ЄВРОПЕЙСЬКА СОЦІАЛЬНА ХАРТІЯ: РЕГІОНАЛЬНИЙ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ ЗАХИСТУ СОЦІАЛЬНИХ ТА ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ЛЮДИНИ /ПОЗИЦІЯ УКРАЇНИ :



Название:
ЄВРОПЕЙСЬКА СОЦІАЛЬНА ХАРТІЯ: РЕГІОНАЛЬНИЙ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ ЗАХИСТУ СОЦІАЛЬНИХ ТА ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ЛЮДИНИ /ПОЗИЦІЯ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Стратегічним напрямом зовнішньої політики України впродовж останніх років залишається її інтеграція до європейських міжнародних регіональних організацій, участь у яких має суттєво сприяти забезпеченню реалізації в Україні принципів демократії, верховенства права, ефективного захисту прав і основних свобод людини.

Протягом останнього десятиріччя Україною здійснено серйозні кроки в напрямку наближення до визнання європейських стандартів з прав людини та основних свобод. Так, зокрема, прийняття України до Ради Європи, підписання та ратифікація Конвенції про захист прав людини і основних свобод 1950р. (надалі – “ЄКПЛ”) і протоколів до неї та інших пріоритетних з точки зору Ради Європи документів в цій галузі, впровадження на її території регламенованих такими документами міжнародних норм в галузі захисту громадянських і політичних прав людини засвідчили приєднання України до Європейської системи захисту прав людини.

Разом з тим в цій царині залишаються гострі проблеми, на що спеціально звертали і звертають увагу європейські інституції. Так, Парламентською асамблеєю Ради Європи (Висновок 190(1995) ПАРЄ) Україні було рекомендовано проводити національну політику у відповідності до принципів, проголошених ЄКПЛ та Європейською соціальною хартією (надалі – «ЄСХ» та/або «Хартія») – основоположним міжнародно-правовим актом, на базі якого заснована і діє Європейська регіональна система захисту соціальних та економічних прав людини як підсистема Європейської системи захисту прав людини.

 В умовах переходу економіки України до ринкової моделі господарювання і пов’язаних з цим проблем соціального та економічного характеру приєднання України до ЄСХ надало б реальну можливіть привести нормативну базу і правовий механізм захисту соціальних та економічних прав людини в Україні у відповідність до європейських стандартів Хартії і тим самим забезпечити соціальну захищеність населення, належну реалізацію економічних і соціальних прав громадян, що мешкають на території України.

Тому дослідження питання про можливість приєднання України до Хартії, а відтак і перспективи її інтеграції до Європейської регіональної системи захисту соціальних та економічних прав людини, набули особливої актуальності.

07.05.1999р. Україна підписала Переглянуту Хартію 1996р. Нині на порядку денному стоїть питання про ратифікацію даного міжнародно-правового документу, що передбачає досягнення такого рівня економічного, політичного та правового розвитку держави, який відповідав би рівневі, регламентованому Хартією. Звідси об’єктивна необхідність не тільки наукового аналізу і теоретичного обгрунтування можливостей, термінів і способів здійснення такої інтеграції, а й визначення практичних шляхів її реалізації. Саме це і зумовлює актуальність даної теми як в науково-аналiтичному, так i в практичному плані. Крім того, вона є особливо актуальною для української науки міжнародного права, для якої вказана проблематика є новою і малодослідженою. Останнє пояснюється, по-перше, очевидним пріоритетом, який останніми роками надавався в Україні проблемам забезпечення насамперед громадянських та політичних прав людини, по-друге, тим, що з моменту приєднання України до Хартії пройшло небагато часу, і ні емпірична, ні наукова база в цій сфері ще остаточно не сформувалися.

Зв’язок дисертації з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою комплексної наукової програми Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Розбудова державності України” (номер держреєстрації 0196U015204), теми наукового дослідження Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Розробка міжнародно-правових, політичних та економічних основ розбудови Української держави” №97128, а також плану науково-дослідної роботи кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Міжнародно-правові основи зміцнення державності в Україні”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины