ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН ПО РОЗСЛІДУВАННЮ ТА ОБЛІКУ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН ПО РОЗСЛІДУВАННЮ ТА ОБЛІКУ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Створення безпечних умов праці, ліквідація професійних захворювань та виробничого травматизму, усунення небезпечних та шкідливих виробничих факторів є однією з найголовніших турбот держави.

Політика держави, яка спрямована на покращення становища охорони праці, потребує істотних змін у трудовому законодавстві, адже окремі його норми є неузгодженими між собою. Головною причиною цього є відсутність чіткого визначення правової природи окремих інститутів трудового права, зокрема, інститутів розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві та відповідальності роботодавця за нещасні випадки, що трапилися на його підприємстві. Сприяння полегшенню та оздоровленню умов праці, запобігання травматизму та професійних захворювань є головною метою законодавства про охорону праці. Якщо норми про охорону праці не були належним чином виконані і  стався нещасний випадок, Закон покликаний сприяти виявленню причин нещасних випадків, їх усуненню та відшкодуванню шкоди потерпілому. Цій меті служать норми про розслідування та облік нещасних випадків на виробництві, як складової частини законодавства про охорону праці.

На жаль, нещасні випадки на виробництві зараз дуже поширені. Протягом 2002 року на виробництві постраждало 34552 особи, в тому числі смертельно 1 477 осіб. Тому дуже важливо неухильно виконувати приписи правових норм, які визначають порядок розслідування і обліку нещасних випадків, на підставі чого розробляються заходи по їх запобіганню.

Актуальність теми дисертації обумовлена і тим, що увага науковців традиційно була спрямована на дослідження питань охорони праці як умови трудового договору, або навіть у широкому їх розумінні – як принципу трудового права. Єдиним дисертаційним дослідженням, предметом якого були правовідносини по розслідуванню та обліку нещасних випадків на виробництві, є праця Ю.М. Коршунова, що була захищена у 1977 році. У працях             С.А. Голощапова, Г.С. Гончарової, Я.Л. Кисєльова, В.І. Семенкова, Г.С. Симоненко, висвітлюються лише окремі аспекти правового регулювання розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві, які мають важливе значення.

Поряд з цим, не применшуючи значення наукових праць названих вчених, слід відзначити, що комплексного дисертаційного дослідження, присвяченого всебічному аналізу правовідносин по розслідуванню та обліку нещасних випадків на виробництві, в умовах формування державності та становлення демократії в Українї, ще не проводилось, що й зумовило вибір теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана на кафедрі трудового права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого відповідно до комплексної цільової програми “Проблеми удосконалення юридичних гарантій реалізації трудових та соціальних прав в умовах ринкової економіки” (номер державної реєстрації 0186.0.070864).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины