ІНФОРМАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ В АНАЛІЗІ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНИХ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ :



Название:
ІНФОРМАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ В АНАЛІЗІ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНИХ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

         У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та завдання дослідження, його обєкт та предмет, запропоновано нові наукові положення та визначено їх практичне значення.

         У розділі  1 «Теоретичні засади управлінського обліку державних вищих навчальних закладів в аналізі ефективності діяльності» на основі аналізу та узагальнення існуючих наукових положень досліджено генезис наукової думки щодо економічної ефективності діяльності організацій та показників для її оцінки, зокрема стосовно державних вищих навчальних закладів, визначено завдання та напрямки аналізу ефективності діяльності ДВНЗ, а також сформовано змістове наповнення інформаційного забезпечення такого аналізу.

         Аналіз досліджень науковців виявив, що ефективність діяльності суб’єктів господарювання можливо оцінити за багатьма показниками, що пропонуються в науковій літературі. При цьому необхідно врахувати, що категорія «ефективність» носить комплексний характер і має відповідні складові, які оцінюються за різними показниками. Найважливішою складовою ефективності діяльності ДВНЗ, враховуючи місію та цілі їх діяльності, є соціальна ефективність, підходи до аналізу й оцінки якої у даний час достатньо досліджені у науковій літературі. Питання аналізу й оцінки технологічної та економічної ефективності діяльності ДВНЗ також є достатньо дослідженими. При цьому їх визначення взаємопов’язане та впливає на аналіз та оцінку такого важливого, але недостатньо дослідженого аспекту ефективності діяльності ДВНЗ, як господарська ефективність, оцінка якої набуває актуальності за умов функціонування ДВНЗ як повноправних учасників ринкових відносин.

2

 

Для організації процесу аналізу господарської ефективності діяльності ДВНЗ обґрунтовано завдання (визначення та оцінка складу та структури доходів і видатків ДВНЗ; оцінка результату діяльності ДВНЗ;  встановлення забезпеченості ДВНЗ та його структурних підрозділів різними видами ресурсів; оцінка ефективності використання ресурсів ДВНЗ;  виявлення та вимірювання відхилень фактичних показників господарської ефективності діяльності ДВНЗ від різних баз порівняння; виявлення резервів поліпшення діяльності ДВНЗ; обґрунтування напрямків подальшого розвитку ДВНЗ) та напрямки такого аналізу (створення (удосконалення) аналітичного забезпечення для: планування та контролю ефективності діяльності державного вищого навчального закладу та його основних структурних підрозділів; визначення вартості платних освітніх послуг; вибору найбільш ефективних напрямків розвитку ДВНЗ; розрахунку собівартості освітніх послуг; вибору шляхів найбільш ефективного використання ресурсів вищого навчального закладу; розподілу накладних витрат ДВНЗ між його підрозділами та видами послуг; розрахунку результату діяльності ДВНЗ). Досліджено взаємозв’язок сформульованих напрямків, в результаті чого доведено, що визначальним напрямком є створення (удосконалення) аналітичного забезпечення для оцінки ефективності діяльності основних структурних підрозділів ДВНЗ.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины