ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ НАДАННЯ ГАРАНТІЙ ТА КОМПЕНСАЦІЙ ПРАЦІВНИКАМ ОВС УКРАЇНИ



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ НАДАННЯ ГАРАНТІЙ ТА КОМПЕНСАЦІЙ ПРАЦІВНИКАМ ОВС УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Особливість правового становища органів державної влади, які виконують державні функції та завдання, обумовлює й особливий характер трудових правовідносин громадян, які в них працюють (проходять службу). Це повною мірою стосується і працівників органів внутрішніх справ, на яких покладено виконання таких правоохоронних завдань, як охорона та захист прав і свобод громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, охорона громадського порядку і забезпечення громадської безпеки, боротьба з правопорушеннями тощо. Служба в органах внутрішніх справ передбачає ряд специфічних вимог, які отримали законодавче закріплення. Крім того, вона пов’язана із постійним ризиком для життя і здоров’я, підвищеними вимогами до дисципліни, фахових, фізичних, вольових та інших якостей, що вимагає від держави в особі її правотворчих органів нормативного закріплення відповідної системи гарантій та компенсацій працівникам ОВС.

Уже протягом тривалого часу дискутується питання про доцільність (недоцільність) нормативного закріплення системи гарантій та компенсацій працівникам ОВС. Ця ситуація ускладнюється й тим, що перехід до ринкових відносин потребує більш раціонального підходу до витрачення державних коштів на соціальні виплати, які передбачаються державним бюджетом. Однак за умов системного недофінансування органів внутрішніх справ, яке продовжується із року в рік уже понад п’ятнадцять років, призупинення надання деяких пільг та компенсацій, що призвели до погіршення матеріального становища працівників органів внутрішніх справ, питання про скасування (відміну) деяких гарантій (пільг, компенсацій, надбавок тощо) є передчасним та таким, що суперечить чинному законодавству, зокрема і конституційному. В іншому випадку їх скасування вкрай негативно відобразиться на рівні їх соціального забезпечення, що у свою чергу негативно вплине на ефективність виконання ними службово-трудових завдань та обов’язків.

Необхідно констатувати і те, що сьогодні відсутнє комплексне дослідження сучасного стану правового регулювання гарантій і компенсацій, які надаються працівникам ОВС України. Частково до цієї проблематики звертались такі вітчизняні та зарубіжні науковці як В.І. Андрейцев, М.І. Ануфрієв, М.С. Бідюкова, Н.Б. Болотіна,
В.С. Венедіктов, В.Я. Гоц, В.В. Жернаков, М.І. Іншин, Г.А. Капліна, Р.І. Кондратьєв, М.І. Кучма, О.В. Лавриненко, Л.І. Лазор, О.Я. Лапка, К.Ю. Мельник, П.Д. Пилипенко, В.М. Плішкін, В.І. Прокопенко,
О.І. Процевський, В.Г. Ротань, І.М. Сирота, О.Є. Сонін,
Б.С. Стичинський, О.А. Хлистова, Н.М. Хуторян, Г.І. Чанишева,
А.М. Юшко та ін. Разом із тим, питання правового регулювання гарантій і компенсацій, які надаються працівникам ОВС України в існуючих наукових працях досліджені фрагментарно або в рамках ширшої правової проблематики, без комплексного підходу, а у правотворчій та правозастосовній сферах з цих питань накопичилося чимало проблем, які суттєво впливають на ефективність службово-трудової діяльності працівників ОВС, а отже потребують невідкладного вирішення.

Таким чином, необхідність удосконалення правового регулювання гарантій і компенсацій, які надаються працівникам ОВС України, з одного боку, та відсутність комплексних наукових досліджень з цієї проблематики – з другого, обумовлюють актуальність і важливість обраної тематики наукового пошуку.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до пп. 1.1, 1.2, 4.1 Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004–2009 рр., затверджених наказом МВС України № 755 від 5 липня 2004 р., пп. 3.5, 6.1, 9.3 Пріоритетних напрямів наукових досліджень Харківського національного університету внутрішніх справ на 2006–2010 рр., схвалених Вченою радою Харківського національного університету внутрішніх справ від 12 грудня 2005 р.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины