ВЕКСЕЛЬ ЯК ОБ’ЄКТ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ




  • скачать файл:
Название:
ВЕКСЕЛЬ ЯК ОБ’ЄКТ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Вексель є одним з найдавніших цінних паперів, однак досвід його використання в цивільному обороті України ще не значний, що зумовлено тривалим обмеженням обороту цінних паперів та відсутністю вексельного обігу на території України за радянських часів.

З часу відновлення Україною незалежності Кабінетом Міністрів та Верховною Радою було зроблено спроби впорядкувати відносини в сфері застосування векселів у цивільному обороті. На це, зокрема, були направлені Постанова Верховної Ради України “Про застосування векселів в господарському обороті України” від 17 червня 1992 року та Постанова Кабінету Міністрів України і Національного Банку України від 10 вересня 1992 р. № 528 “Про затвердження Правил виготовлення і використання вексельних бланків”.

Важливим кроком до забезпечення відновлення вексельного обігу на території України було приєднання України до Женевських конвенцій 1930 року (06.07.1999 р.), які визначають загальні засади вексельного обігу та прийняття Закону “Про обіг векселів в Україні” (05.04.2001 р.)

Тривала відсутність вексельного обігу не кращим чином відобразилась на розумінні правової природи цінних паперів, у тому числі векселя, не лише учасниками вексельного обігу, а й представниками законодавчих та судових органів, що зумовило на сьогодні прийняття не зовсім коректних з погляду теорії цінних паперів та вексельного права нормативних актів та винесення значної кількості суперечливих судових рішень.

В Україні дослідженню певних проблем правового регулювання векселів, вексельних правовідносин було присвячено дисертаційні роботи С.М. Бервено “Правовые аспекты вексельного обращения в Украине” (1997 р.), І.Ф.Сидорова “Виконання вексельних зобов’язань” (2003 р.), монографію С.М. Бервено та В.Л. Яроцького “Правовое регулирование вексельного обращения в Украине (Х., 2001). Характеризуючи дослідження, які провадилися останнім часом вітчизняними науковцями, слід зауважити, що питання вексельного обігу розглядаються в них, як правило, у контексті особливого правового регулювання вексельних відносин, яке здійснюється спеціальними законодавчими актами. Більшість наукових праць були направлені на дослідження вексельних зобов’язань, таких інститутів вексельного права, як акцепт, індосамент, аваль тощо. При цьому недостатньо уваги приділялось питанням використання векселя в цивільному обороті саме як об’єкту цивільних прав, особливостям реалізації права власності на вексель, його спадкування та ін.

З прийняттям нового ЦК України, який закріпив загальні засади обігу цінних паперів в Україні, виникає необхідність у комплексному дослідженні використання в цивільному обороті векселя саме як об’єкта цивільних прав та вирішенні як теоретичних проблем використання векселів в цивільному обороті, так і проблем правового регулювання вексельного обігу.

В дисертаційному дослідженні було використано праці дореволюційних і сучасних вітчизняних та зарубіжних фахівців у сфері цивільного та вексельного права: М.М. Агаркова, С.М. Бараца, С.М. Бервено, В.А. Бєлова, Я.Ф. Браве, О.О. Вишневського, С.Й. Вільнянського, В.М. Гордона, В.В. Грачова, О.В. Дзери, А.С. Довгерта, О.С. Іоффе, А.І. Камінки, І.С. Канзафарової, В.М. Коссака, І.Ю. Красько, Є.О. Крашеніннікова, Н.С. Кузнєцової, М.І. Кулагіна, І.М. Кучеренко, Д.Г. Лаврова, Л.А. Лунца, В.В. Луця, В.Ф. Маслова, Г.К. Матвєєва, Р.А. Майданика, І.Р. Назарчука, Н.Й. Нерсесова, Л.О. Новосьолової, О.А. Пушкіна, В.А. Рясенцева, І.М. Спасибо-Фатєєвої, Є.О. Суханова, Ю.К. Толстого, С.Я. Фурси, Є.О. Харитонова, Б.Б. Черепахіна, Я.М. Шевченко, Г.Ф. Шершенєвича, В.С. Щербини, В.Л. Яроцького та ін.

Таким чином, тема дисертаційного дослідження була обрана з урахуванням таких підстав: відсутність комплексних дисертаційних та монографічних досліджень векселя як об’єкта цивільних прав; необхідність конкретизації місця векселя в системі об’єктів цивільних прав; неврегульованість цивільних відносин, які виникають при спадкуванні векселів, звернені стягнення на вексель; потреба у розробці теоретичних засад для законодавчого врегулювання певних проблем, які виникають в сфері вексельного обігу.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження виконана згідно з планом науково-дослідної роботи відділу проблем цивільного, трудового і підприємницького права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України “Приватно-правові засади нового цивільного законодавства України”.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)