ЄВРОПЕЙСЬКА СОЦІАЛЬНА ХАРТІЯ (ПЕРЕГЛЯНУТА) І ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ: ПИТАННЯ АДАПТАЦІЇ



Название:
ЄВРОПЕЙСЬКА СОЦІАЛЬНА ХАРТІЯ (ПЕРЕГЛЯНУТА) І ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ: ПИТАННЯ АДАПТАЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Під час вступу до Ради Європи Україна взяла до виконання низку  зобов’язань, наведених у Висновку Парламентської асамблеї Ради Європи №190 (1995 р.). До кола  зобов’язань входить Європейська соціальна хартія Ради Європи, яку Україна зобов’язалася   вивчати, з метою подальшої ратифікації і, разом з тим, проводити політику, відповідно до принципів цієї Хартії. 2 травня 1996 року  Україна підписала Європейську соціальну хартію, прийняту Радою Європи у 1961 році, а 7 травня 1999 року було підписано Європейську соціальну хартію (переглянуту), прийняту Радою Європи у 1996 році. 

Європейська соціальна хартія є головним документом Ради Європи у сфері забезпечення економічних та соціальних прав людини, необхідність ратифікації якого обумовлена як членством України у цій міжнародній організації, так і  намірами України набути членства у Європейському Союзі.

Ратифікація Європейської соціальної хартії згідно постанови Верховної ради України  “Про підготовку до ратифікації Верховною Радою України Європейської соціальної хартії” від 5 листопада 1997 року № 620/97–ВР, а також Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу, затвердженої Указом Президента України від 11 червня 1998 року №615/98, вимагає  попередньої  адаптації національного законодавства до міжнародних стандартів, встановлених у Хартії.  

Юридичне забезпечення прав, передбачених Європейською соціальною хартією, має здійснюватися за допомогою декількох галузей національного законодавства. Серед них трудовому законодавству належить пріоритетне місце, адже переважна більшість прав людини і відповідно зобов’язань держави щодо їх забезпечення за Хартією стосуються сфери праці.

Різні аспекти правового забезпечення прав людини у сфері праці досліджували такі вчені як М.Г. Александров, О.Т. Барабаш, М.Й. Бару, Я.І. Безугла, П.А. Бущенко, В.С. Венедиктов, Г.С. Гончарова, В.Я. Гоц, В.С. Дріжчана, В.В. Жернаков, П.І. Жигалкін, І.В. Зуб, С.О.Іванов, Д.О. Карпенко, І.Я.Кисельов, Р.І. Кондратьєв, І.П. Лаврінчук, Л.І. Лазор, Р.З. Лівшиць, А.Р. Мацюк, О.С. Пашков, П.Д. Пилипенко,    В.І. Прокопенко, О.І. Процевський, В.Г. Ротань, О.В. Смірнов, М.П. Стадник, Б.І. Сташків, Б.С. Стичинський, Н.М. Хуторян, Г.І. Чанишева та ін. Окремі питання адаптації трудового законодавства до Європейської соціальної хартії розглядалися в роботах таких вчених як Н.Б.Болотіної, В.В.Жернакова,  І.О.Лаврінчук, Є.В.Назаренко, С.Г.Приходько, О.І.Процевського, Н.М.Хуторян, Г.І.Чанишевої та ін.

Дисертаційне дослідження спиралося на роботи фахівців з проблем загальної теорії права, теорії прав людини та у галузі міжнародного права, таких як: М.В.Буроменського, В.С.Мармазова, В.Ф.Опришка, І.С.Піляєва,  П.М.Рабіновича, С.Б.Чеховича, Ю.С.Шемшученка, а також зарубіжних дослідників: Д.Гомьєн, А.Ейде, Л.Зваака, І.Я.Кісельова, О.О.Лукашової, П.А.Лаптєва, Р.А.Мюллерсона, К. Санстейна,   Д.Харріса та ін.

У цей час відсутнє комплексне дослідження проблем адаптації вітчизняного трудового законодавства до Європейської соціальної хартії. Таке дослідження набуває особливої актуальності й в зв’язку з тим, що  серед зобов’язань, які на себе взяли сторони  Генеральної угоди на 2002–2003 роки, підписаної 16 січня 2002 р. між Кабінетом Міністрів України та Конфедерацією роботодавців України і всеукраїнськими профспілками та профоб’єднаннями України, є й зобов’язання  розглянути питання щодо ратифікації серед інших міжнародних актів  Європейської соціальної хартії (п.4.6 Генеральної угоди). Підготовка нового Трудового кодексу України, у свою чергу, вимагає  активізації наукових розробок, спрямованих на здійснення наукової експертизи з метою виявлення положень вітчизняного законодавства про працю, які потребують змін та удосконалення,  приведення їх у відповідність до  міжнародних стандартів, в тому числі й до вимог Хартії.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Питання адаптації національного трудового законодавства до положень Європейської соціальної хартії (переглянутої) досліджувалися у межах виконання програм науково–дослідної роботи кафедри трудового права та права соціального забезпечення Одеської національної юридичної академії  “Проблеми розвитку правового регулювання трудових відносин, соціального страхування та пенсійного забезпечення в Україні на 1998–2000” роки та “Правове забезпечення праці та соціального захисту населення в умовах становлення соціально–орієнтованої ринкової економіки в Україні” на 2001–2005 роки, які є складовими Програми науково–дослідної роботи Одеської державної юридичної академії “Проблеми розвитку держави та права України в умовах ринкових відносин” на 1998–2000  роки та Програми науково–дослідної роботи Одеської національної юридичної академії “Правові проблеми становлення і розвитку сучасної правової держави” на 2001–2005 роки (державний реєстраційний номер 0101V001195).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины