ІНСТИТУЦІОНАЛЬНІ ЗАСАДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ІНСТИТУЦІОНАЛЬНІ ЗАСАДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У першому розділі – «Теоретичні основи інституціональних засад реалізації державної екологічної політики» – досліджено історичні аспекти формування інституціонального підходу до еколого-економічних проблем, інституціональні основи державної екологічної політики, економічні аспекти реалізації державної екологічної політики. Відповідно до рівня розвитку промислового виробництва та науково-технічного прогресу змінювався стан навколишнього середовища. Концепція масового виробництва товарів, намагання людини забезпечувати максимальне задоволення власних потреб зумовили появу та розвиток наукових теорій, які по-різному трактували відносини природи й людини в процесі виробництва. Основна мета підприємницької діяльності, що полягає в отриманні максимально можливого прибутку стала об’єктом критики на етапі суспільного усвідомлення обмеженості природних ресурсів. Перша проблема впливу на природу, що породжувалась масовим виробництвом, полягала в безупинному споживанні невідновлюваних природних ресурсів. Подальший розвиток сфери матеріального виробництва призвів до появи глобального впливу на біосферу, що, у свою чергу, визначив іншу ключову проблему у відносинах між людиною та природою, яка полягає в акумуляції негативного ефекту, що виникає від різних видів виробничої та побутової діяльності суспільства. Спостерігається відставання екологічної науки від підприємницької практики, що виявляється в застосуванні компенсаційних заходів з подолання екологічного впливу. У такому разі зменшення негативного впливу, який завдається промисловим виробництвом або видом життєдіяльності, можливе лише за умов обмежень суспільного споживання або зменшення підприємницького прибутку.

Сприйняття природи виключно з економічної точки зору, як сукупності ресурсів та факторів виробництва є підставою для глибокого суспільного конфлікту, виникнення так званих негативних екстерналій, коли задоволення інтересів учасників підприємницької діяльності призводить до витрат, які не мають стосунку до цієї підприємницької діяльності.

Призма інституціоналізму дає змогу поєднати дослідження економічних проблем з гуманітарними та природними. Наукове нівелювання ірраціональності в ринкових явищах, яка не підпорядковується економічним закономірностям, є основним завданням інституціоналістів.

На основі аналізу передових поглядів учених ХХІ та ХХ ст. визначено суттєві зміни в суспільному сприйнятті екологічних проблем (табл. 1).

Інституціональний підхід до реалізації державної політики полягає в тому, що економічна основа поєднується із гуманітарним та технічним елементами, що може найбільшою мірою сприяти досягненню цілей, завдяки повноті охоплення суспільних сфер.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)