ФОРМУВАННЯ РИНКУ ПРАЦІ РЕГІОНУ НА ОСНОВІ РОЗВИТКУ ЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ



Название:
ФОРМУВАННЯ РИНКУ ПРАЦІ РЕГІОНУ НА ОСНОВІ РОЗВИТКУ ЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Соціально-економічний розвиток країни, головною метою якого є підвищення рівня та якості життя населення, неможливий без сталого розвитку людського потенціалу, без формування ринку праці в регіонах. Сьогодення об'єктивно зумовило переосмислення місця й ролі людського потенціалу в системі формування ринку праці регіону, пошук найкращої стратегії підвищення якості регіонального ринку праці, з метою взаємодії працедавців та працівників, яка б цілком відповідала сучасним світовим стандартам, була спрямована на забезпечення прав, свобод і законних інтересів людей, що проживають на цій території. Соціальний захист населення повинен розглядатися як елемент довгострокової стратегії розвитку економіки України. Проте ситуація на ринку праці вказує на необхідність підвищення ефективності використання кількісного та якісного складу людського потенціалу на українському ринку праці.

Вивченню комплексу проблем, пов'язаних з формуванням та розвитком ринку праці в Україні, активно сприяла наукова та науково-практична діяльність Амоші О., Антонюк В., Бандура С., Беззубко Я., Борецької Н., Власюка О., Гончарова В., Грішнової О., Долішнього М., Дорофієнка В., Колота А., Лібанової Е., Лісогор Л., Лук'янченко Н., Новікової О., Огаренка В., Онікієнко В., Петенко І., Садової У., Семикіної М., Черниченка Г., Черниш О., Чухна А., Шаульської Л., Шутова М.

Незважаючи на постійний інтерес вчених до цієї проблематики, теоретичні положення розробки стратегії підвищення якості ринку праці на основі обґрунтованих показників розвитку людського потенціалу, методичний підхід до механізму регулювання інвестицій в людський потенціал на рівні регіону, необхідність подальшого розвитку соціального партнерства потребує постійної наукової розробки й удосконалення методичних підходів до формування ринку праці регіону на основі розвитку людського потенціалу.

Необхідність теоретичного обґрунтування і практичних рекомендацій щодо вирішення цього комплексного завдання і обумовили вибір теми дисертаційної роботи та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота пов'язана з науковими дослідженнями Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, зокрема за темою «Теоретико-методичні основи  управління соціально-етичним менеджментом» (номер державної реєстрації 0107U004221, 2007-2010 рр.).

В рамках зазначеної теми дисертантом досліджено стратегії підвищення якості ринку праці, методичний підхід до механізму регулювання інвестицій у людський потенціал на рівні регіону та розвиток соціального партнерства.

Мета й завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка науково-методичних підходів і практичних рекомендацій щодо формування стратегії розвитку ринку праці в регіоні за рахунок підвищення якості та сталого розвитку людського потенціалу.

Досягнення поставленої мети зумовило необхідність визначення та розв'язання таких завдань:

дослідити розвиток наукових поглядів на роль людини у формуванні ринку праці;

визначити понятійно-термінологічний апарат відображення ролі людського потенціалу у формуванні ринку праці регіону;

проаналізувати сучасний стан ринку праці регіону;

виявити особливості формування регіонального ринку праці та зміни в людському потенціалі в залежності від стадії життєвого циклу підприємства;

надати аналітичну оцінку методичним підходам щодо визначення індексу людського розвитку;

обґрунтувати необхідність та значущість соціального маркетингу у формуванні та діяльності регіонального ринку праці;

запропонувати модель формування стратегії розвитку ринку праці регіону;

установити залежність розвитку людського потенціалу та ринку праці від інвестицій.

Об`єкт дослідження – процеси соціально-економічного розвитку регіону.

Предмет дослідження – розробка науково-методичних підходів щодо формування ринку праці на основі розвитку людського потенціалу.

Методи дослідження. Методологічною та теоретичною основою дисертаційної роботи є фундаментальні економічні теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених. У дисертаційній роботі було використано такі загальнонаукові методи дослідження: історично-логічний метод при аналізі ролі людини у формуванні ринку праці та змін підходу до людського фактору в соціально-економічному розвитку; методи аналізу і синтезу – при обґрунтуванні показників оцінки якості людського потенціалу та дослідженні нормативних і законодавчих документів; економічно-статистичні методи –    при аналізі використання трудового потенціалу на ринку праці; графічний метод – при розробці організаційних механізмів розвитку ринків праці та для наочного відображення тенденцій у змінах основних показників; соціологічні – при дослідженні та обґрунтуванні використання елементів соціального маркетингу в управлінні людським потенціалом і системою; аналітичний – для загального аналізу та розробки висновків і пропозицій. Застосування методів наукового пізнання забезпечило достовірність та об`єктивність дослідження оцінки ролі людських ресурсів у формуванні регіонального ринку праці.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у розробці науково-методичних підходів щодо формування стратегії розвитку ринку праці регіону на основі підвищення якості та сталого розвитку людського потенціалу.

Основні результати, які мають наукову новизну, полягають у наступному:

вперше:

обґрунтовано концепцію соціальної відповідальності усіх членів суспільства, з метою зміни поводження груп людей на краще для досягнення соціальної гармонії у суспільстві, основою якої є соціальний маркетинг, що являє собою систему поглядів, філософію бізнесу, виконує функцію координації аспектів виробничої та комерційної діяльності, процесу балансування попиту й пропозиції, використання якої забезпечує розвиток соціального партнерства, укладання генеральних, регіональних і територіальних угод і колективних договорів; 

побудована модель формування стратегії розвитку ринку праці регіону, заснованої на результатах використання ситуаційного та регіонального маркетингового аналізів, інноваційних та інвестиційних процесів, використання якої стане основою для обґрунтування системи стратегічної політики розвитку регіонального ринку праці.

удосконалено:

підходи до аналізу становлення наукових поглядів на роль людини у формуванні ринку праці промислового регіону, сутність якого полягає у розгляді еволюції розвитку людини як робочої сили, трудового потенціалу та людського капіталу, що дозволяє розглядати її у суспільному виробництві як ресурс виробничої системи та як головний об’єкт її управління;

наукові засади щодо визначення організаційно-економічної моделі ринку праці регіону на основі врахування, крім таких її складових як наймані працівники, працедавець та держава, ще введених показників забезпечення умов для відновлення сил, покращення здоров`я, створення можливостей гідної праці та підвищення кваліфікації, що забезпечує формування ринку праці промислової території на основі використання розвитку людського потенціалу;

систему управління людськими ресурсами підприємства, в основу якої покладено залежності стратегії кадрової політики, її організаційної культури й типу, параметрів чисельності персоналу від стадії життєвого циклу підприємства, використання якої дає можливість керівництву організації, територіальним органам управління скерувати свої дії на формування спільної корпоративної культури й досягнення компромісу між економічними партнерами;

принципи підходу до розкриття взаємодії механізму ринку праці з елементами соціально-економічної системи суспільства, сутність якої полягає у виявленні зв`язків державної соціальної доктрини, політики доходів і заробітної плати, системи соціальних гарантій і виплат, політики зайнятості, демографічної політики, податкової і фінансово-кредитної політики, урахування яких є засадами при обґрунтуванні оптимальної перспективної функціонально-територіальної структури людської діяльності;

дістали подальшого розвитку:

пропозиції з розгляду складових сутності поняття «трудовий потенціал регіону» на основі урахування кваліфікаційного та організаційного рівнів його працівників, їх творчих здатностей та фізичного рівня, мотивації індивідів реалізувати свій внутрішній потенціал, використання якого створює наукову та практичну підставу для активізації виробничої діяльності на промисловій території;

методичний підхід щодо розрахунку індексу людського розвитку за допомогою врахування у діючій методиці показника науково-технічного прогресу (кількість ВНЗ регіону, працівників наукових організацій, фондоозброєність наукових організацій), який дає можливість застосувати комплексний підхід до характеристики регіональних особливостей, таких як добробут населення й формування людського ресурсу;

Практичне значення одержаних результатів. Практична значущість розроблених пропозицій щодо поліпшення якості регіонального ринку праці за рахунок підвищення індексу людського розвитку, врахування особливостей соціально-економічного розвитку регіону надасть можливість удосконалення державного регулювання регіонального ринку праці.

Основні практичні рекомендації дисертаційної роботи були використані при розробці програми соціально-економічного розвитку Донецької області та стратегії розвитку Донецької області до 2015 р. (довідка Донецької облдержадміністрації № 169/4 від 26.08.2010 р.).

Розробки та рекомендації автора використані в практичній діяльності Донецького міського центру зайнятості (довідка № 37/IV від 03.09.2010 р.).

Наукові результати також використано в навчальному процесі Донецького державного університету управління (довідка № 61 від 30.08.10 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, які викладені у дисертаційній роботі і виносяться на захист, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача.

1)                 Апробація результатів дисертації. Результати дисертаційної роботи доповідались на міжнародних та всеукраїнських регіональних науково-практичних конференціях: «Процветание региона – дело молодых» науково-практична конференція (м. Донецьк, 2006 р.); друга всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Розвиток регіонів» (м. Київ, 2007 р.); «Регіональні проблеми людського та соціального розвитку (м. Донецьк, 2008 р.); «Проблеми праці  та  соціальних  технологій у промисловому регіоні: теорія та практика» (м. Луганськ, 2008 р.); «Ефективність сучасного менеджменту та управління персоналом організації (м. Харків, 2009 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція «Менеджмент – освіта в контексті соціально-економічних перетворень в Україні» (м. Донецьк-Святогірськ, 2009 р.), щорічних наукових конференціях професорсько-викладацького складу за підсумками науково-дослідної роботи ДонДУУ (2006-2010 рр.).

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 11 друкованих робіт загальним обсягом 3,06 друк. арк., з яких особисто автору належить 2,85 друк. арк. З них 5 статей у наукових журналах, 2 – у збірниках наукових праць, 4 публікації у матеріалах міжнародних і регіональних наукових та науково-практичних конференцій.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Обсяг дисертації становить 204 сторінки, в тому числі основний текст – 184 сторінки. Робота містять 16 таблиць і 36 рисунків, з яких 4 займають всю площу сторінки. 2 додатки розміщені на 4 сторінках. Список використаних джерел налічує 159 найменувань, які наведено на 14 сторінках.  

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины