Оцінка селекційно-господарських ознак телиць різних генотипів створюваної української симентальської м’ясної породи :



Название:
Оцінка селекційно-господарських ознак телиць різних генотипів створюваної української симентальської м’ясної породи
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Збільшення виробництва м’яса і задоволення потреб населення в м’ясопродуктах у сучасних умовах за рахунок надремонтного молодняку і вибракуванню дорослої худоби молочних порід виявляється проблематичним через різке зменшення їх поголів’я. Поряд з цим і розвиток м’ясного скотарства здійснюється повільними темпами. Однією з причин цього є мала чисельність маточного поголів’я вітчизняних м’ясних порід – української, волинської і поліської. В незначній кількості розводиться худоба імпортованих м’ясних порід. Тому важливого значення набуває створення вітчизняних конкурентоспроможних м’ясних порід на базі використання місцевого й світового генофонду порід (Зубець М.В.,1997; Буркат В.П., 1995; Шкурин Г.Т., 1997; Доротюк Е.М., 1993; Козир В.С., 1997).   

 Враховуючи це, в Україні з 1990 р. ведеться робота по створенню української симентальської м’ясної породи при використанні географічно віддалених м’ясних сименталів зарубіжної селекції (Канади, Австрії, США та Німеччини). Вже проводилися дослідження щодо ефективності поєднання м’ясних сименталів канадської і німецької селекцій з вітчизняними сименталами (Завірюха А.Х.,1995; Іванущенко В.П., 1996; Шкурин Г.Т.,1998). Однак до теперішнього часу недостатньо вивчені господарські та біологічні особливості телиць від поєднання корів сучасної популяції  симентальської породи з  плідниками м’ясо-молочних і м’ясних сименталів австрійської та американської селекцій при вирощуванні молодняку  за технологією м’ясного скотарства. В літературних джерелах мало даних про інтенсивність росту, репродуктивну здатність і м’ясну продуктивність телиць створюваної симентальської м’ясної породи. Звідси виникає необхідність проведення досліджень, які мають важливе значення для подальшого коригування селекційно-племінної роботи на завершальному етапі створення української симентальської м’ясної породи. Саме цим питанням присвячена дисертаційна робота, що і визначає її актуальність.

Зв‘язок з науковими програмами, планами і темами. Дослідження проведені відповідно до плану науково-дослідних робіт Інституту м’ясного скотарства та Інституту розведення і генетики тварин УААН за темою «Удосконалити існуючі та вивести нові м’ясні породи і типи великої рогатої худоби з використанням сучасних методів генетики і біотехнології» (номер державної реєстрації 0101U002079), науково-технічної програми “Наукове забезпечення сталого розвитку галузей тваринництва на 2001-2005 рр.”, підпрограми “М’ясне скотарство”, “Селекція м’ясної худоби”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины