МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПОДВІЙНОГО ОПОДАТКУВАННЯ :



Название:
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПОДВІЙНОГО ОПОДАТКУВАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Після розпаду СРСР, із проголошенням переходу до ринкової економіки Україна стала налагоджувати тісні відносини із світовим співтовариством, входити в різноманітні фінансові, торговельні, економічні міжурядові організації. Це зумовило переміщення матеріальних, фінансових, інтелектуальних та трудових ресурсів із України і навпаки, що вимагає регулювання цих потоків і процесів, як з точки зору міжнародного права так і узгодження з ним національного права. Важливого значення надається податкам та митним платежам як одному із ефективних важелів правового регулювання економічних відносин не лише в межах певного національно-територіального утворення, а й у міжнародному економічному просторі.

Перехід України до ринкових відносин спричинив велику кількість складних проблем правового регулювання, в тому числі в податковій сфері. Важливим завданням є створення нової податкової системи України, що потребує розроблення низки спеціальних питань у сфері міжнародного податкового права. Міжнародне податкове право є у свою чергу складовою міжнародного економічного права, міжнародного приватного права і права Європейського Союзу.

Основною правовою підставою міжнародного співробітництва держав в сфері фіскального співробітництва виступає специфічне явище міжнародних економічних відносин – подвійне оподаткування.

Забезпечення розвитку ринкової економіки України залежить від  проведення адміністративної і податкової реформи, перетворень в інших інститутах фінансової діяльності держави, а також від формування відкритої для зовнішнього світу господарської системи. Щоб цього досягнути потрібні кардинальні зміни у зовнішній політиці та економічному співробітництві, спрямовані на інтегрування в світове господарство і розвиток взаємовигідної співпраці на державному рівні. Дана співпраця необхідна як у рамках багатостороннього, так і двостороннього міжнародного договірного регулювання, що потрібно для усунення різноманітних перешкод економічної інтеграції, серед яких податкова сфера є однією із приоритетних.

Чітке розмежування податкових претензій держав та правова регламентація діяльності платників податків на території іноземних держав гарантує дотримання конституційного обов’язку із сплати податків та стимулює до міжнародної економічної активності останніх. В результаті цього забезпечується наповнення державного бюджету та бюджетів інших рівнів на законних підставах, що є необхідною умовою для нормального функціонування державного механізму.

Легітимне регулювання фіскального співробітництва держав дасть змогу забезпечити правові гарантії для іноземного інвестування, що має вирішальне значення для розвитку власної економічної системи. Саме двосторонні угоди про уникнення подвійного оподаткування гарантують забезпечення єдиного системного підходу для усунення подвійного оподаткування за відмінних податкових систем і вони виступають основою для співробітництва компетентних органів договірних держав у цій сфері та в сфері боротьби із податковими правопорушеннями.

Все це свідчить про актуальність проблем, пов’язаних із міжнародно-правовим регулюванням співробітництва України з питань подвійного оподаткування.

Теоретичною базою для дослідження послужили роботи вчених: в галузі міжнародних економічних відносин – В.Л. Андрущенка, В.А. Дадалка, М.М. Дем­­чука, В.Ф. Опришка, А.І. Погорлецького, К.Є. Румянцевої,
В.М. Суторміної, С.Ф. Сутиріна, В.М. Федорова; в галузі податкового права – В.В. Буряковського, Д.В. Винницкого, Є.М. Евстигнєєва,  А.М. Козиріна,
М.П. Кучерявенка, І.Г. Русакової, А.В. Тол­кушкіна, Д.Г. Черника; в галузі міжнародного права – П.М. Бірюкова, В.А. Кашина, М.Г. Скачкова; в галузі міжнародного приватного права – О.М. Водянникова, А.Г. Кисельова,
А.М. Лабоськіна, Н.С. Перестук; в галузі європейського права – Л.М. Ентіна,
Г.П. Толстопятенко, а також праці вчених далекого зарубіжжя: Р.Л. Дернберга, Дж. Пеппера, Ж. Тускоза, Х. Люкоти, Кр. Джанні, А. Філіпа, К. Сікера,
Х. Їрошека, В. Гаснера, К. Вогеля, Я. Щепаніка та ін.

Джерельною базою роботи є чинне українське законодавство, міжнародно-правові документи, публікації, повідомлення та статистичні дані про участь України в міжнародному співробітництві з питань оподаткування.

З погляду міжнародного права дослідженням проблем міжнародних податкових угод та фіскального співробітництва держав безпосередньо займалися В.А. Кашин, М.Г. Скачков; міжнародного приватного права – А.М. Лабоськин; міжнародних економічних відносин – А.В. Перов, В.А. Дадалко, К.Є. Румянцева, М.М. Демчук. Проте положення та висновки досліджень цих учених ґрунтувалися на загальній характеристиці міжнародних податкових угод й аналізувалися крізь призму обмеженої сфери відносин: міжнародна економіка; відносини за участю іноземного елементу; територіально обмежені фіскальні відносини в межах національних податкових юрисдикцій окремих держав. Жоден із дослідників не окреслює сукупності правовідносин, пов’язаних із оподаткуванням, що виходить за межі однієї податкової юрисдикції, як окремий інститут міжнародного економічного права – міжнародне податкове право, основою якого є сукупність правових норм, що регулюють відносини в сфері співробітництва держав з питань уникнення подвійного оподаткування та співробітництва компетентних органів щодо боротьби із податковими правопорушеннями.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження безпосередньо пов’язаний з програмою наукових досліджень за темою “Дослідження європейського права в університетах України”, яка є грантом за програмою TEMPUS – TACIS CD – JEP 21147 – 2000. Тема дисертації також пов’язана із плановою науково-дослідною роботою кафедри міжнародного права факультету міжнародних відносин Львівського національного університету ім. Івана Франка “Міжнародно-правові аспекти входження України до світового співтовариства” ( державна реєстрація
№ 01024003572).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины