ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИБУТКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИБУТКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та завдання роботи, визначено об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну одержаних результатів та їх практичне значення, відображено дані про апробацію, список публікацій та обсяг дослідження.

У першому розділі дисертації – “Теоретичні основи фінансового механізму забезпечення прибуткової діяльності підприємствадосліджено економічну природу фінансового механізму підприємства та визначено концептуальні основи його органічної побудови шляхом системного підходу до формування складових елементів відповідно до посилення їх впливу на забезпечення прибуткової діяльності підприємства.

У роботі з’ясовано, що складність розв’язання даного завдання полягає у тому, що фінансовий механізм, з одного боку, є складовою ланкою системи управління господарською діяльністю підприємства, а з іншого – безпосередньо бере участь у цьому процесі через формування і використання фінансових ресурсів, чим охоплює всі сфери розширеного відтворення.

Автор констатує, що критерії впливу на позитивні зрушення у сфері зміцнення господарської діяльності підприємства формуються виходячи з того, що фінансовий механізм у своїх діях має єдину спрямованість – сприяти підвищенню рівня фінансової результативності, по-друге, питання вдосконалення його дій завжди здійснюються системно, у взаємозв’язку з удосконаленням всього господарського механізму в межах правового поля та фінансової політики підприємства.

 Це сприяє об’єктивному посиленню ролі фінансового механізму в підвищенні ефективності усіх видів господарської діяльності підприємства, забезпеченні високого рівня прибутковості, що зміцнює потенціал самофінансування підприємства як самостійного товаровиробника в ринкових умовах господарювання. З огляду на це, зміна підходів до формування фінансового механізму підприємства і вдосконалення дієвості його складових елементів потребує наукового обґрунтування та практичних дій у сфері розширення стратегічного управління і фінансової орієнтації господарської діяльності.

У роботі проаналізовано розвиток теорій для з’ясування сутності поняття “фінансовий механізм підприємства” у контексті еволюції наукових підходів відповідно до етапів суспільного розвитку та впливу економічних законів на формування економічного середовища діяльності суб’єктів господарювання. Зазначено, що у фінансовій літературі немає однозначного тлумачення цього терміна.

Автором обґрунтовано, що завдання та функції фінансового механізму прибуткової діяльності визначає фінансова політика підприємства. У цьому аспекті запропоновано розглядати фінансовий механізм забезпечення прибуткової діяльності підприємства як наявність інструментарію фінансових засобів, дія якого визначається фінансовою політикою підприємства і регламентується правовим, нормативним та інформаційним забезпеченням й спрямована на формування й регулювання фінансових потоків, що створюють необхідні умови та забезпечують здійснення господарської діяльності підприємства.

Дієвість інструментарію фінансового механізму повинна реалізуватися у створенні необхідних фінансових умов ринкового господарювання підприємств.

Автор обґрунтовує, що кількісна сторона фінансового механізму забезпечення прибуткової діяльності підприємства повинна реалізовуватись у формуванні необхідних обсягів фінансових ресурсів для фінансування всіх видів господарської діяльності, а якісна – забезпечувати цільове спрямування дії його методів і важелів на рух фінансових потоків, що створюють умови для зростання прибуткової діяльності та зміцнення фінансового стану підприємства (рис. 1).

Основними умовами реалізації функціонального призначення фінансового механізму забезпечення прибуткової діяльності підприємства є:

         рівень захисту прав колективу, чітке розмежування відповідальності власників і керуючого персоналу, розвиток механізмів корпоративного управління;

         участь у корпоративному управлінні стратегічних інвесторів;

         створення системи захисту договорів і зміцнення контрактного права;

         рівень інвестиційної привабливості підприємства;

         чіткий взаємозв’язок між структурними підрозділами підприємства;

         високий рівень ринкової оцінки активів підприємства;

         забезпечення доступу до необхідної управлінської інформації власникам, інвесторам та кредиторам.

Зміст специфічних ознак фінансового механізму забезпечення прибуткової діяльності підприємства полягає в дієвості його фінансових методів та важелів, які використовують низку інструментів, що в системному зв’язку доповнюють один одного, здійснюється вплив на забезпечення кінцевого фінансового результату всіх видів господарської діяльності.

У роботі в процесі обґрунтування мети господарської діяльності та встановленні місця і ролі прибутку в діяльності підприємства розкрито фінансову природу останнього. У цьому контексті запропоновано розглядати прибуток як найважливіший фінансовий показник, який узагальнено характеризує господарську діяльність підприємства. Саме розрахункова основа прибутку сприяє тому, що на його величину впливає рівень понесених витрат, які порівняно з отриманим доходом дають підставу стверджувати про прибуткову чи збиткову діяльність суб’єкта господарювання.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)