КОНТРОЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ШТАБІВ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ :



Название:
КОНТРОЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ШТАБІВ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Статус правової, демократичної, соціальної держави, закріплений Конституцією України, вимагає неухильного забезпечення органами внутрішніх справ прав і свобод людини, зміцнення законності та дисципліни. Вирішення цього завдання значною мірою залежить від налагодження дієвої системи контролю. За допомогою контролю здійснюється збір та аналіз інформації про стан виконання підконтрольними суб’єктами положень законів і підзаконних правових актів, забезпечується якість виконання управлінських рішень, виявляються причин та умови, що сприяють порушенню вимог правових норм, надається практична допомога для їх усунення.  

Як зазначено в Указі Президента України № 870 від 27.10.2009 р. «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11.09.2009р. «Про стан злочинності у державі та координацію діяльності органів державної влади у протидії злочинним проявам та корупції», слабкість внутрішньовідомчого контролю набула значного поширення, що впливає на стан протидії злочинам та правопорушенням, реальний рівень злочинності в Україні значно перевищує офіційні показники, що не дає змоги адекватно протидіяти їм. Існуюча в Україні система реєстрації злочинів спотворює дійсну картину стану злочинності, підриває довіру громадян до держави. Усе це призводить до порушення конституційних прав людини і свідчить про неспроможність держави забезпечити їх належний захист. Тому від удосконалення внутрішньовідомчого контролю значною мірою залежить зміцнення законності та правопорядку, результативність та ефективність діяльності органів внутрішніх справ. 

Важливою ланкою в системі контролю органів внутрішніх справ є штаби. Вони виконують завдання щодо здійснення контролю за станом оперативно-службової діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ, криміногенної ситуації в регіонах, виконання законів та підзаконних правових актів, дотримання встановленого порядку прийняття, реєстрації, обліку та розгляду в органах внутрішніх справ заяв, повідомлень та іншої інформації про злочини та пригоди, законності застосування законодавства про адміністративну відповідальність.

Разом з тим ефективність контрольної діяльності, що здійснюється штабами органів внутрішніх справ, залишається низькою. Значне коло практичних питань у цій сфері або не мають достатнього наукового супроводження, або потребують теоретичного оновлення та вдосконалення правового регулювання, у тому числі щодо форм та методів такої діяльності, а також процедур її здійснення. 

Науково-теоретичне підґрунтя дисертації склали праці таких провідних учених у галузі державного управління та адміністративного права: В.Б. Авер’янова, О.Ф. Андрійко, І.В. Арістової, В.Г. Афанасьєва, О.М. Бандурки, Ю.П. Битяка, І.К. Василенка, В.М. Гаращука, І.П. Голосніченка, А.Т. Комзюка, Т.О. Коломоєць, В.К. Колпакова, Р.С. Мельника, Т.П. Мінки, О.В. Негодченка, М.М. Тищенка, В.П. Пєткова, О.П. Полінець, В.М. Плішкіна, Х.П. Ярмакі та інших науковців. У роботі використано здобутки вчених, які досліджували контрольну діяльність органів державної влади: Ю.Ю. Басової, С.Г. Брателя, В.А. Гуменюка, В.Ю. Кобринського, В.В. Новікова, В.В. Пахомова, Д.П. Цвігуна, В.С. Шестака, О.О. Яковенка та ін. Для формулювання теоретичних висновків було проаналізовано роботи вчених-адміністративістів за часів Радянського Союзу: О.П. Клюшніченка, Ю.М. Козлова, Л.М. Колодкіна, О.П. Коренєва, М.І. Піскотіна, І.С. Самощенко, М.Ф. Селівона та інших, які вивчали загальні проблеми розвитку науки адміністративного права та окремі проблеми контролю й нагляду в державному управлінні.

Необхідність комплексного наукового дослідження контрольної діяльності штабів органів внутрішніх справ актуалізується у зв’язку з тим, що вона предметом цілеспрямованого наукового аналізу донині ще не була. В існуючих наукових працях вивченню були піддані окремі проблеми вдосконалення внутрішньовідомчого контролю в системі органів внутрішніх справ, а також організація діяльності окремих служб та підрозділів, що здійснюють контрольно-наглядову діяльність.

Таким чином, необхідність посилення захисту прав і свобод людини органами внутрішніх справ, зміцнення дисципліни та законності, підвищення якості виконання управлінських рішень, удосконалення з цією метою контрольної діяльності штабів обумовило вибір теми дисертації та її актуальність.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне