Міжнародно-правове регулювання інституту релігійної безпеки



Название:
Міжнародно-правове регулювання інституту релігійної безпеки
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Останнім часом серед теоретично і практично вагомих проблем міжнародного права особливого значення набувають питання забезпечення  безпеки. Із закінченням "холодної війни" на передній план виходить питання, чи й надалі основну загрозу міжнародному миру і стабільності становитимуть суто міждержавні конфлікти. Збільшується кількість і розширюються масштаби внутрішніх суперечок, що є результатом потужних впливів на людські спільноти, які вони відчувають з різних сторін. Такі впливи (економічні, демографічні, соціальні та природні) вбирають в себе існуючі потенційні конфліктогенні фактори та утворюють цілком нові. В результаті ми бачимо виникнення нових загроз безпеці найрізноманітнішого характеру, які призводять до міжгрупової ворожнечі і насильства.

У даний момент в окремих соціумах існують труднощі щодо ідентифікації цих загроз, адже вони співвідносяться з іншими вже існуючими там загрозами (економічні, етнічні, релігійні диспропорції). Проте поступово такі загрози перетворюються на переважні чинники виникнення як внутрішніх, так і зовнішніх конфліктів, які, в свою чергу, стають безпосередніми загрозами міжнародному миру і безпеці. Відбувається процес глобалізації таких загроз, вони набувають міждержавного, міжнародного характеру, а отже і вимагають міжнародно-правових засобів врегулювання і попередження. Особливу роль в процесі регулювання міжнародних відносин у цій сфері відіграє право міжнародної безпеки як галузь міжнародного права, яка швидкоплинно розвивається на даному етапі, і носить комплексний характер. Одночасно з розширенням кола загроз трансформується і сама система міжнародної безпеки, яка набуває всезагального та багатовимірного характеру, і включає такі елементи як безпеку військову, економічну, політичну, екологічну, інформаційну, релігійну, яка і становить тему даного дисертаційного дослідження. Деякі з цих елементів вже покладені в основу класичної структури міжнародної безпеки, інші знаходяться у процесі становлення, саме до цієї категорії і відноситься міжнародна релігійна безпека, механізм міжнародно-правового регулювання якої також знаходиться на стадії формування. Коло об’єктів правового регулювання розширюється завдяки виникненню на сучасному етапі розвитку суспільства нових відносин, які через свою соціальну значущість потребують саме правового врегулювання. У зв’язку з цим міжнародна правова система зараз проходить період становлення ряду нових підгалузей міжнародного права, які мають тенденцію до набуття комплексного характеру. На думку автора, на стадії становлення знаходиться і така підгалузь, як право міжнародної релігійної безпеки, втім, виникає необхідність наукового осмислення цієї проблеми.

Основні проблеми права міжнародної безпеки є досить широко дослідженими у науці міжнародного права. Питання функціонування систем забезпечення безпеки, міжнародно-правового регулювання у системі міжнародної безпеки розкриті у роботах І.Лукашука, С.Малініна, В.Петровського, Г.Тункіна,  проблеми міжнародно-правових гарантій міжнародної безпеки досліджувались С.Ісаковичем, Е.Скакуновим, В.Собакіним, співвідношення систем міжнародної і національної безпеки – В.Батюком, В.Картавцевим, В.Ліпканом, М.Пановим. Водночас протягом останнього десятиліття з’явились роботи М.Еванс, Л.Епштейна, І.Кузьміна, А.Кураєва, Є.Поліщука, Б.Тахзіб, які висвітлювали проблеми релігійної безпеки, але це не стало основним предметом їх дослідження, вона згадувалась найчастіше побіжно у зв’язку з певними історичними подіями і явищами сучасного суспільного життя, а звернення до цієї проблематики носили фрагментарний характер. Поза увагою дослідників залишились концептуальні аспекти становлення і розвитку системи забезпечення міжнародної релігійної безпеки, міжнародно-правового регулювання релігійної безпеки, основних викликів і загроз міжнародній безпеці і стабільності, що виникають у цій сфері. 

Виходячи з викладеного, актуальність обраної теми дослідження обумовлена, з одного боку, необхідністю створення дієвої системи міжнародно-правового регулювання релігійної безпеки, а з іншого, – загалом недостатнім рівнем дослідженості правових проблем забезпечення релігійної безпеки та участі України в міжнародному співробітництві в даній сфері.

Зв׳язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до комплексної програми науково-дослідної роботи Одеської національної юридичної академії № 0101V001195 за напрямком “Правові проблеми становлення та розвитку сучасної Української держави”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины