ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Становлення України як соціальної держави, якою вона визначена на конституційному рівні, вимагає радикальної реформи соціального захисту населення, одним із видів якого є пенсійне забезпечення. Право на пенсію нерозривно пов’язане з трудовою діяльністю людини, є найважливішою складовою добробуту непрацездатних громадян і демонструє дійсне бажання держави дотримуватись принципів гуманізму щодо тих, хто віддав суспільству працю, інтелект та здоров’я.

Реформування пенсійного забезпечення в цілому та працівників органів внутрішніх справ зокрема - складний, багатогранний і комплексний процес, який має істотно змінити баланс політичних, економічних та соціальних інтересів, а головне - забезпечити залежність розміру пенсії від характеру правоохоронної діяльності, трудового вкладу та страхового стажу працівників органів внутрішніх справ. Це пояснюється тим, що службово-трудова діяльність працівників органів внутрішніх справ виділяється серед інших видів суспільно корисної праці з багатьох причин, серед яких основними є підвищене психологічне навантаження, іноді ризик для здоров’я і життя, ненормованість робочого дня тощо, що, очевидно, повинно відбиватись у відповідному пенсійному забезпеченні означеної категорії правоохоронців.

Однак у правовому регулюванні пенсійного забезпечення працівників органів внутрішніх справ накопичилось чимало проблем, які суттєво впливають на рівень їх соціальної захищеності і, відповідно, на ефективність виконання покладених на них правоохоронних завдань. Проблеми пенсійного забезпечення були досліджені в працях багатьох вчених, зокрема С.С.Алексєєва, В.С.Андрєєва, В.М.Андрієва, В.А.Ачаркана, Н.Б.Болотіної, В.С.Венедиктова, В.Я.Гоца, В.В.Жернакова, О.Д.Зайкіна, М.Л.Захарова, Р.І.Іванової, М.І.Іншина, Л.М.Князькової, О.В.Лавріненка, К.Ю.Мельника, П.Д.Пилипенка, О.І.Процевського, І.М.Сироти, С.М.Сивака, О.Ф.Скакун, Б.І.Сташківа, В.О.Тарасової, П.Г.Тучкової, Я.М.Фогеля, Г.І. Чанишевої та ін. Проте, не дивлячись на інтенсивність та широкий спектр досліджень, присвячених різним аспектам пенсійного забезпечення, багато питань у цій сфері залишаються ще дискусійними. Отже, сучасний стан реформування пенсійного законодавства, характер службово-трудової діяльності працівників органів внутрішніх справ, необхідність вдосконалення їх соціально-правового захисту обумовлюють актуальність і важливість комплексного дослідження широкого кола питань, пов’язаних з правовим регулюванням пенсійного забезпечення цієї категорії правоохоронців.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до п.4.1 Основних напрямків реформування системи пенсійного забезпечення населення України, затверджених Указом Президента України № 1349 від 10 жовтня 2003 р., п.9 Заходів щодо реалізації Послання Президента України Л.Д.Кучми до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України „Про основні напрями реформування системи пенсійного забезпечення населення України” на 2001-2004 р., затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України № 583 від 14 грудня 2001 р., п.7.18 Програми розвитку системи відомчої освіти та вузівської науки на період 2001-2005 рр., затвердженої наказом МВС України № 356 від 11 травня 2001 р., п.4.2 Тематики пріоритетних напрямків фундаментальних та прикладних досліджень вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ МВС України на період 2002-2005 рр., затверджених наказом МВС України № 635 від 30 червня 2002 р., п.3.9 Пріоритетних напрямків дисертаційних досліджень на період 2002-2005 рр., затверджених наказом МВС України № 635 від 30 червня 2002 року, п.4.1 Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ МВС України на 2001-2005 рр.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины