ДЕНЕЖНО-КРЕДИТНОЕ РЕГУЛИРОВАНИЕ В СИСТЕМЕ ОБЕСПЕЧЕНИЯ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ БЕЗОПАСНОСТИ ГОСУДАРСТВА



Название:
ДЕНЕЖНО-КРЕДИТНОЕ РЕГУЛИРОВАНИЕ В СИСТЕМЕ ОБЕСПЕЧЕНИЯ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ БЕЗОПАСНОСТИ ГОСУДАРСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У всі часи держави піклувалися про свою економічну безпеку, забезпечення якої стає найбільш актуальним в трансформаційний період. Так, динаміка інтегрального показника економічної безпеки України свідчить про те, що починаючи з 1992 р. по теперішній час, економіка держави неодноразово знаходилась у стані  серйозної небезпеки. У першому півріччі 2009 р. інтегральний індикатор рівня безпеки склав всього 61,6 % (при оптимальному значенні 100 %). Рівень економічної небезпеки в Україні особливо зріс, починаючи з IV кварталу 2008 р. У 2009 р. майже в два рази зріс борг на душу населення (з 241,5 до 575,8 дол.). У рейтингу глобальної конкурентоспроможності Україна посідає 89 місце серед 139 країн, при цьому по надійності банківської системи – 138, що в цілому свідчить про незадовільний рівень економічної стабільності у країні.

Для підтримки стабільності в економіці можуть бути використані різні інструменти, й, насамперед, інструменти грошово-кредитного регулювання. Вибір такого інструменту є складним процесом. Так, рефінансування банків, здійснюване в 2009 р. Національним банком України у розмірі 64,4 млрд. грн., а також міри по їх капіталізації за рахунок державний засобів не сприяли стабілізації банківського сектора і кредитуванню економіки. Проблема ускладнюється тим, що питання грошово-кредитного механізму в системі забезпечення економічної безпеки держави не отримала однозначного рішення в теоретичних і  фундаментальних дослідженнях, що негативно позначається на практиці його застосування.

Грошово-кредитним відносинам і безпеці приділяли увагу  класики економічної науки: Д.Юм, А.Сміт, Д.Рікардо, К.Маркс, М.Туган-Барановський та інші. Грошово-кредитне регулювання і забезпечення економічної безпеки держави на підставі системного підходу досліджують вітчизняні вчені: А.Барановський, О.Білорус, З.Варналій, О.Власюк, А.Гальчинський, В.Геєць, А.Даніленко, Л.Дмитриченко, Я.Жаліло. Л.Кривенко, Ю.Лисенко, І.Лютий, В.Міщенко, С.Мочерний, Г.Пастернак-Таранушенко, С.Реверчук, Р.Руденський, М.Савлук, В.Стельмах, С.Науменкова, А.Чухно, П.Юхименко; російські вчені – А.Абалкін, А.Єршов, Ю.Латов, С.Моісеєв, В.Сенчагов, Г.Фетісов;  західні науковці – Д.Боллекер-Стерн, Л.Олвей, Дж.Голден, Р.Келле, С.Мардох, Л.Рей, Дж.Андерсон, Р.Рогофф, В.Гриллі, В.Джевонс, Д.Мерстон, Ф.Мішкін, А.Посен та ін. У їх роботах обґрунтована наявність тісного взаємозв'язку між потребами підвищення ефективності грошово-кредитного регулювання і забезпечення економічної безпеки держави. В той же час, грошово-кредитне регулювання в системі забезпечення економічної безпеки держави як предмет окремого дослідження в економічній літературі не представлено. Складність реалізації грошово-кредитних відносин в умовах підвищених ризиків функціонування економік багатьох держав викликає необхідність більш глибокого дослідження цієї сфери відносин з позиції забезпечення економічної безпеки,  що обумовлює актуальність теми дослідження, її мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в межах держбюджетної теми кафедри економічної теорії Донецького національного університету  «Соціальні проблеми країн перехідної економіки й шляхи їх вирішення» (Г-06/11, номер державної реєстрації – 0106U002157) (дисертантом обґрунтовано механізми захисту соціально-економічних інтересів держави з відкритим типом економіки засобами грошово-кредитного регулювання), у якій автор брав участь як виконавець.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є теоретичне обґрунтування концептуальних підходів до грошово-кредитного регулювання, спрямованих на підвищення ефективності забезпечення економічної безпеки держави в умовах відкритої економіки.

Для досягнення мети визначено й вирішено наступні наукові завдання:

виявлено природу і специфіку взаємозв'язку економічного суверенітету і економічної безпеки держави;

систематизовано методологічні підходи до забезпечення економічної безпеки держави з позиції дії економічних законів;

визначено роль грошово-кредитної політики і грошово-кредитного регулювання в захисті соціально-економічних інтересів держави;

розкрито генезис і еволюцію функціонування грошово-кредитного механізму забезпечення економічної безпеки держави;

розроблено концепцію забезпечення економічної безпеки держави засобами грошово-кредитного регулювання в умовах відкритої економіки;

розроблено грошово-кредитний механізм забезпечення економічної безпеки держави, який синтезує політико-правові, організаційні і економічні елементи;

проведено оцінку можливості реалізації розроблених концептуальних положень на базі аналізу діючого механізму забезпечення економічної безпеки України з позиції впливу монетарних чинників;

розроблено механізми реалізації стратегії забезпечення економічної безпеки України, шляхом підвищення ефективності грошово-кредитного регулювання.

Об’єкт дослідження: процес забезпечення економічної безпеки держави засобами грошово-кредитного регулювання.

Предмет дослідження: економічні відносин, які реалізуються на основі механізму грошово-кредитного регулювання в системі забезпечення економічної безпеки держави.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є роботи класиків економічної теорії, праці вітчизняних і зарубіжних учених-економістів, присвячених виявленню проблем грошово-кредитного регулювання і забезпечення економічної безпеки держави. Інформаційною базою є Закони України, постанови Кабінету Міністрів і інші нормативні акти. Джерелом аналітичної інформації є матеріали Міжнародного статистичного комітету СНД, Державного комітету статистики України, Національного банку України, Міністерства економіки України.

Методичний апарат дослідження складають діалектичний метод наукового пізнання, структурно-логічний і системний методи, методи абстракції і дедукції – при визначенні теоретичних і концептуальних основ грошово-кредитного регулювання в системі забезпечення економічної безпеки держави; методи  аналізу (економічного і статистичного) і синтезу, порівняння і групування – при виявленні особливостей дії монетарних чинників, що впливають на стан захищеності економічних інтересів України, а також при дослідженні проблем економічної безпеки; метод аналогій – при оцінці можливості реалізації концепції, яка пропонується, в умовах України.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні концепції забезпечення економічної безпеки на основі підвищення ефективності механізму грошово-кредитного регулювання в умовах відкритої економіки. При цьому були отримані нові наукові результати.

Вперше:

розроблено концепцію забезпечення економічної безпеки держави засобами грошово-кредитного регулювання в умовах відкритої економіки, яка передбачає синтез політико-правового, організаційного і економічного механізмів, спрямований на захист національних інтересів, що надає можливість мінімізації небезпеки погіршення економічного стану держави, забезпечення цінової стабільності, економічного зростання, підвищення добробуту населення;

розроблено методологію забезпечення економічної безпеки держави на підставі міждисциплінарного підходу до розкриття сутності економічних явищ і політекономічного обґрунтування взаємозв’язку між ними, що надало можливість визначити складові грошово-кредитного механізму, який спрямовано на підвищення ефективності забезпечення економічної безпеки держави в умовах відкритої економіки. 

Удосконалено:

тлумачення категорій «економічний суверенітет», «економічна безпека», «економічна безпека держави»,  що дозволило уточнити категорії «грошово-кредитна безпека» і «грошово-кредитна безпека держави»;

підхід до забезпечення економічної безпеки держави в контексті дії економічних законів, що сприяло встановленню пріоритету їх впливу на формування загрози економічної безпеки та на формування основи для забезпечення економічної безпеки.

Набуло подальшого розвитку:

класифікація засобів грошово-кредитного регулювання за рахунок виділення такої класифікаційної ознаки, як характер використання (традиційний, нетрадиційний), що дозволяє сформувати більш надійний механізм захисту національних економічних інтересів на основі консолідації зусиль монетарної та фіскальної влади.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розвитку теорій економічної безпеки і грошово-кредитного регулювання, механізмів їх реалізації на рівні держави з відкритим типом економіки. Основні наукові положення дисертації доведено до рівня рекомендацій щодо вдосконалення грошово-кредитного механізму забезпечення економічної безпеки  України.

Пропозиції автора було використано Управлінням НБУ в Донецькій області при обґрунтуванні політики забезпечення грошово-кредитної безпеки (довідка № 04-014/8584 від 07.10.2010 р.), третім інспекційним сектором Інспекційного департаменту Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України при обґрунтуванні рішень у сфері реалізації забезпечення фінансової безпеки території (довідка № 204/42/08 від 12.10.2010 р.), а також виконавчим комітетом Донецької міської ради при обґрунтуванні політики забезпечення соціально-економічного розвитку міста Донецька (довідка № 01/23-4185 від 201.10.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Висновки і результати дисертації отримано автором самостійно і опубліковано у відкритому друку. Більшість публікацій з теми дослідження підготовлено автором самостійно.  З робіт, опублікованих у співавторстві, використано тільки ті результати, які одержано особисто автором.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційної роботи докладалися автором на 9 міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях і науково-практичних семінарах: на VII Міжнародній конференції студентів та молодих вчених «Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми» (Донецьк, 2005); на ІІІ Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Перспективи та пріоритети розвитку економічного аналізу» (Донецьк, 2006); на IX Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених «Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми» (Донецьк, 2007); на IX Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання» (Донецьк, 2008); на Х Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених "Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми" (Донецьк, 2008); на I міжнародній науково-практичній конференції «Економіка і фінанси в умовах глобалізації: досвід, тенденції та перспективи розвитку (Макіївка, 2009 ); на I Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів та молодих вчених «Економічна теорія в умовах глобалізації економіки» (Донецьк, 2009); на Міжнародній науково-практичній конференції "Економічна безпека і проблеми господарсько-політичної трансформації соціально-економічних систем" (Полтава, 2009); на Міжнародній науково-практичній конференції «Динаміка і сучасна наука», (м. Софія, Болгарія, 2010).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 15 наукових праць (з яких 6 у фахових виданнях) загальним обсягом 5,93 д.а. (особисто автору належить 5,63 д.а.)

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, 10 додатків та списку використаних джерел, що налічує 250 найменувань. Загальний обсяг дисертації – 244 сторінок (основний зміст – 195 сторінок). Дисертація містить 12 таблиць, 22 рисунки.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины