ПРАВОВОЕ РЕГУЛИРОВАНИЕ ТРУДОВОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ НЕСОВЕРШЕННОЛЕТНИХ В УКРАИНЕ



Название:
ПРАВОВОЕ РЕГУЛИРОВАНИЕ ТРУДОВОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ НЕСОВЕРШЕННОЛЕТНИХ В УКРАИНЕ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Конституція України проголосила право кожного на працю і встановила умови для його реалізації. У сучасний період розбудови правової держави в Україні проблеми трудової діяльності неповнолітніх є одними з найбільш актуальних. Протягом останніх десяти років вони не були предметом уваги, глибокого і всебічного аналізу з боку юридичної науки. Передусім це пояснюється тим, що за часів адміністративної моделі управління економікою однією з домінуючих тенденцій у сфері праці була стійка перевага попиту на робочу силу над її пропозицією. Перехід економіки до ринкових умов господарювання та поява безробіття створили принципово іншу ситуацію, яка супроводжується численними порушеннями трудових прав працівників, в тому числі неповнолітніх (і особливо тих, хто вперше шукає роботу).

Радикальні політичні, економічні перетворення, які відбуваються у державі та суспільстві з початку 90-х років, загострили проблеми, пов’язані з використанням найманої праці, створенням ефективного механізму регулювання трудових відносин, забезпеченням гарантій права на працю. Їх вирішення, особливо щодо неповнолітніх, має важливе соціальне значення, потребує кардинальної зміни традиційних підходів до регулювання трудових відносин за участі цих осіб, ефективних засобів забезпечення їх зайнятості. Ринок праці сам по собі не створює гарантій здійснення права на працю, а особливо для молоді, яка з об’єктивних причин не здатна на рівних конкурувати з досвідченими повнолітніми працівниками. Збідніння значної частини населення призвело до неможливості у багатьох випадках  забезпечення батьками обов’язку щодо утримання неповнолітніх дітей, що вимагає здійснення цілої низки заходів соціального захисту  сімей з дітьми, в тому числі щодо створення  відповідних економічних умов та подальшого розроблення нормативно-правової бази щодо вторинної  зайнятості студентів та учнів у вільний від навчання час. Сьогодні для суспільства небезпечною є не сама проблема безробіття, а недосконалість  механізмів  його профілактики та регулювання.

Незважаючи на те, що на державному рівні вжито певних заходів щодо реалізації  державної молодіжної політики, проблеми молоді у сфері професійної підготовки, продуктивної зайнятості в повному обсязі не вирішено. Чинне законодавство, незважаючи на значний обсяг і багатоплановість нормативних актів, покликаних регулювати трудову діяльність молоді в Україні, забезпечувати реалізацію цільових державних програм їх соціального становлення і розвитку, вдосконалення системи державних органів у справах молоді, не зняло проблем реалізації неповнолітніми конституційного права на працю. Спостерігається тенденція повільного формування інфраструктури із надання молоді соціальних послуг, організації роботи з неповнолітніми та молоддю за місцем проживання. Діяльність державних органів зайнятості  щодо працевлаштування неповнолітніх  має бути більш ефективною, особливо у забезпеченні першого робочого місця для молоді.

Наведене свідчить про значне теоретичне і практичне значення проблеми правового регулювання трудової діяльності неповнолітніх. Цим питанням в науці трудового права завжди приділялась увага, про що свідчать роботи О.А. Абрамової, Б.К. Бєгічева, Є.О. Голованової, Д.А. Кар­пенка, Є.О. Монастирського, Ю.П. Орловського, В.Г. Сойфера, А.Ф. Трошина, А.І. Шебанової. Вказані роботи не втратили наукової цінності, але зроблені в них висновки потребують критичного переосмислення, враховуючи ті політичні та соціально-економічні зміни, які відбуваються протягом останнього часу. Не применшуючи їх наукового значення слід вказати, що спеціального комплексного дослідження питань правового регулювання праці неповнолітніх в Україні в умовах існування України як незалежної держави, трансформації економічних і соціальних відносин, ще не проводилось. Наукові дослідження у цій сфері є особливо потрібними зараз, коли сформовано законодавчу базу для вирішення проблем працевлаштування неповнолітніх в Україні. Але практика її застосування  висвітлила болючі питання дієвості та ефективності окремих норм, що  ускладнює вирішення проблем, які розглядаються. Тому окремі елементи механізму правового регулювання потребують вдосконалення з урахуванням ситуації, яка склалася із забезпеченням права на працю неповнолітніх в умовах ринку.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. У процесі реформування трудового законодавства України закладаються основи подальшого вдосконалення правового регулювання трудової діяльності неповнолітніх, вдосконалюються механізми реалізації ними конституційного права на працю. Наукове дослідження за темою “Правове регулювання трудової діяльності неповнолітніх в Україні” безпосередньо відповідає планам наукової та педагогічної роботи юридичного факультету Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля  у межах наукових програм та напрямків діяльності.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины