МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ БОРОТЬБИ З ВІДМИВАННЯМ “БРУДНИХ” ГРОШЕЙ



Название:
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ БОРОТЬБИ З ВІДМИВАННЯМ “БРУДНИХ” ГРОШЕЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

     Актуальність теми дослідження. У сучасному суспільстві створення організаційно-правової основи боротьби з відмиванням незаконно отриманих грошей є основним напрямом боротьби зі злочинами міжнародного характеру, оскільки така злочинність, як правило, має міжнародний та організований характер. Тому є необхідність об’єднати і скоординувати зусилля держав для отримання позитивних результатів у боротьбі з легалізацією незаконно отриманих грошей з боку.

Проблема проникнення “брудних” грошей у легальну національну та міжнародну економіку стоїть сьогодні настільки гостро, що держави вже не в змозі ефективно її розв’язати. Це, в свою чергу, призводить до необхідності створення універсальних та регіональних спеціалізованих міжнародних організацій, основною метою яких є координація міжнародних зусиль для боротьби  з відмиванням незаконно отриманих грошей і контроль за виконанням міжнародно-правових зобов’язань держав у цій сфері. До таких організацій належать, зокрема, Спеціалізована фінансова комісія з проблем відмивання грошей (FATF), та Egmont Group, діяльність яких значною мірою сприяє підвищенню ефективності міжнародного співробітництва в даній сфері.

За порівняно нетривалий час свого існування боротьба з “брудними” фінансами, яка підтримується як національними урядами низки впливових країн, так і міжнародними організаціями системи ООН, Радою Європи, Європейським Союзом та іншими міжнародними організаціями, призвела до створення в окремих країнах (зокрема у Великій Британії, США та ін.) злагодженої та досить ефективної національної організаційно-правової структури регулювання протидії проникненню незаконно здобутих грошей у фінансову систему. До такої державної структури входять незалежні спеціалізовані органи з виявлення “брудних” потоків у фінансовій системі держав, так звані фінансові розвідки (FinCen – США, Tracfin – Франція, Комітет фінансового моніторингу Російської Федерації). Поява таких спеціалізованих органів ставить завдання захисту національної і міжнародної фінансової системи від “брудних” фінансів на рівень державної політики.

Для держав, які беруть активну участь у міжнародному, перш за все економічному, співробітництві, оцінка стану боротьби з відмиванням грошей спеціальними міжнародними організаціями, передусім, FATF у державі має велике значення, адже це може значно вплинути на рівень міжнародної ділової активності, в тому числі інвестиційної. Для України як для країни, що отримала негативну оцінку стану національної системи протидії “брудним” фінансам з боку FATF і потрапила до “чорного списку” держав, які не протидіють легалізації незаконно отриманих доходів, важливо розробити врівноважену політику протидії відмиванню грошей. Тобто необхідно виробити той оптимальний курс, який би задовольнив вимоги спеціалізованих міжнародних інституцій і створив умови для подальшого ефективного функціонування національної банківської системи. Першочерговим завданням для України на цьому етапі є перехід від переважання готівкового виду розрахунків до безготівкових розрахунків, оскільки основною метою відмивання грошей у державах з розвинутою економікою є переведення готівки в безготівкову форму. Саме такі операції найбільш легко виявляють правоохоронні органи. Сьогодні можна говорити про те, що Україна виконала всі вимоги FATF, про що свідчить зняття санкцій з України та намір цієї організації переглянути “чорний” список і виключити з нього Україну.

Про актуальність проблематики свідчить і досить велика кількість наукових  досліджень  у  цій сфері,  зокрема  це  праці:  О.О. Дудорова,  А.А. Музики,    М.В. Бондарєвої,    П. Бернасконі,    Г. Вітткемпера, Л.Н. Галенської, А.І. Гурова, У. Зібера, І.І. Карпеца, М. Леві, І.І. Лукашука, К. Мюллера, А.В. Наумова, В.С. Овчинського, В.П. Панова, М. Піта, Х.-Д. Швинда та інших.

Актуальні питання імплементації міжнародних норм в національне законодавство було розглянуто в працях вітчизняних вчених В.Н. Денисова, А. І. Дмитрієва, В.І. Євінтова, О.О. Мережка, Л.Д. Тимченка тощо.

Разом з тим, авторами не приділено достатньо уваги міжнародно-правовим аспектам проблеми боротьби з відмиванням коштів. Відсутність комплексних досліджень структури і механізму відмивання “брудних” грошей, доцільність входження України в міжнародні спеціалізовані організації найближчим часом, недосконалість міжнародних організаційно–правових та національних основ протидії такому злочину не дало можливості сформулювати методологічну концепцію оцінки цього складного явища, внаслідок чого постала ціла низка актуальних невирішених проблем, що й зумовило вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами і темами. Обраний напрям дослідження відповідає плану наукової роботи кафедри міжнародного та конституційного права Національного університету внутрішніх справ України, яка відповідним чином координується з темою науково-дослідної роботи відділу міжнародного  права та порівняльного правознавства Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України “Застосування міжнародного права в комплексних галузях законодавства України” (номер державної реєстрації RK0100U000800).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины