ОЦІНКА ЯКОСТІ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ



Название:
ОЦІНКА ЯКОСТІ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, розкрито стан її розробки в працях науковців, зазначено зв’язок з науковими планами, проектами, програмами, визначено мету, задачі, об’єкт, предмет і методи дослідження, представлено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів, наведено відомості про їх апробацію та оприлюднення в наукових виданнях.

У першому розділі «Теоретичний аспект оцінки якості трудового потенціалу» уточнено визначення понять «робоча сила», «якість робочої сили», «трудовий потенціал» та «якість трудового потенціалу», на основі яких узагальнено існуючі підходи до оцінки якості трудового потенціалу, сформульовано узагальнену структуру якості трудового потенціалу, обґрунтовано перелік якісних та кількісних характеристик, які впливають на якість трудового потенціалу на макро-, мезо-, мікроекономічних рівнях та рівні індивідуума.

Узагальнення понятійно-категоріального апарату дозволило уточнити економічний зміст понять «робоча сила», «якість робочої сили», «трудовий потенціал» та «якість трудового потенціалу». Поняття «робоча сила» як і похідне від нього поняття «якість робочої сили», запропоновано розглядати на всіх етапах життя індивідуума, в тому числі й до поєднання його із засобами виробництва. На основі цього зроблено висновок, що робоча сила є загальною сукупністю здібностей. Оскільки трудовий потенціал є проекцією робочої сили на певну галузь трудової діяльності, якість трудового потенціалу, в свою чергу, є проекцією якості робочої сили. Так, під якістю робочої сили в роботі розуміється міра розвитку сукупності здібностей і компетенцій людини до праці, необхідних для участі у трудовому процесі. Тобто, якість робочої сили необхідно розглядати з урахуванням набутих здібностей і сформованих компетенцій, що доводить доцільність її ґрунтування на компетентнісному підході. Таким чином, під трудовим потенціалом на основі компетентнісного підходу доцільно розуміти сукупність природжених і набутих фізичних та духовних (у тому числі розумових) здібностей людини до праці, необхідних і безпосередньо призначених для використання в процесі трудової діяльності згідно з необхідними компетенціями. Під якістю трудового потенціалу слід розуміти міру розвитку сукупності природжених і набутих здібностей та компетенцій людини до праці, які безпосередньо призначені та необхідні для використання при виробництві товарів і наданні послуг у процесі трудової діяльності. Тобто якість трудового потенціалу являє собою проекцію якості робочої сили на певну трудову діяльність.

Зокрема доведено, що існують два принципово різні підходи до оцінки якості трудового потенціалу: несистематизована (випадкова) оцінка персоналу, при використанні якої відсутня розробка процедури оцінки, її стандартів та критеріїв, та систематизована оцінка персоналу, яка передбачає використання розроблених критеріїв, стандартів і процедур оцінки.

У дисертаційній роботі на основі узагальнення структури якості трудового потенціалу банків було виокремлено її складові (первинну, вторинну, мотиваційну) та елементи (природжені, соціально орієнтовані, мотиваційні по відношенню до індивідуума), уточнено їх характеристики. Така структура дозволила сформувати відповідний підхід до оцінки якості трудового потенціалу та проаналізувати вплив факторів макро-, мезо-, мікроекономічних рівнів та рівня індивідуума

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины