АНАЛІЗ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
АНАЛІЗ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст роботи

 

У вступі розкрито актуальність теми дисертаційного дослідження, стан розробки наукової проблеми, окреслено мету, завдання, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, відображено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У розділі 1 «Теоретично-методологічні засади аналізу операційної діяльності промислового підприємства» визначено та узагальнено основні підходи щодо трактування поняття «основна операційна діяльність»; проаналізовано та доповнено класифікацію видів діяльності шляхом виокремлення складових в структурі основної операційної діяльності; визначено ключові техніко-організаційні особливості функціонування машинобудівних підприємств, що визначають орієнтири у формуванні методичних положень аналітичного дослідження; сформовано перелік об’єктів аналізу основної операційної діяльності та інформаційну базу, що виступатиме підґрунтям для оцінки операційних бізнес-процесів машинобудівних підприємств.

Аналіз літературних джерел показав, що визначальним для подальших досліджень виступає розуміння нетотожності понять господарської діяльності та підприємницької діяльності, з акцентуванням на інноваційний аспект розвитку, що характерний для підприємництва. Тому, для визначення діяльності як господарської не обов'язкова наявність всіх ознак, характерних для підприємницької діяльності (зокрема, ознак самостійності, систематичності, ініціативності, діяльності на власний ризик; отримання прибутку може і не виступати основною метою господарської діяльності). Для господарської діяльності найважливіша ознака - здійснення її у певних сферах виробництва (виготовлення) продукції, торгівлі, надання послуг, виконання робіт.

Було доведено, що основна операційна діяльність підприємства не може бути обмежена лише створенням і реалізацією нового продукту (товару, послуги), а й має забезпечувати передумови для диверсифікації виробничого процесу з використанням новітніх технологій та має спрямовуватися на досягнення відповідного соціального ефекту.

Акцентування уваги на інноваційному та виробничому видах діяльності на промислових підприємствах вказує на їх тісний зв’язок і взаємодію. Діалектичний підхід передбачає, з одного боку, відносну відокремленість інноваційної діяльності від виробничої, а з іншого – створення умов для виробництва через активні інноваційні дії. У цьому полягає їхня суперечність.

Нагальною проблемою для кожного підприємства є вирішення питання щодо поєднання двох різноспрямованих необхідностей. Від ступеню вирішення цього питання залежить, наскільки буде забезпечена життєздатність підприємства, його існування як цілого у ринковому конкурентному середовищі. Така змістова складова особливо актуальна в умовах науково-технічного прогресу, тобто коли відбуваються якісні зрушення у складі факторів виробництва. В такому випадку позитивні результати залежать вже від поєднання інноваційної та виробничої діяльності.

Шляхом критичного огляду існуючих методик аналізу основної операційної діяльності було встановлено, що вони не відображають комплексність у дослідженні обраних господарських процесів. Враховуючи значну кількість критеріїв оцінки результатів процесу основної операційної діяльності підприємства, методику аналізу щодо такої діяльності можна розглядати у двох ракурсах, а саме - з позицій техніко-економічного аналізу, який досліджує основні процеси техніко-організаційного рівня на підприємстві та їх вплив на основну діяльність, а також з точки зору взаємозв’язків «обсяг виробництва - витрати - прибуток» (управлінського аналізу), тобто іншої складової методики комплексного аналітичного дослідження, яка забезпечує наявність інформації для прогнозування змін у процесі функціонування підприємства, з метою визначення найоптимальніших шляхів розвитку господарського механізму.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)