СОЦІАЛЬНИЙ ПОТЕНЦІАЛ В СИСТЕМІ ПРІОРИТЕТІВ ЛЮДСЬКОГО РОЗВИТКУ



Название:
СОЦІАЛЬНИЙ ПОТЕНЦІАЛ В СИСТЕМІ ПРІОРИТЕТІВ ЛЮДСЬКОГО РОЗВИТКУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У першому розділі «Теоретичні основи формування соціального потенціалу суспільства з урахуванням пріоритетів людського розвитку» розглянуто основні теоретичні та методичні засади становлення соціального потенціалу суспільства.

Дослідження теоретичних основ розвитку соціального потенціалу суспільства визначило основні напрями та перспективи, які передбачають процес інтеграції з країнами світового співтовариства, перехід до соціально орієнтованої економіки, що забезпечить спрямування свободи ринку на посилення соціальної безпеки людини і суспільства, соціальної захищеності особистості, її незалежності.

Визначаючи роль соціального потенціалу в суспільстві і особливо в управлінських системах, треба підкреслити, що він є рушійною силою соціального відтворення. Виявлення та дослідження особливостей цих процесів дозволило розмежувати поняття «соціальний потенціал» та близьких до нього категорій. Так, на відміну від людського, соціальний потенціал спирається не лише на оцінку якостей індивіда як виробника і споживача; від трудового - представлений усім населенням країни, а не економічно активною його частиною та реалізовується у сфері суспільного відтворення, а не  виражає соціально-трудові відносини його суб’єктів; від соціальних ресурсів - відбиває не лише відносини з приводу виробництва, розподілу, перерозподілу і використання сформованих виробничих сил, але й між суспільством, сім’єю, індивідуумом і організацією (системою організацій) з приводу формування, відтворення, перерозподілу і використання здібностей як людини, так і суспільства в цілому.

Розмежування наведених категорій надало змогу побудувати ієрархію складових соціального потенціалу суспільства (рис. 1), що дозволило дати авторське визначення категорії «соціальний потенціал».

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины