УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ У СФЕРІ НАДАННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ



Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ У СФЕРІ НАДАННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Політика забезпечення необхідних житлових умов і якісних комунальних послуг розглядається в розвинених західних країнах як інструмент соціальної політики на місцевому рівні. Головна ознака сучасної соціальної політики на місцевому рівні в Україні полягає в тому, що вона формується в умовах історичної суміщеності процесів корінного оновлення як держави, так і суспільства в цілому.  Просування до демократії в сучасних умовах передбачає відхід від абсолютизму державного управління і подолання пасивності людей в захисті свого соціального положення, особливо у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Проблеми формування соціальної політики на місцевому рівні і механізми її реалізації досліджували відомі вітчизняні вчені і практики: Б.Адамові, О.Балабенко, С.Рогачов, В.Дорофієнко, О.Карлова, Т.Качала, А.Волот, О.Лук’яненко, О.Новикова, В.Рибак, О.Черниш та інші, але окремі аспекти цього питання, особливо у житловій політиці, потребують додаткових досліджень.

Так залишаються невизначеними і не розмежованими дії держави, які направлені на вироблення тимчасових заходів, адекватних завданням влади на місцевому рівні  і стратегії соціального розвитку на тривалу перспективу. На всіх владних рівнях все більш гостро усвідомлюються недолік гнучкості, слабкість сценарного прогнозування і системного аналізу соціальних наслідків рішень, що приймаються. Недостатня увага приділяється виробленню принципів соціальної політики, витікаючи з устрою нашої держави, розмежування влади в Україні на державному, місцевому та регіональному рівнях.

Об’єктивна необхідність залучення громадян до управління своїм майном, пошук нових структур, які б могли ефективно діяти в конкурентному ринковому середовищі, перерозподіл функцій між різними соціальними партнерами на основі політики суспільної згоди в житлово-комунальній сфері і зумовили актуальність дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.  Дане наукове  дослідження є складовою частиною теми науково-дослідної роботи Донбаської національної академії будівництва і архітектури «Розвиток економіки будівництва та міського господарства Донецькій області в контексті трансформаційних перетворень в Україні» (2006-2010 рр.) державний реєстраційний номер № 0106U002951), у межах якої здійснено дослідження.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є обґрунтування необхідності і можливості удосконалення механізмів реалізації соціальної політики на місцевому рівні у сфері надання громадянам житлово-комунальних послуг.

Відповідно до цієї мети в роботі поставлено й вирішено такі задачі:

 дослідити відповідність соціальної політики на місцевому рівні у сфері надання громадянам житлово-комунальних послуг новим економічним стосункам;

доповнити систему кількісних і якісних критеріїв ефективності житлової політики на місцевому рівні;

проаналізувати стан реформування і розвитку ЖАГ з метою визначення основних напрямів удосконалення механізмів управління в житловому господарстві;

визначити соціально-економічні умови формування ОСІБ як механізмів реалізації житлової політики на місцевому рівні ;

обґрунтувати методичні підходи щодо формування майново-земельних комплексів для створення ОСІБ, як об’єктів управління ;

запропонувати механізми створення ОСІБ на базі малого бізнесу;

запропонувати механізми нормативно-правового, організаційного та інформаційного забезпечення розвитку ОСІБ.

Об’єктом дослідження є державна соціальна політика на місцевому рівні.

Предметом дослідження є механізми реалізації соціальної політики на місцевому рівні та їх удосконалення.

Методи дослідження. З метою одержання обґрунтованих висновків у процесі роботи над дисертацією використано абстрактно-логічний метод (при теоретичних узагальненнях та розробці висновків); економіко-статистичні методи (при дослідженні показників економічного, соціального, екологічного розвитку міста з 2000 року), групування (при побудові і співставленні проблем, виявлених в сфері економіки, соціальної політики), економіко-математичного моделювання (для визначення перспектив розвитку ОСІБ в м. Макіївка), експертних оцінок (при узагальнені результатів анкетного опитування думки територіальної громади стосовно стратегічних цілей розвитку житлово-комунального господарства міста).

Інформаційною базою дослідження є законодавчі акти Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, закони України, нормативні документи Міністерства промислової політики України, Міністерства економіки України, статистичні дані Державного комітету статистики України і Головного управління статистики у Донецькій області, матеріали первинного обліку і статистичної звітності підприємств житлово-комунального господарства.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні основних напрямів удосконалення механізмів управління житловим господарством на місцевому рівні.

Основні результати проведеного дослідження, що визначають його наукову новизну, полягають у такому:

 

вперше:

доведено, що соціальна політика на місцевому рівні у сфері надання громадянам житлово-комунальних послуг не відповідає новим економічним стосункам і потребує радикальних змін існуючих принципів на принципи пріоритету прав людини і його основних свобод у поєднанні з принципом індивідуальної відповідальності громадянина за свій матеріальний добробут, а також принцип солідарності, обумовлений взаємозв’язком і взаємо відповідальністю суспільства і його членів, що і створюють основу для розвитку нових форм організації населення в житловій сфері;

удосконалено:

систему кількісних і якісних критеріїв ефективності житлової політики на місцевому рівні за рахунок таких показників як: залучення громадян до управління житлом; впровадження соціального діалогу; здатність і готовність населення платити за житлово-комунальні послуги;

           підхід до створення ОСІБ на базі малого бізнесу, що передбачає організацію малих підприємств на площах, що звільняються в результаті відселення мешканців перших поверхів, або в реконструкції горищних приміщень, і який може бути реалізований в рамках інвестиційного проекту, економічний ефект і терміни окупності якого мають бути обґрунтованими у відповідному бізнес-плані;

           механізми нормативно-правового, організаційного й інформаційного забезпечення розвитку ОСІБ за рахунок змін і доповнень до Законів України „Про місцеві державні адміністрації”, “Про житлово-комунальні послуги”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про органи самоорганізації населення”, створення єдиного загальнонаціонального центру Підготовки кадрів для органів місцевого самоврядування, самоорганізації населення, ОСІБ, а також за рахунок визначення низки методів місцевого соціального моніторингу щодо оцінювання бажань населення на місцевому рівні до вступу в ОСІБ;

           дістало подальший розвиток:

           напрями удосконалення механізмів управління в житловому господарстві, сутність яких полягає в наступному: залучення населення до участі в управлінні та інвес­туванні розвитку житлової сфери через відродження інсти­туту власника житла шляхом ініціативи щодо створення комітетів ОСІБ та керуючих будинками; створення прозорих, відкритих схем взаємовідносин «влада» — «населення» — «комунальні служби»; створення служб єдиного замовника, розмежування функцій організацій замовника, підрядника та керуючої компанії;  персоніфікація   кожного   будинку -   у   виділенні будинку як суб'єкта відносин із замовником та підрядником; зміни у підходах до формування тарифів;

           соціально-економічні умови формування ОСОБА як механізмів реалізації житлової політики на місцевому рівні в частині формування світогляду громадян на засадах ком’юніті;

методичні підходи щодо формування майново-земельних комплексів для створення ОСББ як об’єктів управління, які дозволяють зіставити індекси економічної і соціальної ефективності створення ОСББ, визначити майново-земельні комплекси, в яких доцільно організовувати товариства і визначити чинники, що впливають на зростання їх вартості.

Практичне значення одержаних результатів  полягає в обґрунтуванні й апробації рекомендацій.

Прикладний характер дослідження дозволяє використовувати його результати безпосередньо у процесі здійснення соціальної політики на місцевому рівні.  Зокрема, положення дисертаційної роботи – рекомендації щодо організаційного розвитку ОСББ, які спрямовані на формування організаційної структури управління адекватної ринковим умовам, включаючи процеси диверсифікації та інтеграції бізнес-одиниць – використовувались при підготовці “Стратегії соціально-економічного розвитку м. Макіївки до 2015 року” (акт про впровадження №23/12-00832 від 23.12.2010 р.).

Теоретичні положення і практичні рекомендації щодо нормативно-правого та інформаційного забезпечення використовувались при підготовці Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Донецької області до 2014 року (акт про впровадження №09/290 від 06.09.2010 р.)

Положення дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Донбаської національної академії будівництва і  архітектури при  підготовці фахівців за навчальними програмами кафедри  „Економіки” (акт про впровадження № 155-84 від 16.12.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою роботою, в якій викладено авторський підхід до вирішення наукової задачі. Теоретичні положення, висновки та наукові результати, що викладені в дисертаційній роботі та винесені на захист, одержані автором самостійно.  Внесок автора у колективно опубліковані роботи конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення, висновки, рекомендації і результати дисертації доповідались автором й одержали схвалення на: Міжнародній науково-практичній конференції „Наука та інновації" ( м. Дніпропетровськ, 2005 р.), I Міжнародній науково-практичній конференції „Актуальні питання реформування житлово-комунального господарства в Україні” (м. Макіївка-Слов'янськ,  2008 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Модернізація  суспільного сектору економіки в умовах глобальних змін” (м. Тернопіль, 2009 р.), II Міжнародній науково-практичній конференції „Актуальні питання реформування житлово-комунального господарства в Україні” (м. Макіївка-Слов'янськ, 2009 р.), I Международной научно-практической конференции „Управление развитием предпринимательства в современных условиях” ( г. Севастополь,  2010 г.), Міжнародній науково-практичній конференції „Структурні реформи і трансформації в промисловості: перспективи і пріоритети” ( м. Донецьк, 2010 р.), 8 Международной научно-практической конференции „Город. Регион. Государство: экономико-правовые проблемы хозяйствования” (г. Донецк, 2011 г.)

Публікації.  За результатами дослідження опубліковано 14 наукових працях (у тому числі 7 статей у фахових виданнях) загальним обсягом 2,8 д.а., з яких особисто автору належить 2 д.а.

Структура й обсяг роботи.  Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, які викладено на 197 сторінках друкованого тексту. Матеріали дисертації містять 38 рисунків, 29 таблиць, які наведено на 32 сторінках, 1 додаток – на 3 сторінках. Список використаної літератури складається із 192 джерел, які наведено на 19 сторінках.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины