Левицька Тетяна Леонідівна РОЗВИТОК ПСИХОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ДО СТВОРЕННЯ СІМ’Ї




  • скачать файл:
Название:
Левицька Тетяна Леонідівна РОЗВИТОК ПСИХОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ДО СТВОРЕННЯ СІМ’Ї
Альтернативное Название: Левицкая Татьяна Леонидовна РАЗВИТИЕ ПСИХОЛОГИЧЕСКОЙ ГОТОВНОСТИ СТУДЕНЧЕСКОЙ МОЛОДЕЖИ К СОЗДАНИЮ СЕМЬИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание: У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження; визначено мету, завдання, об’єкт, предмет дослідження; сформульовано гіпотезу та методи дослідження; розкрито наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, наведено дані про апробацію і впровадження результатів дослідження в практику.
У першому розділі – «Підготовка студентів вищого навчального закладу до створення сім’ї як психолого-педагогічна проблема» – розкрито результати теоретичного аналізу досліджень вітчизняних та зарубіжних дослідників проблеми створення сім’ї студентською молоддю.
Теоретичний аналіз праць вітчизняних і зарубіжних дослідників щодо проблеми створення сім’ї свідчить про те, що окремі її аспекти вже досить детально вивчені. Зокрема, це стосується питань: психологічної сумісності подружжя та їхньої емоційної адаптації в перші роки після укладення шлюбу (М. Обозов, Л. Сердюк, Р. Федоренко та ін.); розподілу ролей у сім’ї та виявлення чинників, що впливають на задоволеність шлюбом чоловіків та жінок (Ю. Альошина, І. Гребенніков, Г. Онищенко, С. Хоружий); впливу ціннісних орієнтацій та шлюбно-сімейних настанов партнерів на майбутню подружню взаємодію (О. Кляпець, В. Постовий, М.-Л. Чепа); вивчення характеру емоційних стосунків та невдалого подружнього життя (Г. Навайтіс, І. Сємєнкіна, Р. Федоренко, Г. Фомюк, О. Кудіна та ін.). Зарубіжні психологи вивчали сутність феномену кохання, розробили та доповнили його типологію та техніку сімейної терапії (М. Джеймс, А. Маслоу, Р. Мей, Д. Фрімен та ін.), досліджували причини та вияви невротичного кохання, особливості створення сім’ї та розлучень (К. Вітек, В. Сатір, К. Хорні, H. Figdor та ін.).
На жаль, не зважаючи на значний інтерес, у першу чергу, психологів та педагогів до проблеми сімейно-шлюбної взаємодії, ряд питань, що стосуються підготовки молоді до створення сім’ї, залишилися не вивченими. У першу чергу, це стосується такої специфічної категорії, як студенти ВНЗ та виявлення шляхів розвитку їхньої психологічної готовності до створення сім’ї.
Вибір шлюбного партнера є складним і багатоступінчастим процесом, який детермінується багатьма суб’єктивними та об’єктивними чинниками. Серед таких чинників особливе місце належить середовищу, в якому перебуває молода людина. У цьому аспекті особливий інтерес викликає студентське середовище. Як свідчить практика, студентські роки – це не тільки період для отримання вищої освіти, а й сприятлива пора для створення сім’ї. Адже в умовах навчального закладу з’являються широкі можливості для вибору шлюбного партнера. На жаль, шлюбні союзи не завжди стають стабільними та благополучними. Серед чинників, які визначають стабільність молодих сімей, особливе місце належить готовності молоді до сімейно-шлюбного життя, низький рівень якої спричиняє виникнення деструктивних міжособистісних конфліктів та розлучень. У свою чергу, внутрішньосімейні розлади негативно позначаються на психічному здоров’ї студентів та результатах їх навчання. Наявність такої проблеми потребує пошуку ефективних шляхів її вирішення.
А це, в свою чергу, потребує вивчення питань, пов’язаних із розвитком психологічної готовності студентської молоді створювати сім’ї.
Виявлено, що готовність до шлюбу є інтегральною категорією, що відображає цілий комплекс аспектів. Проте, зважаючи на практику, виникає потреба вести мову про готовність не лише до шлюбу, а й до створення сім’ї. Адже подружжю потрібно вміти планувати сімейний бюджет, народження дітей та вміти їх виховувати, що розширює шлюбну взаємодію до сімейно-шлюбної.
Враховуючи результати досліджень Г. Кошонько, Ф. Кочкарової, О. Тарновської, П. Решетова, Т. Носакової, ми дійшли висновку, що під поняттям «психологічна готовність особи до створення сім’ї» слід розуміти активно дійовий стан людини, її установку на створення сім’ї, а також знання особливостей її функціонування. Компонентами такої готовності є: мотиваційний, когнітивний, операційний та особистісний. Психологічними передумовами виникнення психологічної готовності до створення сім’ї має бути розуміння молодою людиною суті сімейно-шлюбної взаємодії та умов сімейного благополуччя, усвідомлення своєї відповідальності за створення сім’ї та своїх обов’язків, бажання бути з коханою людиною та турбуватися про неї, знання стратегій поведінки та способів дій у процесі сімейно-шлюбної взаємодії.
З’ясовано, що психологічна готовність студентів ВНЗ до створення сім’ї суттєво залежить від ряду чинників як суб’єктивного, так і об’єктивного характеру. При цьому основні суб’єктивні чинники базуються на індивідуально-психологічних особливостях молодої людини та охоплюють: вік студента (сприятливий для сімейного життя та народження дитини), темперамент та характер (відношення людини до своїх обов’язків, інших людей та до себе), мотивація (наприклад, бажання стати самостійним і незалежним від батьків, страх самотності та ін), рівень освіченості (у тому числі з питань
сімейно-шлюбних стосунків), шлюбно-сімейні домагання (вимоги, очікування, бажання, надії стосовно свого майбутнього шлюбу і сім’ї), соціальна зрілість (засвоєння зразкових норм сімейно-шлюбного життя, що визначають спрямованість і характер взаємодії в майбутньому шлюбі).

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)