ЗАПОБІГАННЯ КОРИСЛИВИМ ЗЛОЧИНАМ ЩОДО ОСІБ ПОХИЛОГО ВІКУ: ВІКТИМОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ




  • скачать файл:
Название:
ЗАПОБІГАННЯ КОРИСЛИВИМ ЗЛОЧИНАМ ЩОДО ОСІБ ПОХИЛОГО ВІКУ: ВІКТИМОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У статті 3 Конституції України передбачено, що людина, її життя, здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Одним із основних показників рівня розвитку суспільства та держави є соціально-правовий захист громадян, у тому числі й осіб похилого віку.

Сьогодні в Україні „старіння“ населення породжує комплекс складних не тільки демографічних, економічних, соціальних, але й віктимологічних проблем. Аналіз кримінальних справ, розглянутих судами України протягом 2000 - 2009 рр., показує, що у переважній більшості випадків особи похилого віку стають жертвами корисливих злочинів (крадіжка, грабіж, розбій, шахрайство, умисне вбивство з корисливих мотивів). За статистичними даними Міністерства внутрішніх справ України, у 2007 р. від злочинів постраждали 13 417 пенсіонерів; у 2008 р. – 12 535 пенсіонерів; у 2009 р. – 17 049 пенсіонерів. Проте, наведені статистичні дані не повною мірою відображають реальний стан злочинності щодо таких осіб, оскільки за результатами проведеного автором анкетування встановлено, що значна кількість вчинених злочинів щодо осіб похилого віку є латентними.

Вчинення корисливих злочинів щодо осіб похилого віку пояснюється, перш за все, їх віковими особливостями. У дисертації вони розглядаються як чинники віктимності, що впливають на поведінку осіб похилого віку, як потенційних жертв корисливих злочинів та створюють передумови вчинення злочинів щодо зазначеної категорії осіб. Серед основних таких чинників варто виділити фізіологічні, психологічні та соціальні особливості осіб похилого віку.

Дослідження віктимної поведінки жертви злочину, її значення, запобігання злочинності було здійснено у працях вітчизняних і зарубіжних науковців: С.Б Алімова, Ю.М. Антоняна, О.М. Бандурки, В.С. Батиргареєвої, В.О. Глушкова, В.В. Голіни, Л.М. Давиденка, І.М. Даньшина, О.М. Джужи, А.І. Долгової, А.П. Закалюка, А.Ф. Зелінського, С.М. Іншакова, О.Г. Кальмана, В.П. Коновалова, О.М. Костенка, Н.Ф. Кузнєцової, О.Г. Кулика, В.С. Мінської, Є.М. Моісеєва, В.І. Полубинського, К.Л. Попова, В.Я. Рибальської, Д.В. Рівмана, В.О. Тулякова, С.Л. Фальченка, В.П. Філонова, Л.В. Франка, Г. Хентіга, Г.Й. Шнайдера та інших. Водночас комплексного дослідження особливостей запобігання корисливим злочинам щодо осіб похилого віку як актуальної кримінологічної проблеми до цього часу здійснено не було, що й зумовило вибір теми дисертаційної роботи, постановку мети та дослідницьких завдань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)