МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНСТИТУТУ ПРАВОНАСТУПНИЦТВА ДЕРЖАВ ЩОДО МІЖНАРОДНИХ ДОГОВОРІВ :



Название:
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНСТИТУТУ ПРАВОНАСТУПНИЦТВА ДЕРЖАВ ЩОДО МІЖНАРОДНИХ ДОГОВОРІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність і ступінь наукової розробленості теми дослідження. Новітні тенденції світового суспільно-політичного розвитку, які окреслились на рубежі ХХ-ХХІ століть, порушили перед сучасною наукою міжнародного права низку важливих питань як теоретичного, так і практичного характеру, від ефективного та своєчасного вирішення яких буде залежати вибір стратегічного напрямку в процесі розвитку міжнародних відносин у майбутньому. Одне з таких найголовніших питань полягає у визначенні та опрацюванні змістовних характеристик нової епохи глобалізації, що приходить на зміну біполярному світу, та створенні відповідних механізмів і процедур її належного функціонування, заснованих перш за все на загальному принципі верховенства права.

Актуальність теми визначається також фундаментальними змінами міжнародної системи, які відбулися протягом 1990-х років у зв`язку з виникненням на політичній мапі світу понад двох десятків нових незалежних держав. Розпад колишніх СРСР, Югославії, Чехословаччини (федерацій, побудованих за національно-територіальним принципом), відновлення суверенітету країн Балтії, об`єднання Німеччини, Ємену, виділення зі складу Ефіопії Еритреї, повернення території Гонконгу Китаю викликало потужну в багатьох відношеннях та унікальну за своїми параметрами хвилю правонаступництва держав. Нова хвиля правонаступництва спричинила появу великої кількості безпрецедентних проблем щодо практичної реалізації одного з найстаріших інститутів міжнародного права, таким чином ще раз підтвердивши вислів авторитетного дослідника Д. О`Коннелла, що розбіжності між державами в галузі правонаступництва існують “не стільки стосовно самого принципу, скільки стосовно його застосування”.

З точки зору сучасного міжнародного права кваліфікація зазначених міжнародних подій майже в кожному випадку народження нової держави супроводжувалась певною ускладненістю, що пояснюється як наявністю суттєвих особливостей у правовому регулюванні кожної з них, так і сукупністю неузгодженостей та доволі суперечливих рис, властивих самому міжнародно-правовому інституту правонаступництва держав.  У таких умовах стає очевидною необхідність відновлення прикладних та наукових розвідок у галузі міжнародного правонаступництва, оскільки лише шляхом оптимальної взаємодії із загальною теорією міжнародного права відповідні складні проблеми практики міжнародних відносин можуть бути вирішені найбільш ефективним чином.

В умовах практичної реалізації Україною своєї міжнародної правосуб`єктності дослідження питання міжнародно-правового регулювання правонаступництва держав щодо міжнародних договорів має надзвичайно актуальне значення. З однієї сторони, виступаючи безпосереднім учасником сучасного процесу правонаступництва на пострадянському політико-правовому просторі, вона на власному досвіді відчуває дію норм міжнародного договірного та звичаєвого права у цій галузі правовідносин, та, з іншої, здійснює власний практичний внесок у їх подальший розвиток та вдосконалення.

З урахуванням того, що на сьогодні в українській міжнародно-правовій літературі поки що немає повного, систематизованого дослідження питання особливостей сучасного міжнародно-правового регулювання правонаступництва держав щодо міжнародних договорів (за винятком низки невеликих за обсягом статей, присвячених вивченню окремих аспектів правонаступництва, зокрема М.М. Антонович, М.О. Баймуратова, Г.В. Галущенка, В.Н. Денисова, А.І.Дмитрієва, В.І.Євінтова, П.Б.Матіяшек, А.Я.Мельника, О.О.Мережка, В.В.Мицика, О.Ф.Моцика, В.І.Муравйова, Ю.О.Ноговіциної, Л.Д. Тимченка, О.О.Чалого та ін.) та узагальнення його значення для розвитку міжнародного права в цілому, проведення такого дослідження має велике наукове значення.    

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація є складовою комплексної науково-дослідної програми Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Розбудова державності України”, науково-дослідницької роботи кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Інтеграція України у світовий та європейський простір” (державний реєстраційний № 011БФ048-01).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины