Ефективність дії норм міжнародного гуманітарного права в їх еволюційному розвитку :



Название:
Ефективність дії норм міжнародного гуманітарного права в їх еволюційному розвитку
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Принцип сумлінного виконання державами своїх міжнародних зобов’язань сягає своїми коріннями у римське право з його максимою "pacta sunt servanda". Сьогодні цей принцип належить до загальновизнаних норм міжнародного права, дотримання якого є важливим обов’язком держав і сферою контролю інституційної системи міжнародного співтовариства.

Однак проблема ефективності дії норм міжнародного гуманітарного права залишається однією з центральних як у міжнародному праві загалом, так і в міжнародному гуманітарному праві зокрема. Саме проблема ефективності останнього була в центрі уваги спільного семінару Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) і Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) для України, який проводився ще у 1996 р. в м. Києві. На семінарі обговорювалися заходи щодо імплементації норм міжнародного гуманітарного права в законодавство України і звернута особлива увага на важливість подальшого об’єднання зусиль вчених з міжнародного права та правників-практиків для досягнення цієї мети. На жаль, практика проведення таких семінарів поки ще не отримала подальшого розвитку.

У сфері міжнародного гуманітарного права Україна як незалежна держава має великий комплекс міжнародних договірних зобов’язань, котрі ще недостатньо імплементовані в її національне законодавство. Тому дослідження цієї проблематики, як в загальнотеоретичному плані, так і стосовно України, має важливе значення.

Однак у вітчизняній юридичній науці питання імплементації міжнародного права в національне законодавство держав, включаючи Україну, досліджено ще недостатньо. Ті чи інші її аспекти розглядалися, зокрема, у працях В.Н. Денисова, А.І. Дмитрієва, В.І. Євінтова, Л.Г. Заблоцької, С.В. Ісаковича, О.О. Мережка, Л.Д. Тимченка, В.В. Фуркала, Є.М. Цибуленка та ін.

Дослідженню природи та змісту законів та звичаїв війни, що традиційно відносилося до регулювання збройних конфліктів, присвячені роботи таких радянських юристів-міжнародників, як І.М. Арцибасов, І.П. Бліщенко, І.І. Карпець, А.П. Мовчан, Г.І. Тункін, Д.І. Фельдман та ін. Гуманітарно-правові механізми міжнародно-правового захисту прав людини знайшли відповідне відображення в працях сучасних російських вчених, таких як Г.В. Ігнатенко, Ю.Д. Ільїн, Ю.М. Колосов, О.П. Коротков, В.І. Кузнєцов, І.І. Лукашук, О.І. Полторак, В.В. Пустогаров та ін.

У зарубіжній літературі питання ефективності міжнародного гуманітарного права висвітлювалися у працях відомих юристів-міжнародників: Р. Бакстера, Я. Броунлі, Ф. Буньйона, Х.-П. Гассера, Фр. Кальсховена, Фр. де Мулінена, С. Нахліка, Л. Оппенгейма, Ж. Пікте, В. Сломансона,  Л. Фуллера,  Ч. Хайда, Ф. Хайєка, Д. Харші, Р. Хігінса, А. Шлезінгера та ін.

Все це й зумовило необхідність проведення даного дослідження, присвяченого проблемам ефективності норм міжнародного гуманітарного права.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами і темами.  Обраний напрям дослідження відповідає плану наукової роботи Відділу миротворчих операцій Міністерства Оборони України, із яким співпрацював дисертант, та є елементом Програми Міністерства освіти  і науки України "Ідеологічне  і правове поле освіти в Україні", а також темі науково-дослідної роботи відділу міжнародного права та порівняльного правознавства Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України “Застосування норм міжнародного права в комплексних галузях законодавства України” (номер державної реєстрації RK0100U000800).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины