ЗАХИСНА ФУНКЦІЯ ПРОФСПІЛОК, ФОРМИ ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЇ



Название:
ЗАХИСНА ФУНКЦІЯ ПРОФСПІЛОК, ФОРМИ ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

         

          Актуальність теми. Розвиток цивілізованих ринкових відносин в Україні неможливий без створення та функціонування системи правового захисту інтересів учасників трудових відносин. Відповідно до ст. 13 Конституції України від 28 червня 1996 року держава забезпечує соціальну спрямованість економіки. В цих умовах актуальним є розроблення та прийняття нормативних актів, направлених на підвищення рівня захисту трудових прав і соціально–економічних інтересів працюючих. Чинне законодавство про профспілки створило правові основи й умови для здійснення ними захисної функції. Проте на практиці деякі профспілки не завжди використовують ці можливості і діють в інтересах роботодавців, а не працівників. Однією з причин пасивного ставлення профспілок до захисту трудових прав працівників є і нечіткість окремих норм законодавства, та різне їх тлумачення.

          Аналіз українського профспілкового руху та судової практики за останні роки свідчить про те, що проблема реального здійснення профспілками захисної функції є вельми актуальною. Окремі питання, пов’язані із захисною функцією профспілок досліджували такі вчені, як М.Г.Александров, К.С.Батигін, В.М.Догадов, С.О.Іванов, Р.З.Лівшиць, Г.К.Москаленко, О.С.Пашков, В.М.Скобєлкін, О.В.Смирнов, В.І.Смолярчук, І.О.Снігірьова, В.М.Толкунова, А.І.Цепін, В.А.Чибисов, а також вітчизняні дослідники Н.Б.Болотіна, В.С.Венедиктов, Г.С.Гончарова, П.І.Жигалкін, Р.І.Кондратьєв, А.Р.Мацюк, Л.І.Лазор, П.Д.Пилипенко, В.І.Прокопенко, О.І.Процевський, В.Г.Ротань, З.К.Симорот, Н.М.Хуторян, Г.І.Чанишева та багато інших.

          Необхідність здійснення профспілками захисної функції обумовлена наявністю протиріч між інтересами роботодавців та працівників, між їх потребами та можливістю задоволення. Незважаючи на деяку активізацію профспілок по захисту прав та інтересів працівників, профспілкам України не вдається повною мірою виконувати своє призначення. У зв’язку з цим дослідження діяльності профспілок по виконанню своєї основної функції, якою є функція захисту, уявляється не тільки актуальним, але й перспективним і дає можливість нинішнім профспілкам уникнути помилок минулого.

          В умовах зміни політичної та економічної систем суспільства значення захисної функції профспілок зростає. Змінюється й ідеологія відносин між державою та громадянами. Держава вже не втручається в виробничі процеси. Безробіття, зниження матеріального рівня деяких працівників створюють підґрунтя для соціального протистояння та конфліктів. А тому роль профспілок у захисті трудових прав громадян об’єктивно підвищується. Профспілки мають виявляти підвищену турботу щодо громадян, які потрапляють в складні життєві умови. Захисна діяльність профспілок стає мірилом їх соціальної цінності.

          Вищезазначене зумовлює необхідність комплексного дослідження захисної функції профспілок з метою теоретичного обгрунтування пропозицій для підвищення рівня захисту прав трудящих.

          Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до комплексної цільової програми Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого “Проблеми удосконалення юридичних гарантій реалізації трудових та соціальних прав в умовах ринкової економіки” на 2001–2005 роки (номер державної реєстрації 0186.0.070864).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины