ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ АТЕСТАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ ТА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ В УКРАЇНІ



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ АТЕСТАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ ТА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Одним із найважливіших завдань реформування системи освіти є підвищення рівня професійної компетенції педагогічних працівників. Педагогічні та науково-педагогічні працівники мають стати основною рушійною силою відродження та створення якісно нової націо­нальної системи освіти. У зв’язку з цим, головна увага має бути зосереджена на підготовці нового покоління працівників освіти та науки, підвищенні загальної культури, професійної кваліфікації та соціального статусу педагога до рівня, що відповідає його ролі в суспільстві.

Атестація кадрів належить саме до тих ефективних методів, що сприяють розширенню кола творчо працюючих педагогічних та науково-педагогічних працівників та служить цілям підвищення якості освіти.

На сьогодні відносини атестації педагогічних та науково-педагогічних працівників потребують глибокого системного аналізу. На жаль, норми нині чинного законодавства, що регулюють відносини атестації педагогічних та науково-педагогічних працівників, є застарілими, спірними та не можуть у повній мірі сприяти чіткому правовому регулюванню трудових відносин даної категорії працівників.

Актуальність даної теми зумовлена також тим, що нині проводиться робота по підготовці нового Трудового кодексу України, в якому необхідно врегулювати відносини атестації працівників, дати визначення атестації як правої категорії, встановити порядок атестації та її правові наслідки. Саме закріплення в проекті Трудового кодексу України визначення атестації та порядку її проведення стане першим кроком до системного регулювання відносин атестації на централізованому рівні, що дасть змогу проводити об’єктивну оцінку рівня кваліфікації кожного працівника.

Варто зазначити, що дослідженню питань атестації приділялась значна увага в вітчизняній правовій науці. Окремі питання атестації працівників, у тому числі педагогічних та науково-педагогічних, знайшли своє відображення в роботах Г.О. Барабаш, Ю.В. Баранюк, Н.Б. Болотіної, В.С. Венедиктова, С.М. Глазько, Г.С. Гончарової, В.Я. Гоца, І.К. Дмитріє­вої, С.В. Дріжчаної, Л.П. Грузінової, В.В. Жернакова, І.В. Зуба, М.І. Іншина, Д.О. Карпенка, Р.І. Кондратьєва, І.П. Лавринчук, В.В. Лазора, Л.І. Лазор, А.Р. Мацюка, П.І. Мінюкова, Т.П. Мінюкової, Н.М. Неумивайченко, В.П. Пастухова, А.Ю. Пашерстника, П.Д. Пилипенка, В.І. Прокопенка, О.І. Процевського, В.Г. Ротаня, А.О. Савченка, З.К. Симорота, А.Г. Сліса­ренка, О.В. Тищенко, Н.М. Хуторян, Г.І. Чанишевої, А.М. Юшко. Даній проблемі присвячені праці вчених трудового права радянського періоду: М.Я. Бару, Л.Я. Гінзбурга, В.А. Глозмана, І.К. Дмітрієвої, О.П. Жирова, В.І. Курілова, Б.Д. Лебіна, Ю.П. Орловського, Г.А. Ципкіна, Р.З. Лівшиць, Х.-Т.Т. Мелешко, Ф.П. Негру, Л.Ф. Петренка, О.В. Смирнова.

Незважаючи на ґрунтовні дослідження, проблеми правового регулю­вання атестації педагогічних та науково-педагогічних працівників не втратили своєї актуальності. Донині залишаються спірними питання щодо поняття визначення атестації як у вузькому, так і широкому розумінні. У зв’язку з цим, виникає необхідність дослідження правового змісту атестації як форми визначення відповідності працівника займаній посаді, зокрема, педагогічного та науково-педагогічного працівника.

Актуальним залишається на сьогодні і дослідження порядку проведення атестації педагогічних та науково-педагогічних працівників та її правових наслідків, які є підставами зміни або припинення трудових правовідносин вказаної категорії працівників. Потребують удосконалення норми, що регу­люють порядок оскарження рішень атестаційних комісій, які вони прийма­ють за результатами перевірки рівня кваліфікації працівника, що проходив атестацію. Окрім того, сьогодні актуальність дослідження правових проблем атестації педагогічних та науково-педагогічних працівників обумовлена протиріччями між об’єктивною необхідністю реформування системи освіти України, пошуком нових форм та методів забезпечення якісного складу працівників, які займаються педагогічною та науково-педагогічною діяль­ністю, і станом законодавчого, науково-методичного забезпечення системи атестації педагогічних та науково-педагогічних працівників, а також відсутністю узагальнюючого аналізу процесу її становлення та перебудови.

Стан правового регулювання атестації педагогічних та науково-педа­гогічних працівників і відсутність належного дослідження вказаної пробле­ми у правовій науці свідчить про актуальність обраної теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Пробле­ми, що досліджувалися в даній роботі, безпосередньо пов’язані із науково-дослідною роботою Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова за напрямом дослідження «Проблеми гуманітарних наук» (протокол № 5 Засідання Вченої ради Університету від 27 січня 2005 року). Також вказана проблема узгоджується з Державною програмою розвитку вищої освіти на 2005-2007 роки.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины