ДОГОВІРНІ ФОРМИ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ПРАЦІВНИКІВ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ДОГОВІРНІ ФОРМИ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ПРАЦІВНИКІВ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА  ХАРАКТЕРИСТИКА  РОБОТИ

Актуальність теми. Держава, яка прагне досягти демократичного рівня розвитку, повинна гарантувати та захищати права та законні інтереси своїх громадян, у тому числі й трудові. Рівень демократичної держави  на міжнародній арені багато в чому визначається обсягом прав громадян та ступенем їх реалізації.

Зміни у соціально-економічній ситуації в Україні зумовили тенденцію до послаблення ролі трудового права у захисті прав та законних інтересів громадян. У трудовому законодавстві з’явилося багато прогалин; правозастосовча практика стала багатоманітною та суперечливою; окремі положення трудового права втратили актуальність; теоретичні висновки науковців щодо цієї проблеми потребують уточнення та подальшого розвитку.

За сучасних умов роль контрактів у регулюванні трудових відносин зменшується, оскільки сфера дії контрактів обмежена законами, вони не містять стимулюючих засобів, а тому більшість умов праці наразі встановлюється у централізованому та локальному порядку. Централізоване ж регулювання хоча й охоплює багато питань, не може врахувати особливості організації праці на конкретних підприємствах та у конкретних трудових відносинах. Якщо держава у законодавстві встановлює лише мінімальний рівень трудових прав та лише окремі їх гарантії, про реалізацію прав та інтересів у сфері праці мають дбати самі сторони соціально-трудових відносин. Тому велике значення для забезпечення та оптимального поєднання  прав та інтересів сторін трудових відносин матимуть індивідуально-договірне та колективно-договірне регулювання.

Отже, актуальність цього дослідження полягає у необхідності пошуку нових наукових пропозицій щодо вдосконалення договірного регулювання трудових відносин, підвищення гарантій забезпечення прав та інтересів сторін трудових правовідносин.

Науково-теоретичну базу дисертації становлять праці Л.С. Таля, О.О. Лукашевої, С.С. Алексєєва, Ю.М. Тодики, М.Й. Брагінського, В.В. Вітрянського, А.В. Малько, В.В. Субочєва, P.O. Халфіної, О.М. Вінник, С.О. Іванова, Р.З. Лівшиця, Ю.П. Орловського, О.І. Процевського, О.С. Пашкова, М.Г. Александрова, В.В. Жернакова, Г.С. Гончарової, П.А. Бущенка, В.І. Прокопенка, Г.І. Чанишевої, П.Д. Пилипенка, С.О. Сільченка, І.Я. Кисельова та інших вчених.

Хоча у науковій літературі індивідуально-договірне регулювання трудових відносин було предметом аналізу Л.С. Таля, О.К. Безіної, А.А. Бікєєва, Д.А. Сафіної, М.Г. Александрова, С.М. Прилипка, С.В. Дріжчаної та інших науковців, а колективно-договірному регулюванню присвячені роботи А.Р. Мацюка, Г.І. Чанишевої, Н.І. Дивєєвої, Н.А. Муцінової, І.О. Лосиці, комплексного дослідження договірних форм реалізації прав та інтересів працівників у науці трудового права не було.

Зв’язок роботи з науковими програмами, темами, планами. Дисертаційне дослідження узгоджене з цільовою комплексною програмою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого на 2001–2005 роки «Проблеми удосконалення юридичних гарантій реалізації трудових і соціальних прав в умовах ринкової економіки» (номер державної реєстрації 0186.0.070864). Тема дисертації затверджена вченою радою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого 19 грудня 2003 року (протокол № 5).

Мета і завдання дослідження. Мета полягає у всебічному аналізі та розкритті особливостей договірних форм регулювання трудових відносин для забезпечення прав та інтересів їх суб'єктів, в розробці конкретних наукових пропозицій та практичних рекомендацій щодо розвитку нормативно-правової бази із цієї проблеми.

Для досягнення поставленої мети в дисертації були поставлені такі основні завдання:

-                     розкрити поняття та значення інтересу в трудовому праві;

-                     визначити місце трудових прав громадян у системі соціально-економічних прав особи;

-                     проаналізувати співвідношення економічних і правових механізмів реалізації прав людини у сфері праці;

-                     розкрити механізм індивідуально-договірного регулювання соціально-трудових відносин у сучасних умовах;

-                     дослідити роль індивідуально-договірного регулювання у забезпеченні прав при прийнятті на роботу;

-                     виявити значення індивідуально-договірного регулювання прав та інтересів у процесі виконання роботи та  при припиненні трудових правовідносин;

-                     дослідити правовий механізм забезпечення соціально-економічних прав та інтересів працівників у колективних договорах;

-                     розкрити значення регіональних, галузевих та генеральних угод для забезпечення соціально-економічних прав та інтересів працівників.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини у сфері забезпечення прав та інтересів суб'єктів трудового права.

Предметом дослідження виступають теоретичні та організаційно-правові питання, пов’язані з договірними формами  забезпечення реалізації прав та інтересів сторін трудових відносин.

Методи дослідження. При написанні дисертації використовувались базові науково-теоретичні положення теорії держави та права, а також  ідеї та концепції, розроблені у науці трудового права. В основу методології дослідження покладено загальнонауковий діалектичний метод. У роботі використано також такі наукові методи дослідження: історичний, логіко-юридичний, логіко-семантичний, системний, соціологічний, порівняльно-правовий. Діалектичний метод пізнання дозволив провести дослідження в єдності, взаємозв’язку та розвитку соціальних та правових чинників. За допомогою логіко-семантичного методу поглиблено понятійний апарат та проведено різницю між категоріями права та інтереси. Історико-правовий метод дозволив дослідити історію правового регулювання трудових та колективних договорів, розвитку законодавства стосовно цих питань. Із застосуванням порівняльно-правового методу досліджувався розвиток договірних форм реалізації прав та інтересів сторін трудових відносин в Україні та за її межами.

Наукова новизна одержаних результатів визначена метою і поставленими завданнями. Вона полягає в тому, що дисертація є першим в Україні комплексним дослідженням договірних форм реалізації соціально-економічних прав та інтересів працівників у сучасних умовах.

У межах дослідження одержано такі результати, що мають наукову новизну:

1. Сформульовано авторське визначення інтересу у трудовому праві, під яким слід розуміти результат відображення в діяльності суб’єктів трудового права об’єктивних умов їх існування та розвитку з метою найбільш повного задоволення потреб цих суб'єктів. Вони поділяються на: інтереси, які проявляються у власне трудових відносинах (обумовлені потребою сторін трудових відносин в укладенні, зміні та припиненні трудового договору і проявляються в умовах трудового договору) та інтереси, які виникають у відносинах, тісно пов’язаних з трудовими (з приводу навчання на виробництві, підвищення кваліфікації та перекваліфікації; встановлення умов праці; вирішення трудових спорів; у відносинах соціального партнерства тощо). 

2. Набуло подальшого розвитку визначення місця трудових прав у системі інших соціально-економічних прав та дослідження співвідношення економічних та правових механізмів реалізації прав та інтересів сторін трудових правовідносин.

3. Доведено, що механізм реалізації трудових прав - це сукупність гарантій та дій, процес, у результаті функціонування якого особи безперешкодно реалізують свої права у сфері праці, задовольняють законні інтереси.

4. Подальшого розвитку набуло вчення про три форми (рівні) договірного регулювання соціально-трудових відносин – індивідуально-договірне, колективно-договірне та соціальне партнерство, які автор характеризує через наступні ознаки: 1) суб’єкти; 2) предмет; 3) правова форма; 4) інтереси. 

5. Вперше досліджена диференціація інтересів працівників в залежності від форми власності підприємства та переважні форми їх правового регулювання.

6. Доведено значення факультативних умов трудового договору та зобов’язальних умов колективних договорів та угод для забезпечення прав та інтересів суб’єктів трудового права.

7. По-новому охарактеризовано значення переведення, переміщення, зміни істотних умов праці для забезпечення та поєднання інтересів роботодавця та працівників.

8. Вперше обґрунтовано пропозицію щодо підвищення ефективності угод із соціально-економічних питань через вдосконалення їх змісту. 

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертації можуть бути використані у подальших наукових розробках проблем забезпечення прав та інтересів сторін трудових правовідносин. Науково-прикладне значення одержаних результатів полягає в тому, що висновки і пропозиції авторки можуть бути використані в правотворчій роботі, а саме при підготовці нового Трудового кодексу України, інших нормативних правових актів.

Одержані результати можуть використовуватись у навчальному процесі в юридичних та інших навчальних закладах України при викладанні курсу «Трудове право України», а також при написанні підручників, науково-практичних посібників, підготовці коментарів до законодавства про працю, при розробці методичних рекомендацій. Окремі положення можуть бути використані підприємствами, установами, організаціями при укладенні  ними трудових та колективних договорів.

Апробація результатів дисертації. Результати проведеного дослідження апробовані при обговоренні на кафедрі трудового права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. Основні положення дисертації доповідалися автором на науково-практичних конференціях: „Захист соціальних та економічних прав людини: міжнародні стандарти та законодавство України” (м. Київ, 12 березня 2004); „Кодифікація трудового законодавства України: стан та перспективи” (м. Запоріжжя, 25–26 червня 2004 р.); „Форми соціально-правового захисту працівників у службово-трудових відносинах” (м. Суми, 2–5 червня 2005 р.), „Трудове право в контексті європейської інтеграції” (м. Харків, 25-27 травня 2006 р.).

Публікації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження опубліковано у чотирьох наукових статтях і тезах виступів на чотирьох наукових конференціях.

Структура і обсяг дисертації. Відповідно до мети та завдань дослідження дисертація складається зі вступу, трьох розділів (що об’єднують дев'ять підрозділів), висновків та списку використаних джерел (249 найменувань). Загальний обсяг дисертації становить 228 сторінок, із них список використаних джерел - 20 сторінок.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)