ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ, ПОВ’ЯЗАНИМ З ВІДШКОДУВАННЯМ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ




  • скачать файл:
Название:
ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ, ПОВ’ЯЗАНИМ З ВІДШКОДУВАННЯМ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Податок на додану вартість (ПДВ) є одним з базових джерел наповнення державного бюджету. Крім фіскальної, ПДВ виконує важливу для економіки країни функцію щодо стимулювання вітчизняних експортерів. Останніми роками в Україні ускладнилося адміністрування ПДВ, що негативно позначається на економічній ситуації в державі. Збільшилася кількість злочинів, пов’язаних з відшкодуванням ПДВ. Так, протягом 2004 р. підрозділи органів внутрішніх справ викрили 85 злочинів, пов’язаних з незаконним відшкодуванням ПДВ, сума збитків за якими становила 489,7 млн грн. У 2005 р. виявлено 419 злочинів, загальна сума збитків становила 1,06 млрд грн. Протягом 2006 р. виявлено 465 злочинів зі збитками понад 1 млн грн. У 2007 р. підрозділами МВС України виявлено 527 злочинів, пов’язаних з незаконним відшкодуванням ПДВ, загальна сума збитків, завданих бюджету, становила близько 1,0 млрд грн. У 2008 р. виявлено 873 злочини, пов’язані з незаконним відшкодуванням ПДВ, загальна сума збитків становила 1,2 млрд грн. Тільки за 11 місяців 2009 р. зареєстровано 497 злочинів, пов’язаних з незаконним відшкодуванням ПДВ, на загальну суму понад 559,3 млн грн.

Відсутність у кримінології прикладних розробок щодо проблеми запобігання злочинам, пов’язаним з відшкодуванням ПДВ, а також відповідних рекомендацій для практики обмежує можливість правоохоронних органів у здійсненні на належному рівні змістовної боротьби з цим явищем. Звичайно, проблеми протидії податковим злочинам у державі завжди були в центрі уваги фахівців у галузі кримінології та кримінального права. Про це свідчать роботи вітчизняних вчених, зокрема: В.І. Антипова, В.Т. Білоуса, О.Є. Користіна, В.М. Поповича, В.А. Предборського (досліджували проблеми ПДВ та його зв’язок з тінізацією вітчизняної економіки); Р.Ю. Гревцової, Н.О. Гуторової, О.О. Дудорова (досліджували кримінально-правові проблеми відповідальності за злочини, пов’язані з ПДВ); О.С. Задорожного, О.П. Дзісяка, Р.С. Довбаша, В.В. Лисенка, Л.П. Скалозуба, С.С. Чернявського (досліджували проблеми розслідування злочинів, пов’язаних із ПДВ).

Крім того, окремі проблеми протидії організованій злочинності у сфері економіки, запобігання злочинам у податковій сфері, проблеми детінізації економіки та відповідальності за вчинення злочинів у сфері господарської діяльності розглянуто у працях П.П. Андрушка, Ю.В. Бауліна, І.Г. Богатирьова, В.І. Борисова, В.О. Гацелюка, В.О. Глушкова, В.В. Голіни, І.М. Даньшина, О.М. Джужі, В.Ф. Долженкова, А.П. Закалюка, О.Г. Кальмана, М.І. Камлика, М.В. Корнієнка, О.М. Костенка, І.П. Лановенка, О.М. Литвака, М.І. Мельника, П.П. Михайленка, В.І. Осадчого, А.В. Савченка, В.В. Сташиса, М.І. Панова, В.Я. Тація, В.П. Тихого, М.І. Хавронюка, П.Л. Фріса, В.І. Шакуна, С.С. Яценка та ін.

Однак у працях названих авторів питання виникнення, упровадження, правового регулювання ПДВ, кримінально-правової та кримінологічної характеристики злочинів, пов’язаних з таким податком, а також заходи запобігання злочинам, пов’язаним із ПДВ, не розглядалися або розглядалися фрагментарно.

Усі ці обставини і визначили вибір теми дисертаційного дослідження, його теоретичну та практичну значимість.

Актуальність і значимість обраної теми дослідження зумовлені, з одного боку, невідкладними завданнями посилення боротьби зі злочинами, пов’язаними з ПДВ в Україні, а з іншого – потребами практики в науково обґрунтованих методичних рекомендаціях протидії названим формам злочинних проявів.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)