МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ДЕРЖАВ ЩОДО СТАНОВЛЕННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ФОРМ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ



Название:
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ДЕРЖАВ ЩОДО СТАНОВЛЕННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ФОРМ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми.  Взаємовідносини держави і людини завжди були в центрі уваги різних міжнародних та національних політико-правових концепцій, особливо це актуалізувалось в умовах ринкової економіки. Вони знайшли своє втілення в концепції соціальної держави, яка одержала широке визнання, закріпилася в конституціях сучасних держав та отримала підтримку міжнародної спільноти.

Розвинуті держави не можуть заперечувати значення соціальних прав, визнаючи реалізацію комплексу таких прав у якості одного з важливіших напрямів свого соціального розвитку. Підтвердження тому є також їх визнання світовою спільнотою шляхом розробки державами в рамках міжнародних інституцій міжнародних соціальних стандартів, а також їх наступна імплементація у національне законодавство держав-членів таких організацій.

В зв’язку з цим, дослідження процесів розробки інституційних інструментів, взяття та виконання державою міжнародних зобов’язань у соціальній сфері шляхом реалізації міжнародних соціальних стандартів, з одного боку, а також розробка їх міжнародно-правового та національно-правового фундаменту, що конституює становлення і розвиток громадянського суспільства, з іншого, є у сучасний період важливим та актуальним завданням сучасної науки міжнародного публічного права.

У цьому аспекті саме альтернативна система соціального захисту (далі: АССЗ) є самостійним, відособленим механізмом, який забезпечує реалізацію міжнародних соціальних стандартів на національному рівні. Особливо важливим тут є те, що, будучи альтернативним (саме альтернативним, а не допоміжним або додатковим) механізмом державній системі соціальному захисту, вони входять в соціальну сферу і стають вагомим, суттєвим та фактично найважливішим фактором розвитку громадянського суспільства. Саме АССЗ багато в чому породжує незалежність і самостійність громадянського суспільства від державних інституцій.

Як підтверджує практика багатьох країн, саме альтернативне соціальне страхування (далі: АСС) може стати найефективнішим елементом зазначеної системи для України в складних умовах становлення та розвитку ринкової економіки, що характеризуються соціальною напругою в суспільстві.

Зв’язок роботи з науковими програмами і планами. Обраний дисертантом напрям дослідження кореспондує з Програмою розвитку юридичної науки на період до 2005 р., яка затверджена Постановою Кабінетом Міністрів України від 10 квітня 2001 р., № 344, та зокрема, спрямована на розробку нового змісту правових дисциплін, розробку актуальних проблем підготовки  юристів  (п. 2  “Мета  та  основні  завдання”), поглиблене  вивчення

міжнародного права та національного законодавства з питань захисту прав людини, порівняльного правознавства та правових систем сучасності, що формулюють сучасну правову свідомість (п. 4 “Зміст юридичної освіти”) та обумовлюють необхідність гармонізації національного законодавства з міжнародним правом.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины