АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕОРІЯ ТА МЕТОДОЛОГІЯ :



Название:
АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕОРІЯ ТА МЕТОДОЛОГІЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Процеси інвестування покликані збільшувати обсяги виробництва, сприяти зростанню валового національного доходу, розвивати  економічну конкуренцію підприємств, що найбільшою мірою задовольняють попит на товари і послуги.

У цих умовах дедалі актуальнішим стає  пошук джерел інвестицій, підвищення   інвестиційного потенціалу підприємств, удосконалення аналізу інвестиційного стану підприємства. Це зумовлює зміни в методологічних підходах та методиках аналізу інвестиційної діяльності підприємств.

Сучасний стан економіки вимагає розробки методик оцінки і аналізу інвестиційного стану суб'єкта господарювання, що дозволяє окреслювати стратегію його розвитку.

Рівень наукового дослідження інвестиційної діяльності характеризується значною кількістю опублікованих за даною проблематикою наукових працях в Україні так і за кордоном. Сучасні економічні і загальнонаукові концепції у сфері аналізу інвестиційної діяльності викладені у наукових працях вітчизняних дослідників: Н. Барабаш, М. Бондара, І. Білоус, А. Гайдуцького, С. Гуткевич,             Ф. Євдокимова, С. Кір’ян, М. Корінько, Я. Крупки, Лобунець, Л. Лук’яненко,            Л. Ловінської, А. Музиченка, О. Олійник, Є. Сича та інших науковців.

Відзначаючи наявність наукових праць за даною проблематикою, на практиці не застосовується і теоретично не достатньо розроблений комплексний підхід до аналізу інвестиційного стану суб'єкта господарювання, який характеризує підприємство одночасно як інвестора, так і реципієнта, емітента.

Викладене визначає актуальність теми дисертації, її теоретичну та практичну значимість і зумовлює основні напрями дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою частиною комплексних наукових тем економічного факультету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини “Науково-методичні основи залучення інвестицій в регіони” (номер державної реєстрації 0102U007334), “Аналіз економічного і соціального стану регіону та визначення пріоритетів і перспектив його розвитку” (номер державної реєстрації 0106U012337). Особистий внесок автора полягає у обґрунтуванні методології аналізу для використання в управлінні інвестиційною діяльністю на мікрорівні, з метою сприяння підвищенню конкурентоспроможності економіки.   

                  Мета і завдання дослідження. Мета дисертації полягає в теоретико-методологічному  обґрунтуванні та розробці практичних рекомендацій щодо вдосконалення аналізу інвестиційного стану підприємств для забезпечення ефективного управління інвестиційною діяльністю.

Реалізація мети дисертаційної роботи зумовила потребу розв‘язання таких завдань:

-          визначення сутності інвестиційної діяльності як об'єкта аналізу;

-          уточнення понятійно-категоріального апарату складових інвестиційної діяльності підприємства;

-          дослідження сутності інвестиційного стану суб'єкта господарювання;

-          класифікація джерел формування інвестиційних ресурсів на підставі даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності;

-          пошук джерел інформаційного забезпечення  аналізу інвестиційної діяльності підприємств;

-          аналіз та узагальнення підходів до оцінки інвестиційного стану суб'єкта господарювання;

-          розробка методологічних підходів до проведення комплексного аналізу інвестиційного  стану суб'єкта господарювання;

-          удосконалення методик аналізу інвестиційної привабливості, потенціалу та інвестиційної активності підприємства;

-          обґрунтування шляхів покращення інвестиційного стану суб'єкта господарювання за результатами економічного аналізу.

Об’єктом дослідження виступає система аналізу суб’єкта господарювання в частині його інвестиційної діяльності.

Предметом дослідження є теоретико-методологічний інструментарій аналізу інвестиційної діяльності підприємства.

Теоретична і методологічна основа дослідження. Теоретичною основою  дослідження є положення, концепції, гіпотези і висновки класичної і сучасної економічної науки, викладені в роботах вчених щодо фундаментальних принципів формування та реалізації інвестиційної політики суб’єкта господарювання.

Методологічною основою дисертації є  загальнонаукові і специфічні методи пізнання. В процесі роботи використано методи логічного узагальнення (вони дозволили виявити суперечності існуючих підходів до аналізу інвестиційної діяльності на мікроекономічному рівні), графічний метод (використовувався для наочного зображення взаємозв’язків між елементами інвестиційного процесу), статистичні методи (дозволили провести комплексну оцінку інвестиційного стану суб'єкта господарювання), експертних оцінок (виявити пріоритетні напрями покращення інвестиційного стану суб'єкта господарювання) та інші. Поставлені в роботі задачі розв'язувалися на основі системно-функціонального підходу з урахуванням умов ринкової трансформації української економіки.

Інформаційною основою дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів щодо реалізації інвестиційної діяльності,  національні законодавчі та нормативні акти, офіційні матеріали Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Державного комітету статистики, матеріали у рамках програми ЄС по наданню технічної допомоги країнам СНД TACIS.

Емпіричною основою дослідження є статистичні матеріали за 2000 - 2011 роки, показники соціологічних досліджень, дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в доповненні та систематизації теоретичних положень інвестиційної діяльності підприємства як об’єкта аналізу та вирішенні завдань, пов’язаних із розробкою методології комплексного аналізу інвестиційного стану суб’єкта господарювання, пристосованої для практичного використання у структурних підрозділах підприємств різних форм власності.

До основних положень дисертації, які характеризують наукову новизну і виносяться на захист, відносяться наступні:

 

     вперше:

-          обґрунтовано методологічний підхід до аналізу інвестиційного стану підприємства основою якого є розрахунок показників  інвестиційної привабливості, інвестиційного потенціалу та ємності, що дає можливість кількісно ідентифікувати показники інвестиційної діяльності підприємства;

      удосконалено:

-          обґрунтована економічна сутність стратегії підвищення ефективності використання інвестиційних ресурсів підприємства на основі визначення комплексної оцінки його інвестиційного стану, що дозволить, на відміну від вже існуючих підходів, більш повно врахувати ризикову складову процесу інвестування;

- понятійно-категоріальний апарат, який характеризує інвестиційну діяльність підприємства  з сучасних позицій. Це дозволить досліджувати та розв’язувати проблеми інвестиційного забезпечення господарської діяльності суб’єкта господарювання;

-          класифікацію джерел формування інвестиційних ресурсів. На відміну від традиційних уявлень про групування джерел формування інвестицій на зовнішні і внутрішні запропоновано виділити їх підгрупи, такі, як: пайові (емісія і реалізація акцій, іноземні інвестиції та ін.), боргові (банківські кредити, лізингові операції, бюджетне фінансування, засоби населення та ін.). Запропоновані положення дають можливість використовувати інвестиційний потенціал підприємства на основі виявлення оптимальних джерел формування інвестицій;

        одержали подальший розвиток:

-  методологія аналізу в частині інвестиційної привабливості підприємства, яка ґрунтується  на розрахунку інтегрального показника, що дозволить кількісно ідентифікувати  її економічну і ризикову складові; 

-          методика аналізу інвестиційного потенціалу підприємства, на основі якої визначається частка інвестиційного потенціалу в загальній сумі капіталу підприємства, тобто скільки інвестиційних ресурсів підприємство може вкласти в інвестиційні проекти в наступному році, а також встановлюється плановий рівень інвестиційного потенціалу;

-          методика аналізу інвестиційної активності підприємства, яка полягає в тому, що будь-яке підприємство як вкладає інвестиційні ресурси, так і залучає інвестиції, у зв'язку з чим визначається активність інвестора і реципієнта.

Практичне значення одержаних результатів.  Практичне значення дослідження полягає в тому, що основні положення, висновки і рекомендації спрямовані на широке використання підприємствами в процесі оцінки і аналізу їх інвестиційного стану, що дозволяє підвищити ефективність інвестиційної діяльності підприємства, поліпшити його фінансовий стан. Основні положення і висновки дисертації можуть бути використані для подальшого наукового аналізу і удосконалення теорії управління інвестиційної діяльності суб'єкта господарювання. Розроблений у дисертації комплекс методик по оцінці інвестиційного стану суб'єкта господарювання дозволить підвищити якість аналітичної роботи служб управління підприємства, отримувати достовірну і точну інформацію і як наслідок приймати ефективні управлінські рішення по активізації і поліпшенню його інвестиційної діяльності. Практична значущість полягає в орієнтуванні основних отриманих результатів на широке використання в управлінні не лише промисловими підприємствами, але і підприємствами торгівлі і сфери послуг.

Пропозиції щодо удосконалення методів комплексної діагностики інвестиційної діяльності були використані в процесі розробки Стратегії  розвитку Черкаської області до 2015 року (довідка № 523 від 23 грудня 2009р. Управління зовнішніх зносин та європейської інтеграції Черкаської обласної державної адміністрації). Запропонована методика комплексного аналізу інвестиційної діяльності підприємства використовувалася при складанні перспективного плану розвитку СП "Укрпольреставрація" м. Київ (довідка № 12 від 16 лютого 2010р.). Результати дослідження впроваджено в практику діяльності ТОВ "Янга" м. Умань (довідка № 24 від 03 лютого 2010р.), ТОВ «Торговий Дім хліборобів Уманщини» Уманський район (довідка №  3  від  05.01.2011р.)

Окремі результати дослідження знайшли застосування в навчальному процесі Уманського національного університету садівництва при викладанні курсів "Бухгалтерський облік", "Економічний аналіз"  (довідка № 20-06/179 від 4.02.2011р.)

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Положення, результати, висновки та рекомендації дослідження є особистим здобутком дисертанта.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дослідження, викладені в дисертації, пройшли апробацію шляхом обговорення і дістали схвальну оцінку науковців на конференціях: ІІІ Міжнародна наук.-практ. конференція "Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період"         (м. Хмельницький, ХЕУ, 12 травня 2005р.); Всеукраїнська наукова конференція молодих учених (м. Умань, УДАУ,  21-22 лютого 2007р.); V Наукова конференція "Розвиток системи обліку, аналізу та аудиту в Україні: традиції, проблеми, перспективи" (м. Київ, ДАСОА, 2007р.); Міжнародна наук.-практ. "Актуальні проблеми розвитку кооперації в ринкових умовах" (м. Херсон, ХДАУ, 21-22 червня 2007р.); VІІІ Міжнародна наук.-практ. конференція "Теорія і практика сучасної економіки" (Черкаси, ЧДТУ, 26-28 жовтня 2007р.); ІІІ Міжнародна наук.-практ. конференція "Реформування обліку, звітності та аудиту в системі АПК України: стан та перспективи" (м. Київ, ННЦ "ІАЕ" УААН, 29-30 листопада 2007р.); Всеукраїнська наукова конференція молодих учених (м. Умань, УДАУ,  21-22 лютого 2008р.); VI Міжнародна наукова конференція "Розвиток системи обліку, аналізу та аудиту в Україні: теорія, методологія, організація" (м. Київ, ДАСОА, 28 березня 2008р.);  IV Міжнародна наук.-практ. конференція "Проблемы развития финансовой системы Украины в условиях глобализации" (м. Сімферополь, ТНУ   им. В.И. Вернадського, 19-21 березня 2008р.); ІІІ Міжнародна наук.-практ. конференція "Облік і контроль на підприємствах АПК: стан та перспективи розвитку" (м. Київ, КНЕУ, 10-11 жовтня 2008р.;)   Всеукраїнська наукова конференція молодих учених (м. Умань, УДАУ,  19-20 лютого 2009р.); VII Міжнародна наукова конференція "Розвиток системи обліку, аналізу та аудиту в Україні: теорія, методологія, організація" (м. Київ, ДАСОА, 27 березня 2009р.); VI Міжнародна наук.-практ. конференція "Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю" (м. Черкаси, ЧДТУ, 8-10 квітня 2009р.); ІІІ Міжнародна наук.-практ. конференція "Аспекти стабільного розвитку економіки в умовах ринкових відносин" (м. Умань, УДАУ,  5-6 червня 2009р.); Всеукраїнська наукова конференція молодих учених (м. Умань, УДАУ,  22 лютого 2010р.); ІV Міжнародна наук.-практ. конференція "Аспекти стабільного розвитку економіки в умовах ринкових відносин" (м. Умань, УНУС,  20-21 травня 2010р.); Науково-практична конференція «Підвищення конкурентоспроможності виробництва в умовах організаційно-економічних трансформацій» (м. Умань, Європейський університет УФ, 14 жовтня 2010р.)

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 25 наукових праць загальним обсягом 5,9 друк.арк., з них 6 статей у фахових виданнях ВАК України загальним обсягом 2,4 друк.арк.; 3 колективних монографії загальним обсягом      1,3 д.а., матеріали  16 наукових конференцій загальним обсягом 2,2 друк. арк. Всі зазначені наукові праці належать авторові.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів та висновків, викладених на 164 сторінках друкованого тексту, включаючи 11 таблиць, 25 рисунків (з яких 6 розміщено на окремих сторінках) та 16 формул. Дисертація має 10 додатків, викладених на 34 сторінках друкованого тексту. Список використаних  джерел містить 316 найменувань, що викладені на 31 сторінці друкованого тексту.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины