УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК ВИТРАТ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ АВТОМОБІЛЯМИ ТА АВТОСЕРВІСУ НА ОСНОВІ ПРОЦЕСНОГО ПІДХОДУ




  • скачать файл:
Название:
УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК ВИТРАТ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ АВТОМОБІЛЯМИ ТА АВТОСЕРВІСУ НА ОСНОВІ ПРОЦЕСНОГО ПІДХОДУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, визначено наукову новизну та теоретичне практичне значення отриманих результатів, наведено результати апробації та публікації. 

У першому розділі “Теоретичні і методичні аспекти обліку витрат операційної діяльності підприємств торгівлі автомобілями та їх сервісу” досліджено сутність та історичні етапи розвитку методу АВС, теоретичні і методичні аспекти його використання для обліку витрат операційної діяльності, побудови процесно-орієнтованого бюджетування, наведено характеристику галузевих особливостей операційної діяльності підприємств торгівлі автомобілями та їх вплив на побудову системи управлінського обліку витрат на підприємствах галузі торгівлі автомобілями та їх сервісу.

Дослідження літературних джерел з проблематики засвідчило, що розвиток АВС пройшов чотири основні еволюційні етапи: 1) більш точний метод обліку витрат, на основі виділення процесів, бізнес-процесів, драйверів, процесно-орієнтованого управління (АВМ); 2) використання методу АВС для обліку витрат за ланцюгом створення вартості, побудови прогнозних моделей, проведення аналізу бізнес-процесів; 3) розробка процесно-орієнтованих систем управління діяльності підприємства; 4) комплексне застосування методу АВС: АВВ-бюджетування, метод АВРА, метод АВР.

Сучасний, четвертий етап розвитку АВС знайшов своє відображення у процесно-орієнтованому бюджетуванні, процесно-орієнтованому аналізі рентабельності, стратегічному управлінні витратами та доходами, управлінні трудовими ресурсами на основі бізнес-процесів. Період розпочався із використанням ABC як невід'ємного компонента нового покоління бізнес-рішень з управління прибутковістю (ВРМ). Ці нові рішення охоплюють управління рентабельністю, управління змінами, фінансове управління і управління людським капіталом. Використання комп’ютерного програмного забезпечення на основі АВС дало змогу проводити інтелектуальний аналіз даних і статистичний аналіз, одержати розуміння резервів збільшення рентабельності на основі оптимізації бізнес-процесів. У наслідок цього використання АВС-технологій як тимчасового інструменту управління відійшло в минуле. Модулі обліку на основі методу АВС інтегровано у такі відомі комп’ютерні інформаційні системи управління підприємствами як: SAP R/3 CO-OM-ABC, ARIS ABC, OROS EasyABC Plus, Crystal Ball Decisions by Oracle, Zilliant Solutions, Axapta by Microsoft Corporation, Intalev Hypercube тощо.

Особливості застосування методу АВС полягають у такому: описуються основні види діяльності (роботи, операції), які пов'язані з управлінням виробництвом та його обслуговуванням на рівні цехів, а також операції, які виконують працівники відділів адміністрації підприємства та допоміжних підрозділів; витрати усіх ресурсів (персонал, обладнання, матеріали, послуги сторонніх організацій), які списуються на рахунки накладних витрат (91, 92, 93), розподіляються між операціями пропорційно до використання ресурсів на їх виконання; встановлення для кожної операції показника, який вимірює обсяг її виконання; розподіл згрупованих за операціями витрат між видами продукції і послугами пропорційно до того, у яких обсягах ця операція здійснювалася для забезпечення виконання і збуту кожного окремого виду послуг.

Використання АВС як технології інформаційного забезпечення управління підприємством доцільно розглядати у двох напрямках. Перший напрямок можливого використання АВС призначений для оперативного управління, метою якого є підвищення ефективності операцій, зменшення поопераційних витрат, покращення використання активів. Другий напрямок можливого використання АВС забезпечує стратегічну складову управління витратами. Наше дослідження здебільшого присвячене першому напрямку використання методу. Хоча треба зазначити, що результати використання методу для обліку витрат операційної діяльності створюють необхідну базу вихідних даних і для вирішення основного завдання стратегічного управління витратами – змістити структуру операцій у напрямку найбільш рентабельного їх використання.  Облік на основі ABC – це облік витрат, заснований на процесному підході. Головна відмінність між традиційним методом обліку витрат і АВС полягає в такому: традиційний метод обліку витрат розподіляє витрати на продукцію (послуги) на основі типових баз розподілу: кількість людино-годин прямих трудовитрат, витрачених на виготовлення одиниці продукції; закупівельна вартість товарів або кількість витрачених днів. Отже, розподіл безпосередньо залежить від обсягу виробленої продукції, наданих послуг, вартості проданих товарів або днів, витрачених на обслуговування замовника.

 Системи АВС фокусуються на діяльності, потрібній для виробництва продукції або надання послуг. АВС-метод заснований на твердженні, що продукція не є причиною виникнення витрат, а є причиною операцій (видів діяльності), у наслідок яких і виникають витрати. ABC відстежує накладні витрати, ідентифікуючи ресурси, види діяльності, витрати на них, необхідні для випуску певної кількості продукції, наданих послуг.

Для обчислення вартості кожної операції використовується одиниця випуску. Вартість відстежується за продукцією або послугою шляхом визначення кількості одиниць випуску, спожитого кожною операцією за період часу. Концептуально у дисертаційній роботі це показано у моделі системи процесно-орієнтованого обліку витрат операційної діяльності.

Для виділення особливостей діяльності підприємств галузі, які впливають на формування системи управлінського обліку, здійснено дослідження і виокремлено особливості діяльності підприємств галузі. Однією з основних особливостей є поєднання двох видів діяльності – продаж товарів (автомобілі, їх запасні частини та вузли, автомобільна косметика тощо) і надання послуг (гарантійне обслуговування, технічне обслуговування, сезонні роботи, разові ремонти, капітальні ремонти, тюнинг, індивідуальне оформлення салону, переоснащення під спортивний тип авто та інші ексклюзивні рішення тощо). До факторів, які впливають на діяльність підприємств галузі, належать і регіональні особливості. Зокрема, впливають географічні особливості розташування, адміністративний поділ, економічний потенціал, динамічна транспортно-торгово-логістична система, інвестиційний клімат.

Ґрунтуючись на проведеному дослідженні особливостей діяльності, факторів, які впливають на організацію обліку, доцільність застосування методу АВС в управлінському обліку діяльності підприємств торгівлі автомобілями та їх сервісу, на нашу думку, полягає у такому:

1) наявність великої частки накладних витрат в структурі повних витрат підприємства, і особливо, тенденція до зростання цих витрат у абсолютному та відносному вимірах;

2) для діяльності підприємства характерні такі ознаки: значна різноманітність і технологічна складність процесів виконання послуг, висока частка разових, нестандартних послуг; короткий виробничий цикл і невеликі, часто змінні, розміри оброблюваних замовлень; велика різноманітність за кількістю та якістю вхідних матеріально-сировинних ресурсів; суттєва диверсифікація ринків збуту і каналів розповсюдження товарів та послуг;

 3) якщо підприємство працює у висококонкурентному середовищі, можливість одержання конкурентних переваг значно залежить від ефективного управління витратами. Саме інформація обліку витрат за АВС-методом надає змогу виявлення ефективності бізнес-процесів і оптимізації витрат;

4) для підприємств галузі є властивою наявність спеціалістів із відповідними знаннями та досвідом, наявність автоматизованих логістичних, виробничих, маркетингових інформаційних систем, які можуть забезпечити доступність і повноту необхідної для застосування методу АВС інформації та формування реляційної бази даних про ресурси, операції та драйвери витрат у різних вимірах;

5) об'єктом для побудови АВС-моделі не обов'язково може обиратися ціле підприємство (звичайно, це необхідно для об'єктивної оцінки рентабельності послуг). Це може бути окремий цех чи виробництво, територіально відокремлений підрозділ чи філія, або сфера діяльності, ефективність якої вважається критичною для підприємства (наприклад, логістика). Більшість підприємств, які досягли особливих успіхів у впровадженні операційно-орієнтованого обліку витрат, починали саме з локальних пілотних проектів. Для підприємств галузі характерна наявність розгалуженої структури за територіальним принципом (представництва, відокремлені підрозділи в областях, районах, містах);

6) традиційно розглядають застосування АВС у промисловості, однак ця технологія управління витратами цілком придатна до використання й у сфері торгівлі та послуг, зокрема торгівлі автомобілями та їх сервісу, де частка непрямих витрат є значною;

7) критичне значення для успішного впровадження АВС має гнучкість управління ресурсами на певному підприємстві. Якщо зменшення споживання ресурсів певними об'єктами витрат призведе в підсумку до вивільнення цих ресурсів і позитивної зміни грошових потоків підприємства, то зусилля з упровадження АВС будуть виправдані.

Таким чином, результатом впровадження процесно-орієнтованого обліку витрат на основі методу АВС є отримання інформації для прийняття управлінських рішень щодо дотримання оптимального співвідношення “ціна – якість”.

У другому розділі дослідження “Організація і методика управлінського обліку витрат операційної діяльності підприємств торгівлі автомобілями та автосервісу” обґрунтовано організаційні та методичні засади процесно-орієнтованого обліку, організацію та методику управлінського обліку витрат операційної діяльності на підприємствах торгівлі автомобілями та їх сервісу на основі методу АВС.

Систему АВС можна розглядати та досліджувати у двох аспектах: за призначенням витрат і за процесами. Розгляд з погляду призначення витрат дає змогу отримувати інформацію про ресурси, діяльність і об'єкти витрат. Розгляд з погляду процесів дає оперативну (і часто – не фінансову) інформацію про ці види діяльності. Відповідно до методу, діяльність підприємства розглядається як набір операцій (процесів), які визначають її специфіку.

Ми вважаємо, що процедури, пов'язані із застосуванням АВС-методу, повинні охоплювати такі етапи: ідентифікацію основних видів функціональної діяльності (процесів), що наявні в компанії; формування переліку ресурсів, які використовує компанія; встановлення причинно-наслідкових зв'язків між видами діяльності і ресурсами, а потім між видами діяльності і об'єктами витрат (видами послуг); формування накопичення витрат за об'єднаними видами діяльності (пулами); визначення носія (драйвера) витрат для кожного виду діяльності; віднесення на товар чи послугу витрат за пов'язаними з ними видами діяльності. Для подальшого розгляду суті наведених етапів виокремлено базові категорії АВС-методу, такі як: ресурси, процеси (види діяльності), драйвери витрат та наведено їх характеристику для підприємств галузі дослідження. На основі проведеного у роботі дослідження сутності методу АВС, галузевих особливостей діяльності запропоновано (рис. 1) структурну модель організації системи процесно-орієнтованого управлінського обліку витрат на підприємствах торгівлі автомобілями та їх сервісу.

Процесно-орієнтована інформаційна система є обліковою системою нового типу, в основі якої знаходиться облік витрат за процесами і видами діяльності, що містить ABC-систему, ABB-систему і АВРА-систему.

Мета створення такої системи управлінського обліку – формування інформації про результативність та ефективність процесів, видів діяльності за допомогою специфічних методів обліку витрат і калькулювання для прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

Основні завдання системи управлінського обліку на основі методу АВС такі: формування інформації про витрати і результати за процесами та видами діяльності, калькуляція вартості товарів, робіт, послуг за споживачами, каналами збуту, операційними і географічними сегментами ринку і т. ін., контроль ефективності та результативності процесів і видів діяльності  та інші.

Методичний блок організації процесно-орієнтованої системи управ­лінського обліку, на відміну від традиційних систем, представлений методами: ABB-метод, ABC-метод, метод АВРА. Організаційний компонент цієї системи містить дві форми обліку: автономну та інтегровану з двома модифікаціями: з використанням системи рахунків і реєстрації операцій системним чином і без використання системи рахунків з реєстрацією операцій у спеціальних регістрах таблично-матричної форми.

Взаємодія “ABC-системи”, “ABB-системи”, “АВРА-системи” у процесі обліково-аналітичного і контрольного забезпечення управління діяльністю підприємства (рис. 2) забезпечить ефективне адекватне функціонування системи процесно-орієнтованого обліку на підприємстві торгівлі автомобілями та автосервісу. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)