ПРАВОВІ ОСНОВИ РЕАБІЛІТАЦІЇ ІНВАЛІДІВ В УКРАЇНІ



Название:
ПРАВОВІ ОСНОВИ РЕАБІЛІТАЦІЇ ІНВАЛІДІВ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Усвідомлення соціальної цінності людини і громадянина визначає Україну як соціальну державу. Одним із пріоритетів сучасної соціальної політики є реабілітація інвалідів. Особлива увага до проблем інвалідів та їхнього соціального захисту зумовлена тим, що в зв’язку з катаклізмами останніх років, їх кількість у нашій країні значно зросла.

Створення рівних з іншими членами суспільства можливостей для реалізації інвалідами політичних, економічних, соціальних і культурних прав і свобод, якомога повного розвитку їх індивідуальних здібностей та задоволення особистих потреб є об’єктивними передумовами становлення сучасної системи реабілітації інвалідів. Комплексний підхід до забезпечення незалежної життєдіяльності інвалідів підвищує значимість наукових досліджень загальнотеоретичних питань з реабілітації інвалідів.

Переорієнтація вже існуючих та поява нових завдань соціальної політики щодо реабілітації інвалідів спонукає до вдосконалення правового регулювання цих відносин. Правовому, організаційному та матеріально-фінансовому забезпеченню реалізації інвалідами своїх прав, потреб та інтересів слугує досить розгалужена нормативно-правова база, яка є недосконалою.

Окремі питання у сфері реабілітації інвалідів були предметом дослідження у наукових працях відомих українських та російських вчених-юристів: В. С. Андреєва, В. М. Андріїва, Я. І. Безуглої, Н. Б. Болотіної,  В. С. Венедиктова, Т. З. Гарасиміва, В. Я. Гоц, І. О. Гуменюк, А. М. Єгорова,  В. В. Жернакова, Є. Я. Карновської, З. А. Кондратьєвої, Л. І. Лазор, О. Є. Мачульської, П. Д. Пилипенка, О. І. Процевського,  І. М. Сироти, Б. І. Сташківа, Б. С. Стичинського, С. М. Сивак, Н. М. Стаховської, Є. Г. Тучкової, Г. І. Чанишевої, М. І. Флястера, Я. М. Фогеля, В. Ш. Шайхатдінова та ін. і вчених-економістів К. П. Бондарчук, І. Ф. Гнибіденка,  І. М. Терюханової. Дисертаційне дослідження спиралося на досягнення відомих фахівців у галузі теорії держави і права - С. С. Алексєєва, А. М. Колодія, Н. І. Матузова, П. М. Рабіновича, Р. О. Халфіної та інших.

Однак, у правовій науці відсутнє комплексне загальнотеоретичне дослідження проблем реабілітації інвалідів. Саме тому набуває актуальності проблема висвітлення особливостей правового регулювання реабілітації інвалідів в Україні в сучасних соціально-економічних умовах, глибокий науковий аналіз нових правових категорій. Важливість і нагальність таких наукових пошуків визначається необхідністю вдосконалення шляхів реформування сучасної системи соціального забезпечення в умовах ринкової економіки, які викладені в Основних напрямках соціальної політики на період  до 2004 року, схвалених Указом Президента України від 24 травня 2000 р.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження “Правові основи реабілітації інвалідів в Україні” проведене за планом науково-дослідної роботи кафедри трудового права та права соціального забезпечення Одеської національної юридичної академії “Проблеми розвитку правового регулювання трудових відносин, соціального страхування та пенсійного забезпечення в Україні на 1998-2000 роки” та “Правове забезпечення праці та соціального захисту населення в умовах становлення соціально-орієнтованої економіки в Україні на 2001-2005 роки”, які є складовими Програми науково-дослідної роботи Одеської державної юридичної академії “Проблеми розвитку держави та права України в умовах ринкових відносин на 1998-2000 роки” та Програми науково-дослідної роботи Одеської національної юридичної академії “Правові проблеми становлення і розвитку сучасної правової держави на 2001-2005 роки” (державний реєстраційний номер 0101V001195).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины