ПУБЛІЧНА ТА ПРИВАТНА ТЕНДЕНЦІЇ В РОЗВИТКУ ТРУДОВОГО ПРАВА УКРАЇНИ



Название:
ПУБЛІЧНА ТА ПРИВАТНА ТЕНДЕНЦІЇ В РОЗВИТКУ ТРУДОВОГО ПРАВА УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Трудове право виникло й розвивалось у результаті усвідомлення суспільством і людьми, які мали можливість особисто впливати на законодавчий процес, наявності публічного інтересу в захисті найманих працівників, які не могли протистояти волі роботодавців і погоджувалися на запропоновані їм несприятливі умови праці. Тож історія трудового права пов'язана з поступовим посиленням публічного впливу на трудові й пов'язані з ними відносини, що первинно мали суто приватний характер. Перебудова в Україні суспільства на соціалістичних засадах привела свого часу до панування публічних засад у регулюванні трудових відносин. Формування ринкових відносин в економіці й демократизація в політиці поставили вимогу оптимізації публічної і приватної тенденцій у розвитку трудового права. Але численні зміни до Кодексу законів про працю, внесені з часу задекларування державою переходу до ринкової економіки, прийняття низки спеціальних законів, що регламентують трудові й пов'язані з ними відносини, не забезпечили оптимізації публічних і приватних засад у трудовому праві. В одних випадках у трудовому законодавстві зберігається ознака надмірного публічного втручання у трудові відносини, що вимагає дерегулювання трудових відносин, в інших - не знаходить законодавчого визнання потреба в посиленні публічного втручання у трудові відносини з метою як захисту прав працівників, так і забезпечення суспільного інтересу.

Попри наявну необхідність відповідних змін у законодавстві про працю, комплексного дослідження проблеми співвідношення публічної і приватної тенденцій у розвитку трудового права України не здійснювалось. За таких умов тема даної дисертаційної роботи має бути визнана актуальною.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана з урахуванням плану науково-дослідницької роботи кафедри цивільного і трудового права Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського за темою „Тлумачення і застосування актів цивільного і трудового законодавства” (реєстраційний номер 0106 U 003209) і є її складовою частиною. Дослідження за змістом пов'язано з державною науковою програмою „Правові засади розбудови державності”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України „Про затвердження переліку державних наукових і науково-технічних програм з пріоритетних напрямків розвитку науки і техніки на 2002 2006 роки” від 24.12.2001 р., № 1716. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины