ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ В РАМКАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ В РАМКАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Багатостороння система міжнародної торгівлі пройшла складний процес розвитку, в умовах якого до середини XX століття поступово виникло усвідомлення того, що світове господарство не може ефективно функціонувати без вироблення державами спільних правил поведінки та механізмів їх реалізації. Це зумовило виникнення державних інтеграційних об’єднань, серед яких важливе значення в системі міжнародних економічних відносин має Європейський Союз (далі – ЄС).

Саме Європейське співтовариство вугілля та сталі (1951 р.), з якого розпочалася європейська економічна інтеграція, відкрило шлях початку лібералізації торгівлі у післявоєнній Європі. Згодом основи правової системи ЄС, створення митного союзу, а також внутрішнього ринку ЄС, в межах якого забезпечується свобода руху товарів, послуг, осіб та капіталу, були закладені Договором про створення Європейського економічного співтовариства 1957 р. Утворений на основі Європейських співтовариств ЄС став одною з найпотужніших міжнародних організацій, в рамках якої ліквідовано бар’єри у взаємній торгівлі між державами-членами.

Зважаючи на той факт, що сучасні міжнародні відносини, в тому числі і торгові, розвиваються в умовах глобалізації, Україні недоцільно залишатися аутсайдером системи міжнародної торгівлі. За таких умов інтеграція України до європейського політичного, економічного та правового простору стає все більше необхідною. Одним із пріоритетних напрямів цієї інтеграції, відповідно до Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу, затвердженій Указом Президента України від 11 червня 1998 р., є економічна інтеграція та розвиток торгових відносин між Україною та ЄС. Угода про партнерство та співробітництво між Європейським Союзом та Україною, від 16 червня 1994 р. (далі – УПС) передбачає можливість створення між ними зони вільної торгівлі.

У зв’язку з цим, актуальним є вивчення правового регулювання торгових відносин в рамках ЄС, що дасть змогу визначити напрями здійснення правової реформи в Україні, в першу чергу – приведення українського законодавства в сфері торгівлі у відповідність до норм та принципів права ЄС.

Актуальність дослідження зумовлена й тим, що внаслідок розширення ЄС його кордони безпосередньо межують з Україною. Це сприяє тіснішій співпраці України з ЄС та його державами-членами, зокрема з новими державами-членами ЄС, які є традиційно важливими торговими партнерами України. На запобігання негативним наслідкам цієї співпраці створення можливості її використання для вирішення проблеми виходу нашої держави на шлях стабільного розвитку повинні бути скеровані зусилля не лише дипломатів, політиків та економістів, але й, передусім, юристів, які мають забезпечити правові засоби вирішення цих проблем.

Стан дослідження проблеми. Основний внесок у дослідження правового регулювання внутрішнього ринку ЄС, його фундаментальних свобод, зокрема, свободи руху товарів, що визначає характер торгових відносин в рамках ЄС, зробили вчені з держав-членів ЄС: К. Армстронг, Р. Берентс, Г. Берманн, К. Бернард, Г. Бредні, С. Булмер, Г. де Бурка, Д. Говард, М. Джервіс, А. Келлерман, П. Крейг, М. Кремона, Л. Кромлі, Д. Лейсок, Е. Майер, К. Маолейн, П. Олівер, Г. Раут, Д. Скотт, А. Татам та ін. Окремі питання у цій галузі розглядалися у роботах деяких російських вчених, зокрема В.В. Безбаха, Л.М. Ентіна, А.Я. Капустіна, В.К. Пучинського, Б.М. Топорніна, Ю.М. Юмашева.

В українській юридичній науці дослідженню правових аспектів міжнародної торгівлі присвячені праці В.В. Коновалова, О.О. Покрещука, В.Т. Пятницького, А.С. Осики, С.Г. Осики. Досить обмежене коло вітчизняних фахівців займається дослідженням права ЄС. Так, окремим проблемам у цій сфері присвячені роботи В.І. Євінтова, В.Н. Денисова, В.І. Муравйова, М.М. Микієвича, Р.Б. Хорольського, в яких досліджуються етапи становлення ЄС, міжнародно-правові аспекти співробітництва ЄС з третіми країнами, основні засади та правова основа співробітництва України з ЄС, правові засоби вирішення міжнародних спорів у рамках ЄС.

Разом з тим, в українській юридичній науці відсутнє монографічне дослідження у сфері правового регулювання міжнародної торгівлі в рамках ЄС, необхідність якого, зважаючи на актуальність теми, є надзвичайно великою.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в рамках планового дослідження кафедр міжнародного та європейського права Львівського національного університету імені Івана Франка “Міжнародно-правові аспекти входження України до світового та європейського співтовариства” (№ державної реєстрації 0102U003572). Тема дисертації пов’язана з дослідженнями права Європейського Союзу, які проводяться кафедрою європейського права та кафедрою міжнародного права Львівського національного університету імені Івана Франка відповідно до проекту TEMPUS-TACIS CD_JEP 21174-2000 “Вивчення європейського права в університетах України”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины