ОСОБЛИВОСТІ ВИНИКНЕННЯ, ЗМІНИ ТА ПРИПИНЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИН ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ :



Название:
ОСОБЛИВОСТІ ВИНИКНЕННЯ, ЗМІНИ ТА ПРИПИНЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИН ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми.  Державна служба в Україні покликана служити інтересам громадян в забезпеченні їх прав і свобод, соціальної стабільності, дотриманні принципів правової демократичної держави. Реалізація положень Конституції України і успішне здійснення завдань держави, пов’язаних із її розвитком,  соціально-економічними і ринковими перетвореннями, значною мірою залежить від державної служби.  

Становлення державної служби та її кадрового потенціалу визначено Законом України “Про державну службу” від 16 грудня 1993 року  та іншими численними нормативно-правовими актами, які прийняті на його базі. На сучасному етапі розвитку державної служби одним із першочергових завдань є удосконалення її правових засад. Відносини державних службовців розвиваються, набувають нового змісту, а це потребує проведення змін у законодавстві про державну службу. Тому становлення професійної, високоефективної, стабільної та авторитетної державної служби викликає необхідність її реформування.  Серед першочергових завдань по реформуванню системи державної служби є  забезпечення професіоналізму державних службовців і  сумлінного виконання ними  трудових обов’язків.

Дослідженнями правових проблем державної служби як у колишньому Союзі, так і в Україні, займалися переважно вчені в галузі адміністративного права, а тому питання державної служби виявилися найбільш дослідженими в аспекті науки адміністративного права.  Проблемам праці державних службовців приділяли увагу також фахівці в галузі трудового права – О.В.Лавріненко, І.П.Лаврінчук, В.О.Процевський, В.І.Щербина, В.Воловик та інші. Окремі дослідження були присвячені відносинам, які виникають у процесі проходження служби мілітаризованими державними службовцями. В результаті проведених ними досліджень сформульовано висновок про трудоправовий статус державних службовців, про те, що їх праця регулюється і за допомогою норм трудового права.

Сенс вивчення державної служби як різновиду трудової діяльності з позицій науки трудового права полягає у тому, щоб розглядати  відносини державної служби як окремий різновид трудових відносин, які потрапляють під регулюючий вплив законодавства про працю, але з певною специфікою.

На сучасному етапі реформування державної служби важливе значення має формування дієздатного кадрового потенціалу. А тому актуальною проблемою є удосконалення правового регулювання трудових відносин державних органів з державними службовцями. Особливу актуальність набувають питання про порядок прийняття на державну службу, конкурсний відбір, призначення на посаду, проходження служби, проведення атестації, порядок звільнення з державної служби. Питання, пов’язані з виникненням, зміною та припиненням трудових правовідносин державних службовців, не піддавалися комплексному дослідженню.

Наукова і практична значимість зазначених питань, недостатня розробленість їх в науці трудового права, а також дискусійний характер багатьох проблем обумовили вибір теми цього дослідження.

Зв’язок  роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана на кафедрі трудового права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого відповідно до комплексних цільових програм: “Проблеми    удосконалення гарантій реалізації права на працю  в умовах ринкової економіки на 1996-2000 роки”; “Проблеми    удосконалення юридичних гарантій реалізації трудових та соціальних  прав  в умовах ринкової економіки на 2001 – 2005 роки” (номер державної реєстрації 0186.0.070864).

У рамках цих програм здобувачкою виконано планові наукові роботи, присвячені особливостям проходження державної служби, виникнення та припинення трудових правовідносин  державних службовців.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины