ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН У СФЕРІ ОХОРОНИ ПРАЦІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ :



Название:
ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН У СФЕРІ ОХОРОНИ ПРАЦІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. За умов становлення ринкових відносин в державі,  переходу від адміністративно-командних методів управління суспільними відносинами в сфері застосування праці до ринкових, плюралізму форм власності на засоби виробництва, правове регулювання  охорони праці потребує нового концептуального підходу. Це зумовлено тим, що головною цінністю будь-якої цивілізованої правової держави  є громадяни  і в силу цього безумовним є пріоритет життя і здоров’я працівника порівняно з результатами виробничої діяльності. Проголосивши в Конституції України життя і здоров’я людини найвищою соціальною цінністю, гарантувавши йому право на відповідні, безпечні та здорові умови праці, держава тим самим взяла на себе обов’язок забезпечити всім громадянам захист їх здоров’я і життя в процесі трудової діяльності. Цей обов’язок полягає в законодавчому закріпленні правових норм, що визначають умови і порядок реалізації конституційного права громадян на здоров’я й безпечні умови праці, юридичні засоби охорони даного права, а також юридичні засоби захисту цього права у випадку його порушення.

В наш час існує реальна необхідність наповнення вищезазначених  правових норм конкретним змістом, який враховує потреби правового регулювання  економічних відносин демократичного суспільства і який реально забезпечує реалізацію конституційного права громадян на здорові та безпечні умови праці.

В контексті сказаного необхідно всебічно дослідити сутність охорони праці як правової категорії, юридичний зміст і соціальні функції правовідносин в сфері  охорони праці за умов ринкових відносин, зміст діяльності сторін трудового право відношення та інших відповідальних осіб із забезпечення здорових та безпечних умов праці, а також порядок реалізації і правові способи стимулювання цієї діяльності.

Потребує теоретичного освітлення й розробки практичних рекомендацій трудоправова відповідальність в сфері охорони праці, оскільки проблему ефективного застосування норм, що регулюють охорону праці, не можна повністю вирішити, якщо не вдосконалювати норми юридичної відповідальності.

За умов ринкових відносин державне управління охороною праці не може бути достатньо ефективним без використання економічних стимулів. В силу цього актуальним завданням є теоретична розробка і нормативне закріплення порядку визначення фактичного стану охорони праці на діючих підприємствах, а також  правове забезпечення  співвідношення розмірів платежів  в Фонд соціального страхуванням від нещасних випадків і професійних захворювань з реальним станом охорони праці на підприємствам з тим, щоб названий Фонд виконував роль економічного стимулу з забезпечення безпеки працівників і процесі їх трудової діяльності.

України, будучи багаторічним членом МОП, ратифікувавши ще в 1973 році  Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, вступивши з недавніх пір до Ради Європи, тим самим прийняла на себе  обов’язок  використовувати міжнародні стандарти праці в національному законодавстві. Отже, необхідна наукова розробка шляхів імплементації міжнародно-правових норм в сфері охорони праці у вітчизняну трудове законодавство.

Дослідженню охорони праці як основної соціальної функції трудового права, основоположного галузевого принципу, а також самостійного інституту трудового права приділялася певна увага в радянській правовій науці. Зазначені проблеми з різним ступенем деталізації  освітлювались  в роботах Александрова М.Г., Абрамової А.А., Бару М.І., Голощапова С.А., Іванова С.А., Коняхіна Л.Г., Лівшиц Р.З., Муцинової Н.А., Орловського Ю.П., Семенкова В.І.

В наш час окремі проблеми правового регулювання охорони праці в сучасних економічних умовах порушувалися в роботах Барабаш А.Т., Бару М.І., Венедиктова В.С., Гоці В.Я., Жернакова В.В., Зуба І.В., Іванова С.А., Кисельова А.Я., Лазор Л.І., Мачульської Е.Е., Неваленного Н., Опришко В.Ф., Плаксіна В., Прилипко С.Н., Процевського О.І., Прокопенко В.І., Ротаня В.Г., Роік В.І., Стичинського Б.С., Чернадчук В., Ерделевського А., Ярошенко О. Та ін.

Однак комплексне дослідження регулювання відносин  в сфері охорони праці за умов ринкової економіки в наш час відсутнє. Потребують  правового дослідження питання стосовно: правової природи і значення охорони праці за умов ринкових відносин; юридичного змісту і соціального призначення правовідносин в сфері охорони праці; змісту діяльності сторін трудового правовідношення з захисту здоров’я  й  збереження працездатності працівників; змісту економічних стимулів в керуванні охороною праці; вдосконалення відповідальності  сторін трудового право відношення за порушення своїх обов’язків в сфері охорони праці.

Все вищезазначене й зумовило вибір теми даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана на кафедрі правознавства Східноукраїнського національного  університету ім. В.І. Даля відповідно до комплексних цільових програм університету “Дослідження і формування теоретичних основ забезпечення стійкості великомасштабних економічних систем” (номер державної реєстрації 1098У002864), “Теоретичні дослідження структурного перебудування великих промислових підприємств й управління за умов нестабільного макроекономічного середовища” (номер державної реєстрації 0100У006296).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины