Запобігання конкуренції у трудових правовідносинах



Название:
Запобігання конкуренції у трудових правовідносинах
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. Важливою ознакою ринкових відносин, що виражає їхню сутність, вважається конкуренція суб’єктів підприємництва. Вона, зазвичай, стимулює підвищення продуктивності праці, посилення темпів науково-технічного прогресу, зумовлює організаційні й структурні зміни в економіці.

Та на відміну від комерційної конкуренції, аналогічне явище у трудових правовідносинах є небажаним. Зокрема, використання працівником комерційної таємниці чи конфіденційних відомостей роботодавця з метою отримання переваг над іншими учасниками ринкових відносин у переважній більшості розвинутих країн або ж обмежується, або взагалі забороняється.

Вітчизняне трудове законодавство дотепер не містить спеціальних норм, які б визначали правила взаємовідносин працівників і роботодавців у сфері конкурентної діяльності. Тому об’єктивно існує необхідність здійснення наукових досліджень з метою встановлення ефективних правових механізмів запобігання конкуренції у трудових правовідносинах, а також вироблення рекомендацій щодо внесення до чинного трудового законодавства відповідних правових норм.

Переважно проблеми конкуренції у трудових правовідносинах були об’єктом дослідження правників у країнах з розвиненою економікою (Л. Мельвіль, Ю. Стенцель, Р. Тазьбір). Деякі аспекти правового регулювання конкуренції у трудових правовідносинах та її запобігання знайшли своє відображення у працях представників науки трудового права (І.Я. Кісєльов, Т.В. Парпан, П.Д. Пилипенко). Та найбільше проблема конкуренції досліджувалась наукою цивільного права (Г.А. Андрощук, Л. Гальперін, П.П. Крайнєв, А.Е. Кузьмін, С.А. Паращук, К.Ю. Тотьєв, Т.Г. Удалов). Вагомий внесок у розвиток теорії трудових правовідносин, що стала теоретичною основою дослідження, зробили відомі вітчизняні дослідники, зокрема М.Й. Бару, Я.І. Безугла, В.Я. Бурак, В.С. Венедиктов, Г.С. Гончаров, В.В. Жернаков, І.В. Зуб, М.І. Іншин, З.Я. Козак, Р.І. Кондратьєв, В.В. Лазор, Л.І. Лазор, А.Р. Мацюк, П.Д. Пилипенко, В.І. Прокопенко, О.І. Процевський, В.Г. Ротань, Н.М. Хуторян, Г.І. Чанишева та багато інших. Однак проблема конкуренції у трудових правовідносинах, характеристика способів запобігання такій конкуренції, форми останньої та правове регулювання відповідальності осіб, винних у вчиненні конкурентних дій, залишаються все ще недослідженими.

За цих обставин існує нагальна потреба проведення наукових досліджень, що є важливим для вдосконалення вітчизняного трудового законодавства, практики його застосування та потреб сучасної науки трудового права.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано згідно з планом наукової роботи кафедри трудового, аграрного та екологічного права Львівського національного університету імені Івана Франка в межах теми «Проблеми становлення і розвитку соціального права в Україні», яка затверджена наказом ректора Львівського національного університету імені Івана Франка № Н – 350 від 15 червня 2005 року (державна реєстрація № 0105U007455).

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у з'ясуванні сутності і значення конкуренції у трудових правовідносинах та способів її запобігання, а також вироблення обґрунтованих практичних рекомендацій щодо вдосконалення їхнього правового регулювання.

Для реалізації поставленої мети доцільно вирішити такі завдання:

- визначити еволюцію правового регулювання запобігання конкуренції у трудових правовідносинах у різних правових системах;

- сформулювати визначення поняття нечесної конкуренції, розкрити зміст та виявити особливості її прояву у трудових правовідносинах;

- визначити способи запобігання конкуренції у трудових правовідносинах;

- з'ясувати співвідношення державного і договірного способів правового регулювання запобігання конкуренції у трудових правовідносинах;

- визначити істотні умови угоди між працівником і роботодавцем про неконкуренцію;

- з’ясувати підстави та умови взаємної відповідальності сторін за порушення законодавчих і договірних положень, встановлених з метою запобігання конкуренції;

- обґрунтувати власні висновки та пропозиції стосовно внесення змін та доповнень до чинного законодавства у зв'язку із необхідністю встановлення правового регулювання запобігання конкуренції у трудових правовідносинах.

Об'єктом дослідження є правовідносини, що виникають у сфері запобігання конкуренції між працівником та роботодавцем. При цьому головна увага приділяється особливостям застосування державного і договірного способів правового регулювання запобігання конкуренції у трудових правовідносинах.

Предметом дослідження є нечесна конкуренція у трудових правовідносинах та способи запобігання такій конкуренції.

Методи дослідження. У процесі дослідження було використано низку методів, загальноприйнятих юридичною наукою та наукою трудового права. Із загальнонаукових методів застосовувались, насамперед, діалектичний, системно-структурний, історичний, порівняльний та метод аналізу та синтезу, а зі спеціально-юридичних методів – формально-юридичний метод. Методом історичного аналізу досліджено ґенезис правового регулювання відносин конкуренції між працівником і роботодавцем. Широко використовувався діалектичний метод, зокрема при аналізі чинного законодавства та практики його застосування з метою виявлення і пояснення розвитку поняття конкуренції у трудових правовідносинах та змін його змісту. За допомогою методу аналізу та синтезу запобігання конкуренції у трудових правовідносинах аналізувалося шляхом вивчення властивостей його окремих частин та узагальнення їх в єдине ціле. Системно-структурний метод застосовано з метою виявлення місця поняття конкуренції між працівником і роботодавцем поміж іншими правовими категоріями. Порівняльний метод було покладено в основу аналізу вітчизняного трудового законодавства та законодавства інших країн, яке регулює питання запобігання конкуренції у трудових правовідносинах. Крім того, для встановлення змісту права як норми використовувався формально-юридичний метод. Переважно ці та інші методи наукового дослідження використовувались в їхньому взаємозв’язку.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины