ВНУТРІШНІЙ АУДИТ В ОРГАНАХ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
ВНУТРІШНІЙ АУДИТ В ОРГАНАХ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. У процесі становлення ринкової економіки в державі виникає необхідність створення низки ефективних механізмів соціального захисту громадян. У цьому контексті одним з найважливіших загальнодержавних завдань є побудова ефективної системи пенсійного страхування населення, націленої на забезпечення повноцінного рівня життя при виході на пенсію всім категоріям громадян. У міжнародній практиці пенсійне страхування – важлива складова економічного та соціального благополуччя населення країни.

Функції акумуляції внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, виплати пенсій, інших соціальних виплат і контроль за цими процесами в нашій державі покладено на Пенсійний фонд України.

Дефіцит коштів Пенсійного фонду України спричинив як проблеми, безпосередньо пов’язані з його діяльністю, так і проблеми зовнішнього характеру, що є наслідком соціально-економічних перетворень у державі. З огляду на це потребують вирішення насамперед проблеми підвищення ефективності діяльності органів Пенсійного фонду України, що передбачає створення адекватної нинішній економічній ситуації системи контролю та внутрішнього аудиту. Не вирішеними залишаються питання дублювання контрольних функцій різними органами державної влади, що потребує створення єдиної інформаційної й методологічної бази внутрішнього аудиту. Через це особливо важливим є поглиблення і доповнення його положень для вдосконалення контролю та внутрішнього аудиту за коштами пенсійного страхування.

Питання внутрішнього аудиту як у практичному, так і в теоретичному аспекті розкриті у працях вітчизняних учених-економістів, зокрема: О. В. Адамик, М. Т. Білухи, О. М. Брадул, Ф. Ф. Бутинця, З. В. Гуцайлюка, Г.М. Давидова, Н. І. Дорош, В. П. Завгороднього, С. Я. Зубілевич, С. В. Івахненкова, С. Б. Ільїної, A. M. Кузьмінського, Я. В. Меха, Є. В. Мниха, В. Я. Савченка, В. В. Сопка, О. А. Петрик, B. C. Рудницького, В. П. Шило, Б. Ф. Усача й ін. Хоч ці науковці зробили значний внесок у дослідження вказаних проблем слід зазначити, що питання організації та методики внутрішнього аудиту в діяльності органів Пенсійного фонду України мало вивчені. Особливо гострою є проблема організаційно-економічного розвитку внутрішнього аудиту в органах Пенсійного фонду. Практично не здійснено наукових напрацювань щодо адаптації органів державного сектору до вимог системи якості управління персоналом і надання послуг.

Теоретико-методична й практична значущість вищезазначеної проблеми і недостатня її наукова розробка зумовили вибір теми дисертаційної роботи, її мету, завдання та основні напрямки дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри аудиту та оподаткування Кіровоградського національного технічного університету в межах наукової роботи „Методика та організація внутрішнього аудиту в установах державного Пенсійного фонду” (номер державної реєстрації 0108U008328). Автором сформульовано пропозиції щодо розвитку діяльності Пенсійного фонду в умовах організації служби внутрішнього аудиту.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретичних аспектів і розробка рекомендацій щодо вдосконалення організації та методики внутрішнього аудиту в органах Пенсійного фонду України.

Реалізація визначеної мети передбачає виконання таких завдань:

– з’ясувати і поглибити зміст внутрішнього аудиту в управлінні органами Пенсійного фонду України;

– обґрунтувати необхідність впровадження внутрішнього аудиту, дослідити його завдання та роль у підвищенні ефективності діяльності органів Пенсійного фонду України;

– проаналізувати дані, які характеризують роботу органів Пенсійного фонду України при виконанні його бюджету;

 розкрити можливості внутрішнього аудиту в умовах автоматизованої обробки інформації;

 розглянути концептуальні підходи до формування організаційної структури служби внутрішнього аудиту в органах Пенсійного фонду України;

 розробити інструктивні матеріали з організації внутрішнього аудиту в органах Пенсійного фонду України;

– окреслити підходи до оцінювання якості послуг внутрішнього аудиту.

Об’єктом дослідження є внутрішній аудит в органах Пенсійного фонду України.

Предмет дослідження – сукупність теоретичних і практичних засад з організації та методики внутрішнього аудиту в органах Пенсійного фонду України.

Методи дослідження. У процесі дослідження використовувалися наукові методи, які ґрунтуються на діалектичному методі пізнання. При розгляді теоретичних аспектів внутрішнього аудиту застосовувались методи індукції й дедукції. Для визначення місця і ролі внутрішнього аудиту використовувалися методи теоретичного узагальнення та порівняння. Історичний і логічний методи застосовувалися при з’ясуванні сутності основних понять внутрішнього аудиту. В роботі використовувалися різноманітні прийоми статистичного методу: порівняння – для зіставлення фактичних даних звітного та попередніх років; середніх і відносних величин – для визначення рівня економічної ефективності пенсійного страхування та наповнення бюджету Пенсійного фонду, кожен з яких дає змогу глибше проаналізувати різні явища, розробити конкретні рекомендації щодо усунення виявлених проблем і спрогнозувати розвиток цих процесів у майбутньому.

Інформаційною базою дослідження є статистичні матеріали, економічна література з проблем теорії та практики аудиту й діяльності Пенсійного фонду України, законодавчі та нормативні акти.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у поглибленні теоретичних положень і розробці науково-практичних рекомендацій щодо впровадження та розвитку внутрішнього аудиту в органах Пенсійного фонду України. Основні результати дослідження, які містять наукову новизну, характеризуються такими положеннями:

уперше:

розроблено організаційну структуру відділу внутрішнього аудиту і комплекс заходів для його впровадження, що полягає у визначенні субординації органів управління та структурних підрозділів, і сформовано перелік функціональних обов’язків, які покладаються на внутрішнього аудитора, й послідовність процедур здійснення такого контролю;

 запропоновано технологію складання звітів внутрішніх аудиторів, де мають бути резюмовані всі висновки, й узагальнено рекомендації щодо ліквідації виявлених недоліків і порушень у роботі Пенсійного фонду України з визначенням відповідальних осіб;

удосконалено:

 напрямки здійснення внутрішнього аудиту через встановлення взаємозв’язку між аудиторськими процедурами та етапами перевірки, що дало змогу розробити комплексну методику проведення внутрішнього аудиту в органах Пенсійного фонду України;

– організаційну структуру органів управління Пенсійного фонду України шляхом створення служби внутрішнього аудиту, що сприятиме попередженню неефективного використання коштів й їхній оптимізації;

 засади функціонування Пенсійного фонду України через систему управління якістю послуг перед соціально незахищеними верствами населення, яка враховує необхідність забезпечення повного контролю якості послуг на кожному етапі його діяльності;

набули подальшого розвитку:

– визначення змісту, завдань, інформаційної бази внутрішнього аудиту і його ролі в системі органів державної влади, в умовах розширення контрольних та аналітичних функцій;

– розробка прогнозних показників розвитку системи пенсійного страхування з урахуванням динаміки надходжень та видатків, що допоможе раціонально використовувати кошти Пенсійного фонду України.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання теоретичних розробок і практичних рекомендацій щодо ефективності функціонування органів Пенсійного фонду України й обґрунтованості забезпечення рішень. Розроблені теоретичні положення та практичні рекомендації щодо раціональної організації й методики внутрішнього аудиту, автоматизації процедур внутрішнього аудиту в умовах використання комп’ютерної техніки. Впровадження запропонованої системи аудиту якості надання пенсійних послуг забезпечить більш обґрунтований підхід до управління пенсійним страхуванням України, підвищить ефективність функціонування окремих підрозділів при зборі, обробці та наданні інформації керівництву органів Пенсійного фонду України для прийняття раціональних управлінських рішень. Застосування на практиці вміщених у роботі рекомендацій дасть змогу забезпечити ефективне функціонування органів Пенсійного фонду України.

Основні положення, висновки і пропозиції, розроблені за результатами досліджень, доведені дисертантом до рівня практичних рекомендацій, які передано для впровадження у практичну діяльність управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді (довідка № 285/02-22 від 20 лютого 2009 р.), а також управління Пенсійного фонду України в Кіровоградському районі (довідка № 112/02-22 від 11 березня 2010 р.). Основні положення використовуються у навчальному процесі Кіровоградського інституту розвитку людини „Україна” (довідка № 6 від 12 січня 2009 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до виконання важливого наукового завдання – розроблення теоретичних засад та пропозицій щодо подальшого розвитку внутрішнього аудиту в органах Пенсійного фонду України.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати досліджень обговорені та схвалені на науково-практичних конференціях, зокрема: Міжнародній науково-практичній конференції „Проблеми та перспективи розвитку обліку, аналізу, контролю та аудиту у сфері надання послуг” (м. Тернопіль, 2005 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України” (м. Дніпропетровськ, 2006 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції „Проблеми теорії та практики обліку, аналізу, аудиту та шляхи їх вирішення” (м. Севастополь, 2006 р.), Міжнародній науково-практичній конференції вчених і спеціалістів (м. Сімферополь, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Теорія і практика сучасної економіки” (м. Черкаси, 2007 р.), Всеукраїнській науково-практичної конференції „Сучасні економічні перспективи в умовах сталого розвитку” (м. Кіровоград, 2007 р.), науково-практичній конференції ”Обліково-аналітичне забезпечення системи менеджменту підприємств” (м. Львів, 2007 р.), науково-практичній конференції „Інформація бізнесу очима молодих: прогресивні технології, наука, підприємництво” (м. Харків, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Актуальні проблеми і перспективи розвитку економіки України” (м. Алушта, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Транскордонне співробітництво як важлива складова євроінтеграційних процесів України” (м. Чернівці, 2010 р.), Міжнародній науково-практичній конференції ”Сучасні кризові явища в економіці та проблеми облікового, контрольного і аналітичного забезпечення управління підприємством” (м. Луцьк, 2010 р.).

Публікації. Основні положення дисертації відображено у 21 науковій праці загальним обсягом 6,24 др. арк., з яких 7 опубліковано у наукових фахових виданнях обсягом 3,09 др. арк., з яких у співавторстві написано одну наукову працю (0,3 др. арк.).

Структура дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Основний зміст роботи викладено на 190 сторінках. На 54 сторінках вміщено 16 додатків. Список використаних джерел налічує 198 найменувань на 17 сторінках. Дисертація містить 19 таблиць і 28 рисунків. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)