Гладиш Марія Олександрівна. Соціально-педагогічна адаптація студентів з обмеженими можливостями в умовах вищого навчального закладу



Название:
Гладиш Марія Олександрівна. Соціально-педагогічна адаптація студентів з обмеженими можливостями в умовах вищого навчального закладу
Тип: Автореферат
Краткое содержание: У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет, методи, теоретико-методологічні засади дослідження; розкрито наукову новизну, практичне значення одержаних результатів; подано інформацію про апробацію та впровадження результатів дослідження, наведено відомості про структуру та обсяг дисертації.
У першому розділі – «Науково-теоретичні засади дослідження адаптації студентів з обмеженими можливостями» – охарактеризовано наукові підходи до проблеми адаптації студентів з обмеженими можливостям; представлено соціально-психологічний портрет студентів з обмеженими можливостями; виявлено особливості соціально-педагогічної адаптації студентів з обмеженими можливостями в умовах вищого навчального закладу; окреслено сутність поняття «соціально-педагогічна адаптація осіб з обмеженими можливостями в умовах вищого навчального закладу».

У дисертації соціально-педагогічну адаптацію подано як окремий вид соціальної адаптації, інтеграційний прояв соціального стану молодої людини, який відображає її здатність адекватно пристосовуватись до умов спеціально організованого педагогічного процесу, до людей, подій, вчинків, навчання, трудової діяльності, що забезпечує регулювання поведінки відповідно до потреб особистості та умов соціального середовища.
Соціально-педагогічну адаптацію студентів з обмеженими можливостями визначено (на підставі праць В. Семиченко, Л. Міщик, Н. Мирошніченко та ін.) як педагогічно організований цілісний процес накопичення ними досвіду діяльності, в результаті якого відбувається їх активне включення до безбар'єрного середовища, прийняття соціально-позитивних моделей і стратегій поведінки, розвиток їх компенсаторних можливостей, особистісного та професійного потенціалу.
 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины