ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО СТАТУСУ КОНСУЛА ПРИ ВИКОНАННІ НОТАРІАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ: МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ



Название:
ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО СТАТУСУ КОНСУЛА ПРИ ВИКОНАННІ НОТАРІАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ: МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

 

Актуальність теми дослідження. Нині правова система України відрізняється прогресивним розвитком законодавства, концепцій вчених в окремих галузях правової науки. Наприклад, період після прийняття Конституції України відрізняється бурхливим розвитком цивільного і сімейного права, цивільного і адміністративного процесів. Істотні зміни у законодавстві України не можуть не позначатися на змісті діяльності консульських установ, а тому вони мають зумовлювати відповідні зміни в регламентації посадових повноважень консулів.

Разом з тим, до внесення відповідних змін до законодавства України, яке стосується зовнішніх зносин, необхідно ставитися виважено. Кардинальні зміни у національно-правовому регулюванні зовнішніх відносин в односторонньому порядку небажаними з огляду на можливу негативну реакцію з боку інших держав. В будь-якому випадку подібні зміни повинні здйснюватися з урахуванням міжнародних зобов’зань держав у сфері консульських зносин та охорони і захисту прав громадян за кордоном.

У цьому контексті необхідним є узагальнення досвіду, накопиченого консульськими установами України при виконанні юрисдикційних функцій, зокрема, нотаріальної, та сучасної практики їх діяльності з метою удосконалення сучасного законодавства, яке регламентує як організаційні, так і процедурні аспекти вчинення консулами нотаріальних дій, спрямованих на охорону та захист громадян України та юридичних осіб, які  знаходяться  за кордоном. Незважаючи на те, що консули давно наділені компетенцією щодо виконання нотаріальної функції, Положення про порядок вчинення нотаріальних дій консулами України було прийняте лише наприкінці 2004 року.

Слід також зазначити, що до останнього часу дискусійним залишається питання про віднесення предмету регулювання консульської діяльності щодо вчинення нотаріальних дій до публічного чи приватного міжнародного права.

До цього часу проблематика правового регулювання консульської дільності залишається малодослідженою. Серед вітчизняних дослідників цього питання необхідно відзначити І.П. Бліщенка, Г.В. Бобильова, М.М. Богуславського, О.Ф. Висоцького, Б.І. Гуменюка, В.Н. Дурденевського, М.Г. Зубкова, Ю.Д. Ільїна, В.М. Репецького, О.Ф. Скакун, К.К. Сандровського, Г.І. Тункіна, О.В. Щербу, С.В. Лозінську. Серед іноземних фахівців питання консульської діяльності висвітлено в роботах С. Брауна, Дж. Бейліса, Ніколсона та деяких інших. Лише окремі роботи С.Я. Фурси з нотаріального процесу можуть вважатися істотним внеском лише у нове сприйняття консульської діяльності.

Уявляється, що існування відповідної державної установи, яка має представляти і захищати права громадян за кордоном, - це достатній привід для того, щоб на науковому рівні звернути увагу на важливість діяльності консульських установ, оскільки права громадян визначають зміст і спрямованість діяльності держави (ст. 3 Конституції України). Традиційно одним із важливих питань міжнародного права є захист прав та інтересів громадян та юридичних осіб, які знаходяться за кордоном, а також надання їм правової допомоги. Саме така функція нині покладається на дипломатичні представництва та консульські установи, які представляють конкретну державу за кордоном, про що йдеться у Віденській конвенції про консульські зносини 1963 р.

Крім того, консул є посадовою особою у системі органів зовнішніх зносин держави, що виконує свої функції на основі чинного міжнародного права.

Тааким чином дослідження міжнародно-правових аспктів особливостей правового статусу консула при виконанні нотаріальної функції має як практичне, так і теоретичне значення та є актуальним.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація є складовою частиною комплексної науково-дослідної програми Київського національного університету імені тараса Шевченка „Розбудова державності України”, науково-дослідної роботи кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка „Інтеграція України у світовий та європейський простір” (державний реєстраційний номер № 011 БФ048-01).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины