ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОПОМОГАМИ У ЗВ’ЯЗКУ З НАРОДЖЕННЯМ ТА ВИХОВАННЯМ ДИТИНИ



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОПОМОГАМИ У ЗВ’ЯЗКУ З НАРОДЖЕННЯМ ТА ВИХОВАННЯМ ДИТИНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Проголошення України соціальною, правовою державою (ст. 1 Конституції України) обумовлює визнання та гарантування не тільки громадянських і політичних, але й соціально-економічних прав людини. До останніх належить і право на соціальне забезпечення, яке, однак, не може бути реалізоване на підставі самого тільки конституційного припису, а вимагає конкретизації і розвитку в поточному законодавстві. Саме тому подальше удосконалення законодавства про соціальне забезпечення допомогами у зв’язку з народженням та вихованням дитини, а також практики його застосування є важливим політико-правовим завданням в рамках процесу становлення соціальної і правової держави в Україні.

Крім того, соціальне забезпечення допомогами у зв’язку з народженням та вихованням дитини є ще й актуальним соціально-економічним питанням. Відомо, що останнім часом спостерігається певна тенденція до збільшення народжуваності, що тягне за собою і збільшення кількості осіб, які отримують відповідні допомоги. Так, у 2004 році лише державні соціальні допомоги у зв’язку з народженням та вихованням дитини отримували більше 1,43 млн. громадян України, на що асигнуються значні бюджетні кошти. Зокрема, в Державному бюджеті України на 2004 рік на виплату допомог “сім’ям з дітьми, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та малозабезпеченим сім’ям” було витрачено 1.794.617,8 тис. грн., а в Державному бюджеті України на 2005 рік передбачено спрямувати на ці ж цілі вже 2.006.148,5 тис. грн. Названі цифри значно зростуть з урахуванням кількості осіб, які отримують соціальну допомогу з коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) та витрат з бюджету Фонду на виплати відповідних допомог.

Усвідомлення політико-правової та соціально-економічної важливості проблем правового регулювання соціального забезпечення допомогами у зв’язку з народженням та вихованням дитини, в цілому, характерне для науки права соціального забезпечення. Відповідні питання досліджувалися такими спеціалістами в даній галузі права, як О. Г. Азарова, В. С. Андрєєв, Є. І. Астрахан, В. А. Ачаркан, К. С. Батигін, М. Боднарук, Н. Б. Болотіна, З. Д. Виноградова, В. П. Галаганов, Т. З. Герасимів, Л. А. Гречук, І. В. Гущин, Т. В. Деркачова, В. К. Деусова, О. Ф. Дзгоєва, А. Д. Зайкін, М. Л. Захаров, Т. В. Іванкіна, Р. І. Іванова, А. Є. Козлов, Т. М. Кузьміна, Н. А. Купіна, А. М. Лушніков, М. В. Лушнікова, І. Р. Маматказін, О. Є. Мачульська, В. В. Осін, С. М. Прилипко, Є. А. Серебрякова, Г. С. Симоненко, І. М. Сирота, Н. М. Стаховська, Б. І. Сташків, Б. С. Стичинський, В. К. Субботенко, В. А. Тарасова, Е. Г. Тучкова, М. Ю. Федорова, Я. М. Фогель, О. Ф. Чернишова, О. Чутчева, В. Ш. Шайхатдінов та інші. Проте, в більшості своїй вони розглядали їх або лише на рівні підручників та навчальних посібниках, окремих наукових статей або ж побічно піднімали їх в дисертаціях та монографіях при дослідженні інших питань права соціального забезпечення. Взаємопов’язаність проблем права соціального забезпечення і трудового права обумовила дослідження окремих аспектів обраної теми також і в роботах Н. Г. Александрова, В. С. Венедиктова, І. Я. Кісільова, Л. І. Лазор, П. Д. Пилипенка, О. І. Процевського, В. Г. Ротаня, Є. Б. Хохлова, Н. М. Хуторян, І. М. Якушева та інших спеціалістів в галузі трудового права. Єдиним же в Україні дослідженням монографічного рівня, спеціально присвяченим соціальному забезпеченню у зв’язку з народженням та вихованням дитини, є кандидатська дисертація Л. В. Кулачок на тему “Державна допомога сім’ям з дітьми як форма соціально-правового захисту” (2003 р.). Проте, ціла низка положень цього дослідження, передусім теоретичного характеру, є дискусійними, а сама вказана дисертація – не вичерпує всіх питань обраної теми. Крім того, за період після її захисту значно змінилося відповідне законодавство України, яке потребує свого наукового осмислення.

Викладене свідчить про те, що дослідження проблем правового регулювання соціального забезпечення допомогами у зв’язку з народженням та вихованням дитини є актуальним як для науки права соціального забезпечення, так і для подальшого вдосконалення положень законодавства України про соціальне забезпечення, а також практики його застосування.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно пріоритетних напрямків розвитку науки і техніки на період до 2006 року, визначених Законом України “Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки” від 11.07.2001, в рамках державної наукової програми “Правові засади розбудови державності”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2001 № 1716 “Про затвердження переліку державних наукових і науково-технічних програм з пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки на 2002-2006 роки”, та на підставі планів наукових досліджень кафедри цивільного та трудового права Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди. Тема цього дослідження затверджена вченою радою Харківського державного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди 25.10.2002 (протокол № 4).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины