МОДЕЛИРОВАНИЕ ПРОЦЕССОВ УПРАВЛЕНИЯ ПРЕДПРИЯТИЕМ НА ОСНОВЕ СЛАБЫХ СИГНАЛОВ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛИРОВАНИЕ ПРОЦЕССОВ УПРАВЛЕНИЯ ПРЕДПРИЯТИЕМ НА ОСНОВЕ СЛАБЫХ СИГНАЛОВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету і задачі дослідження, визначено об'єкт і предмет, відображено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів та розроблених рекомендацій.

У першому розділі «МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ НА ОСНОВІ СЛАБКИХ СИГНАЛІВ» розглянуто існуючі підходи до трактування терміну «слабкі сигнали», виділено проблеми функціонування підприємств в умовах нестабільного економічного середовища, а також запропоновано авторську концепцію моделювання процесів управління підприємством на основі слабких сигналів.

Тенденції розвитку ринкового середовища свідчать про недостатній рівень стабільності і передбачуваності умов функціонування підприємств. Отже, посилюється роль задач, пов’язаних із прогнозуванням, розпізнаванням і завчасним попередженням розвитку негативної економічної ситуації як на окремих підприємствах, так і в економіці в цілому. Про недостатню розвиненість цього напряму свідчить те, що вітчизняні підприємства виявилися не готовими до подолання наслідків ситуації, яка склалася після світової фінансової кризи 2008-2009 рр., а економіка України зазнала одного з найбільших спадів серед європейських держав. Треба відзначити, що цьому сприяла також інтенсифікація внутрішніх кризових процесів. Все це свідчить про необхідність врахування у практиці управління вітчизняними підприємствами загальносвітових тенденцій менеджменту, спрямованих на відстежування змін як в зовнішньому, так і у внутрішньому середовищах функціонування підприємства.

Застосування методів управління на основі слабких сигналів не тільки дозволяє нівелювати, але і попереджати негативні впливи внутрішнього і зовнішнього середовища.

На підставі проведеного аналізу підходів до визначення слабких сигналів в роботі запропоновано наступне базове визначення терміну «слабкі сигнали».

Визначення 1. Слабкі сигнали – це ознаки змін стану середовища системи (як внутрішнього, так і зовнішнього), які на момент реєстрації виражаються в незначних відхиленнях, і є деяка вірогідність перспективного впливу з їх боку на функціонування системи в цілому або ж окремих її підсистем і компонентів.

Визначення 1 передбачає наступні вимірювачі «сили слабкого сигналу»: період часу між першим спостереженням сигналу і настанням події, що вимагає здійснення системою реакції у відповідь; достовірність інформації, яку сигнали несуть в собі; абсолютні значення відхилень характеристик сигналів.

Таким чином, необхідність дослідження слабких сигналів пов’язана з потребами пошуку і вибору ефективних підходів до управління, що вимагає формування нової концепції моделювання процесів управління підприємством на основі слабких сигналів.

Запропонована в роботі концепція моделювання процесів управління підприємством на основі слабких сигналів передбачає використання комплексу інструментів для виявлення, дослідження і аналізу слабких сигналів, які представлено сукупністю підсистем, необхідних для обробки повідомлень, що надходять із середовища системи, та привласнення їм такого значення, яке б надало їм інформативності. Схема концепції моделювання процесів управління підприємством на основі слабких сигналів представлена на рис. 1.

База моделей через синтетичний фільтр, побудований на підставі парадигми наукового пізнання Т.Куна, здійснює взаємодії з підсистемою дослідження слабких сигналів, яка, в свою чергу, забезпечує реалізацію процесів управління підприємством, виділених з урахуванням специфіки даного дослідження.

Дослідження ринку і аналіз стану підприємства проводиться «підсистемою прийому сигналів» із застосуванням моделей трансформації.

Оцінку критичності змін в середовищі підприємства виконує «підсистема фільтрації вхідної інформації» за допомогою моделей ідентифікації слабких сигналів, після чого в результаті використання моделей трансформації реалізується процес аналізу і прогнозування впливу змін на виробництво. Реалізацію цього процесу забезпечує «підсистема інтерпретації слабких сигналів» і відповідна модель інтерпретації. Проблемні ситуації, що вже трансформувалися, складають основну частину інформаційного забезпечення «підсистеми формування і оцінки рішень», яка забезпечує реалізацію процесу організації і контролю управлінських заходів. Координація взаємодій і регулювання інформаційних потоків забезпечується «комунікаційною підсистемою», а також «підсистемою передачі вихідних сигналів».

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)