СТАТИСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОНІТОРИНГУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ



Название:
СТАТИСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОНІТОРИНГУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету та завдання, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, відображено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

У розділі 1 ‘‘Теоретико-методичні засади організації моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів України’’ визначено роль та завдання моніторингу СЕРРУ в статистичному дослідженні розвитку регіонів, розглянуто порядок формування інформаційної бази управління регіонами в моніторингу СЕРРУ та обґрунтовано структуру його статистичного забезпечення.

В Україні актуальною є потреба вирішення завдань регіонального розвитку та реформуванні регіонального управління, про що свідчить, зокрема,  прийняття урядом країни Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року.

Базу розроблення відповідних управлінських рішень мають становити результати регіональних досліджень соціально-економічного розвитку. Зазначені результати:

– використовуються для складання наукових прогнозів, яких потребують органи управління з метою регулювання процесів територіального розвитку;

– забезпечують обґрунтування вибору напрямів соціально-економічного розвитку (раціональної спеціалізації регіонів, структурної перебудови виробництва тощо).

У свою чергу,  формування засад регіональної політики і нової структури регіонального управління потребує розв’язання певних науково-теоретичних і практичних  проблем, пов’язаних з формуванням відповідної інформаційної бази. Інформацію, необхідну для побудови концепції та забезпечення ефективного управління соціально-економічним розвитком регіонів, має надавати державна статистика, насамперед така її складова, як регіональна статистика, що збирає та узагальнює:

·        офіційну статистичну інформацію;

·        інформацію регіональних державних статистичних спостережень, проведених територіальними органами державної статистики на замовлення місцевих органів державної влади;

·        статистичну та адміністративну інформацію, яку збирають інші державні установи.

Забезпечення надійності даних є однією з головних вимог користувачів до результатів статистичного спостереження. Загальноприйнято розуміти під надійністю даних таку їх властивість, як відображення реального стану процесів та явищ, що спостерігаються. На основі критеріїв вимірювання точності та надійності статистичної інформації розроблено умови, дотримання яких забезпечуватиме надійність моніторингу СЕРРУ:

1)  план та програму статистичного спостереження слід розробляти з урахуванням національної та регіональної специфіки;

2)    має бути забезпечена узгодженість зібраних даних щодо визначень         сукупності, класифікації, оцінки та моменту спостереження;

3)    має бути забезпечена своєчасність надходження даних до користувачів;

4)    необхідно систематично здійснювати оцінювання даних щодо їх адекватності характеристикам об’єкта спостереження;

5)    має бути обґрунтоване застосування відповідних статистичних методів для оброблення та аналізу зібраних даних.

Кабінетом Міністрів України з 2002 р. упроваджено комплексну оцінку результатів соціально-економічного розвитку регіонів України з метою одержання відповідної інформації та розроблення на її базі завдань місцевим органам виконавчої влади для покращання ситуації в економіці та соціальній сфері. Вказаній інформації притаманні певні недоліки, наявність яких зумовлена, зокрема, існуючим принципом отримання даних від юридичної особи, внаслідок чого виникають деякі труднощі, пов’язані з визначенням обсягів виробництва по кожній окремій території, а також відсутністю або обмеженістю в адміністративній інформації характеристик певних явищ і процесів, що відбуваються в регіоні.

Ліквідація вказаних недоліків вимагає, в першу чергу, вдосконалення  статистичного забезпеченням управління економікою, під яким розуміють пізнання за допомогою статистичних методів і моделей причинних зв’язків у явищах, що вивчаються, опис та вимірювання взаємозв’язків, характеристику закономірностей і тенденцій розвитку в конкретних умовах місця й часу, які створюють базу розробки заходів щодо виконання функцій управління.

Статистичне забезпечення регіонального управління передбачає:

– диференціацію за об’єктами управління прийомів і методів аналізу з урахуванням дії окремих підсистем в розподілі за їх функціями та ланками відповідно до потреб користувачів;

– застосування системного підходу в організації статистичного спостереження, зокрема врахування міжнародних стандартів обліку та створення системи регіональних показників;

– розроблення теоретичних засад побудови інформаційної бази аналізу соціально-економічного стану окремої адміністративно-територіальної одиниці України.

З метою всебічної характеристики явищ i процесів, що зумовлюють стан і тенденції розвитку регіонів та країни в цілому, на підготовчому етапі оцінки соціально-економічного розвитку регіонів необхідно виокремити сукупності, обґрунтувати доцільність застосування відповідних статистичних прийомів і методів, визначити сис­тему показників.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины