ФУНКЦІЇ ПРОФСПІЛОК ПРИ УКЛАДЕННІ КОЛЕКТИВНИХ ДОГОВОРІВ І УГОД У СУЧАСНИХ УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ



Название:
ФУНКЦІЇ ПРОФСПІЛОК ПРИ УКЛАДЕННІ КОЛЕКТИВНИХ ДОГОВОРІВ І УГОД У СУЧАСНИХ УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У сучасних умовах ринкової економіки, демократизації українського суспільства, формування соціальної, правової держави, важливе значення має скоординована участь в політичних та соціально-економічних процесах життя громадськості. Провідну роль у цьому повинні відігравати профспілки як найбільш масові громадські організації. Розвиток і вдосконалення соціальних відносин повинні стати в суспільстві головним пріоритетом управління конфліктами з метою послаблення соціального напруження. На першому плані у цих процесах стають відносини соціального партнерства, за допомогою яких мають розв’язуватися нагальні проблеми українського суспільства. Розвиток інституту соціального партнерства в Україні безпосередньо пов’язаний зі зростанням ролі колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин. У зв’язку з цим у сучасних умовах ринкової економіки важливе теоретичне і практичне значення для реального захисту трудових  прав  та законних інтересів працівників набуває реалізація функцій профспілок при укладенні колективних договорів і угод.

Проблема визначення функцій профспілок при укладенні колективних договорів і угод у сучасних умовах ринкової економіки є малодослідженою і полягає у:

- науковій і практичній важливості вивчення функцій профспілок у соціально-партнерських відносинах при укладенні колективних договорів і угод;

- перегляді та вдосконаленні форм діяльності профспілок;

- створенні ефективного правового механізму, спроможного забезпечити належну процедуру щодо колективно-договірного регулювання соціально-партнерських відносин;

- необхідності внесення змін та доповнень до чинного законодавства та доповнень до проекту Трудового кодексу, які б конкретизували правові форми участі профспілок у відносинах соціального партнерства при укладенні колективних договорів і угод.

Створення дієвого механізму захисту соціально-трудових прав та законних інтересів працівників засобами колективно-договірного регулювання розглядається дисертантом як один з елементів реформування діяльності профспілок  та створення високопрофесійної представницької та правозахисної організації. З огляду на функції, які повинні виконувати профспілки, це сприятиме реальному й дієвому захисту прав особи, розвитку громадянського суспільства та соціального партнерства в Україні.

Теоретичною основою дисертаційного дослідження стали праці М.Г. Александрова, К.С. Батигіна, В.М. Догадова, Н.Б. Болотіної, В.А. Васильєва, В.С. Венедиктова, Г.С. Гончарової, В.Я. Гоца, Б.Н. Жаркова, В.В. Жернакова, П.І. Жигалкіна, С.О. Іванова, М.В. Лушникової, І.Я. Кисельова, З.Я. Козак, Р.І. Кондратьєва, Л.І. Лазор, Р.З. Лівшиця, І.О. Лосиці, А.Р. Мацюка, О.М. Мовчана, Г.К. Москаленка, О.М. Обушенка, Г.В. Осового, О.С. Пашкова, П.Д. Пилипенка, В.І. Прокопенка, О.І. Процевського, В.Г. Ротаня, Г.Ю. Семигіна, З.К. Симорота, В.М. Скобєлкіна, О.В. Смирнова, В.І. Смолярчука, І.О. Снігірьової, Т.А. Сошникової, Г.О. Стоян, В.М. Толкунової, Н.М. Хуторян, А.І. Цепіна, Г.І. Чанишевої, В.А. Чибісова, В.І. Щербини та інших.

У процесі дослідження використовувалися закони України, нормативні акти Президента України і Кабінету Міністрів України, нормативні акти Федерації професійних спілок України, нормативні акти інших країн та іноземна наукова література присвячена цій тематиці.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана відповідно до загально академічної комплексної наукової теми „Соціальна держава: міжнародний досвід та реалії України” та наукової теми кафедри цивільно-правових дисциплін „Правові проблеми соціального захисту громадян в Україні”, затвердженими Вченою радою Академії праці і соціальних відносин професійних спілок України (протокол № 5 від 12.02.2003 р.).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины