ПРАВОВІ ФОРМИ УЧАСТІ ПРОФСПІЛОК У РЕГУЛЮВАННІ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН



Название:
ПРАВОВІ ФОРМИ УЧАСТІ ПРОФСПІЛОК У РЕГУЛЮВАННІ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Розвиток цивілізованих ринкових відносин в Україні неможливий без створення й функціонування системи правового захисту учасників трудових правовідносин. В умовах сучасного стану економіки актуальним є розроблення й прийняття нормативних актів, спрямованих на підвищення ефективності регулювання трудових правовідносин.

Суттєві зміни, що відбуваються в економіці, зумовлюють необхідність удосконалення трудових і виробничих відносин. Вихід України на нові рубежі соціально-економічного прогресу створив об'єктивні умови для розширення трудових прав працівників і подальшого вдосконалення правового механізму їх охорони. Тому одним із найважливіших теоретичних завдань науки трудового права є розробка питань гарантованого захисту трудових і економічних прав та інтересів працівників.

Важлива роль у забезпеченні та захисті прав і інтересів працівників належить профспілкам. І саме тому практичне значення для реального захисту інтересів працівників має узагальнення позитивного досвіду участі профспілок у регулюванні трудових відносин, удосконалення форм захисної та регулятивної функції, реалізація заходів законодавчого характеру для посилення цих видів діяльності.

Соціальні та економічні трансформації, що відбуваються в країні, докорінно змінили основу функціонування профспілок у суспільстві. Вони переорієнтували свою діяльність з урахуванням нових економічних і навіть політичних реалій. Процес цей непростий і вимагає від профспілок переосмислення своєї ролі.

Питання, що стосуються участі профспілок у регулюванні трудових відносин, завжди були у центрі уваги науковців. Значним є внесок у розробку цієї проблеми таких вчених як: М.Г. Александров, С.С. Алексєєв, В.С. Венедиктов, Л.Я. Гінцбург, Г.С. Гончарова, В.Я. Гоц, В.М. Догадов, Б.Н. Жарков, В.В. Жернаков, І.Я. Кисельов, К.Д. Крилов, О.М. Курінний, Л.І. Лазор, Р.З. Лівшиць, О.М. Мовчан, Г.К. Москаленко, П.Д. Пилипенко, С.М. Прилипко, В.І. Прокопенко, О.І. Процевський, В.О. Процевський, В.Г. Ротань, З.К. Симорот, О.В. Смірнов, В.І. Смолярчук, О.І. Снігірьова, Г.С. Стоян, О.І. Цепін, Г.І. Чанишева, В.О. Чібісов, Л.А. Шеломов, О.І. Щиглик, Г.С. Явич, Ц.А. Ямпольська та ін. Проте наразі в Україні відсутні праці, присвячені ґрунтовному комплексному дослідженню правових форм участі профспілок у регулюванні трудових відносин.

Таким чином, вибір теми дослідження обумовлений підготовкою проекту Трудового кодексу України, недосконалістю чинних нормативно-правових актів, що регулюють діяльність профспілок, необхідністю усунення недоліків у практичній діяльності профспілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження здійснено відповідно до пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки на період до 2006 р., встановленими Законом України "Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки" від 11 липня 2001 р., планів наукових досліджень кафедри цивільного і трудового права Харківського державного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди в рамках Державної наукової програми "Правові засади розбудови державності", затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2001 р. за №1716 "Про затвердження переліку державних наукових і науково-технічних програм з пріоритетних напрямків розвитку науки і техніки на 2002-2006 роки".

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины