ДЖЕРЕЛА ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ



Название:
ДЖЕРЕЛА ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Правові інструменти регулювання відносин в рамках Європейського Союзу (Євросоюзу) забезпечують стабільність та ефективність функціонування інтеграційного об’єднання. Різноманітність форм фіксації норм права Євросоюзу відображається в багаторівневій структурі інтеграційного об’єднання, що складається з трьох опор, а саме з Європейського співтовариства (ЄС), доповненого механізмами здійснення спільної зовнішньої політики та політики безпеки (СЗППБ), а також співробітництвом у сфері охорони порядку та правосуддя в кримінальних справах (СОППКС). Кожна опора Євросоюзу користується власними засобами правового регулювання відносин у відповідній сфері співпраці. Таким чином, джерела права Євросоюзу виступають визначальним чинником розвитку європейського інтеграційного об’єднання та мають характерні особливості, поєднуючи в собі ознаки джерел міжнародного та внутрішнього права.

Для України дослідження природи та особливостей правового регулювання інтеграційних процесів у Євросоюзі є важливим щодо визначення оптимальних правових форм та механізмів її майбутньої інтеграції у Євросоюз. Дослідження даного питання набуває особливої актуальності в контексті необхідності приведення українського законодавства у відповідність до права Євросоюзу. У цьому зв’язку аналіз джерел права Євросоюзу виступає головним завданням як для вітчизняної правової науки, так і для міжнародно-правової практики України. Першочерговим у цьому контексті є необхідність визначення правових особливостей джерел права Євросоюзу, виокремлення узагальненого критерію для їх всебічної систематизації з урахуванням складної структури Євросоюзу.

Для української доктрини європейського та міжнародного права питання вивчення джерел права Євросоюзу є новим і поки що недостатньо вивченим. З-поміж робіт вітчизняних науковців, які досліджували особливості правового регулювання європейської інтеграції, слід виділити праці М.В. Буроменського, В.Г. Буткевича, В.А. Василенка, М.М. Гнатовського, В.Н. Денисова, А.І. Дмитрієва, В.К. Забігайла, М.М. Микієвича, В.І. Муравйова, А.В. Омельченка, В.Ф. Опришка, Р.А. Петрова, Л.Д. Тимченка, серед яких на особливу увагу в контексті питання джерел права Євросоюзу заслуговують праці М.М. Микієвича, В.І. Муравйова, В.Ф. Опришка. Праці українських авторів є ґрунтовними дослідженнями особливостей правової системи Євросоюзу, співвідношення права Євросоюзу з внутрішнім правом держав-членів, наднаціональності європейських інтеграційних об’єднань тощо.

Втім, питання особливостей джерел права Євросоюзу, їх юридичної природи в українській науці міжнародного та європейського права висвітлювалися фрагментарно – у зв’язку з вивченням правової та інституційної системи європейських інтеграційних об’єднань в цілому, окремих сфер правового регулювання європейської інтеграції. Практично відсутні праці, присвячені питанням форм фіксації норм права Євросоюзу в рамках його другої та третьої опор, а також тенденцій розвитку системи джерел права Євросоюзу. Залишилося поза увагою дослідження актів органів співробітництва, що створюються на підставі міжнародних угод ЄС з третіми країнами та міжнародними організаціями.

Серед зарубіжних фахівців проблемами джерел права Євросоюзу тією чи іншою мірою займалися М.М. Бірюков, С.В. Глотова, К. Готрон, Р. Давід, Л. Даніель, А. Дашвуд, Г. Девіс, А. Еванс, Л.М. Ентін, Т. Іпсен, Г. Ісаак, А.Я. Капустін, Л. Карту, С.Ю. Кашкін, П. Кептейн, В. Кернз, А.В. Кльомін, М. Кремона, В. Кроненбергер, Д. Лаcок, К. Ленартс, Ж-В. Луї, В.П. Малахов, Н. Мосіс, Г. Опперман, А. Отт, К. Офульс, Г. Паул, К. Пенелоп, П. Пескатор, К. Престон, Ж-Л. Сорон, А. Татам, Б.М. Топорнін, Ж. Тускоз, П. Хай, Т. Хартлі, К. Хіллон, М. Хорспул, Г. Шлогауер, У. Фастенрат, Ю.М. Юмашев та ін.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.  Дисертаційне дослідження виконано в рамках комплексної наукової програми Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Наукові проблеми державотворення України”, теми дослідження Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Міжнародні правові, політичні та економічні засади розвитку України” №01БФ048-01 та відповідно до плану науково-дослідної теми кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Інтеграція України у світовий та європейський правовий простір”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины