РАЗВИТИЕ НАУЧНО-МЕТОДИЧЕСКИХ ПОДХОДОВ К ОЦЕНКЕ ВНУТРИРЕГИОНАЛЬНОЙ СОЦИАЛЬНО-ЭКОНОМИЧЕСКОЙ ДИФФЕРЕНЦИАЦИИ




  • скачать файл:
Название:
РАЗВИТИЕ НАУЧНО-МЕТОДИЧЕСКИХ ПОДХОДОВ К ОЦЕНКЕ ВНУТРИРЕГИОНАЛЬНОЙ СОЦИАЛЬНО-ЭКОНОМИЧЕСКОЙ ДИФФЕРЕНЦИАЦИИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та завдання, предмет, об’єкт і методи дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, представлено їх апробацію, розглянуто публікації автора, структуру та обсяг дисертації.

Перший розділ «Теоретичні основи оцінки внутрішньорегіональної соціально-економічної диференціації». Зазначено, що актуальність дослідження сучасних підходів до оцінки внутрішньорегіональної соціально-економічної диференціації зумовлена посиленням просторової неоднорідності розвитку АТУ, що пов’язано із впливом факторів зовнішнього і внутрішнього середовища. Водночас зауважено, що соціально-економічний розвиток України та її регіонів здійснюється в умовах системної трансформації економічного простору, формування інституційних основ ринкової економіки, а також посилення міжрегіональних суперечностей, наслідки яких виявляються в глибоких диспропорціях соціально-економічного, культурного і демографічного розвитку. У зв’язку з цим виникає необхідність в удосконаленні напрямів регіональної політики, що передбачає зниження негативних наслідків соціально-економічної диференціації за допомогою ефективного використання внутрішнього потенціалу регіону, оптимізації міжрегіонального розподілу ресурсів, посилення взаємодії структур влади і населення. У дисертаційному дослідженні обґрунтовано доцільність удосконалення науково-методичних підходів до оцінки внутрішньорегіональної соціально-економічної диференціації, що дозволило розробити теоретичні положення і практичні рекомендації, спрямовані на створення умов щодо збалансованого розвитку АТУ регіону.

Враховуючи існуючі в сучасній науці підходи до визначення дефініцій, які є структуроутворюючими складовими соціально-економічної диференціації («диференціація», «асиметрія», «поляризація», «диспропорції», «дивергенція», «нерівномірність»), доведено, що внутрішньорегіональну соціально-економічну диференціацію потрібно розглядати як процес, під час якого змінюються властивості АТУ, що відображають характер соціального, економічного та екологічного розвитку. Виявлено змістовні характеристики поняття «внутрішньорегіональна соціально-економічна диференціація», які відображають напрям змін властивостей, якісних і кількісних параметрів територій, ураховуючи вплив на трансформацію економічного простору сукупності факторів внутрішнього і зовнішнього середовища регіону. Ґрунтуючись на результатах дослідження сучасних підходів до виявлення факторів соціально-економічної диференціації регіону, доведено, що їх систематизацію доцільно здійснювати з урахуванням сфер, характеру та наслідків впливу на розвиток регіональної суспільної системи.

При цьому зазначено, що фактори, які утворюються у зовнішньому середовищі, впливають на соціально-економічну диференціацію регіону через геополітичні трансформації, тенденції світової економіки, характер міжнародних економічних відносин, а також спрямованість інтеграційних і глобалізаційних процесів. У зв’язку з тим, що регіон є відкритою соціально-економічною системою, в рамках якої сконцентрований потенціал, утворений сукупністю ресурсів, внутрішньорегіональними і міжрегіональними зв'язками, необхідно враховувати вплив факторів внутрішнього середовища на соціально-економічну диференціацію регіону через механізми державного регулювання та характер структурних перетворень економіки. Зазначене вимагає визначити характер впливу факторів на соціально-економічну диференціацію, враховуючи сферу, характер деструкцій просторової структури та соціально-економічної системи території, наслідки їх впливу на рівень конкурентоспроможності економіки та якості життя населення. Тому на підставі цього запропоновано використовувати сукупність інструментів регіональної політики, спрямованих на зниження негативних наслідків внутрішньорегіональної соціально-економічної диференціації (рис.1).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)