ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ УКЛАДЕННЯ, ЗМІНИ ТА ПРИПИНЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ З ПЕДАГОГІЧНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ СЕРЕДНІХ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКІЛ УКРАЇНИ



Название:
ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ УКЛАДЕННЯ, ЗМІНИ ТА ПРИПИНЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ З ПЕДАГОГІЧНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ СЕРЕДНІХ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКІЛ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

                                                                             

 Актуальнiсть теми. Здійснення кардинальних змiн в усiх сферах нашого суспiльного життя у зв’язку з розбудовою незалежної Української держави, переходом до ринкових вiдносин, подолання кризових явищ, що супроводжують цi змiни, потребують значної уваги до вивчення i аналiзу державної полiтики щодо створення iнтелектуального, духовного потенцiалу нацiї, формування людини майбутнього. Провiдне мiсце у реалiзацiї цього завдання  належить середній загальноосвітній школі, її вчителеві як головному суб’єктові навчально-виховного процесу, адже завдяки їх зусиллям вiдбувається становлення особистостi як громадянина України (за даними Мiнiстерства освiти та науки  всього в Українi діє близько 21.3 тис. середнiх загальноосвiтнiх шкiл, в яких працюють 500 тисяч вчителiв i навчаються бiльше 6.7 млн. учнiв). А тому проблема правового забезпечення діяльності педагогiчних працiвникiв, їх соціального, суспільного і майнового статусу, має входити в сферу найважливiших державних iнтересiв. Однак напрацьована за роки незалежностi законодавча база, яка регулює процес реалiзацiї педагогiчними працiвниками права на працю в силу багатьох причин, перш за все об'єктивного характеру, майже не дiє в частинi соцiального і правового захисту педагогiв. Трудовий договiр не тільки не забезпечує у повній мірі якiсного виконання їх професiйних функцiй, а й фактично набуває рис угоди, що має суто формальний характер з послабленими акцентами на взаємну вiдповiдальнiсть сторiн. Аналiз практики укладення, змiни та припинення трудового договору з педагогiчними працiвниками середнiх загальноосвiтнiх шкiл свiдчить, що цей iнститут законодавства про працю України потребує системного дослiдження i вдосконалення, в тому числі в контексті підготовки нового Кодексу про працю України.

Вченi-правники слушно пiдкреслюють, що новий Кодекс має стати основою цiлiсної системи законодавства про працю;  мiстити обов'язковi норми, спрямовані на захист прав та iнтересiв сторiн трудового договору. Своєчасною є пропозицiя про доцiльнiсть включення до Кодексу про працю України окремої глави про пiдстави виникнення, змiни та припинення трудових правовiдносин. Варто зазначити, що в умовах розробки нового кодифікаційного акту законодавства про працю України актуальним стає дослідження питання про необхідність належного відображення у ньому особливостей правового регулювання праці окремих категорій працівників, зокрема педагогічних.

Проблему правового статусу сторін трудових правовідносин у своїх роботах висвітлювали М.Г. Александров, М.Й. Бару, Я.І. Безугла, В.С. Венедиктов, Г.С. Гончарова, П.I. Жигалкiн, І.В. Зуб, Р.I. Кондратьєв, Р.З. Лівшиць, А.Р. Мацюк, В.I. Прокопенко, О.І. Процевський, В.П. Пастухов, В.Г. Ротань, Н.М. Хуторян, З.К. Симорот та iн. Поруч з тим, правове регулювання праці педагогічних працівників середніх загальноосвітніх шкіл залишається практично недослідженим. А труднощi у практичному вирiшеннi даної проблеми виникають, насамперед, у зв'язку з тим, що особливості правового регулювання працi педагогiчних працiвникiв не знайшли належного вiдображення у чинному законодавствi.

Становлення правової держави неможливе без кропiткої роботи по формуванню нової правової системи України. Україна лише тодi стане цивiлiзованою європейською країною, коли у нас буде створено дiєвий правовий механiзм реалiзацiї трудових прав громадян. Тому на часi вирiшення правових проблем, що виникають при укладенні, змiні та припиненні трудового договору з педагогiчними працiвниками середнiх загальноосвiтнiх шкiл. Від того, наскільки на державному рівні визначена важливiсть суспiльної ролi педагогiчних працiвникiв залежить не лише успішне здійснення економічних реформ, але й економічний та соціальний розвиток країни взагалі. Результати досліджень, проведених в останні роки у 30 країнах світу фахівцями Світового банку під егідою ЮНЕСКО, показали, що третина приросту валового внутрішнього продукту в цих країнах забезпечується інвестиціями у сферу освіти, тобто ефективнiсть виробництва перебуває в прямiй залежностi вiд розвитку освiти, вiд пiдвищення освiтнього рiвня населення.

Вiд педагогiв багато в чому залежить майбутнє держави, оскільки вони покликані сприяти розвитку нацiї, її традицiй, формувати етнополiтичну думку у молодi. Усвідомлення освіти як інституції, від якості й ступеня розвитку якої залежить прогрес суспільства загалом і людської особистості, зокрема, має зрештою пiдштовхнути владнi структури до змiни iнертностриманої позицiї щодо вирiшення проблем освiтньої галузi. Виходу iншого вже немає, бо, як писав мислитель XVII сторiччя I. Вишенський, Бог дав владу не для того, щоб чинити свавiлля, а для того, щоб утверджувати закон, справедливiсть. Отже, починати треба із закону, із законності, і в тому числі в силу своєї значущостi i актуальностi, вимагають глибокого теоретичного осмислення i пошукiв шляхiв  вирiшення правовi проблеми, що виникають при укладенні, змiні та припиненні трудового договору з педагогiчними працiвниками середнiх загальноосвiтнiх шкiл.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дана дисертацiйна робота пов'язана з планами наукових дослiджень Нацiонального педагогiчного унiверситету iмені М.П. Драгоманова та узгоджується  з Концепцiєю розвитку законодавства України на перiод 1996-2005 р р.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины