ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ



Название:
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі "Теоретико-методичні засади використання трудового потенціалу торговельних підприємств" здійснено системне дослідження теоретико-методичних аспектів використання трудового потенціалу  та узагальнено сутність соціально-економічної категорії "трудовий потенціал торговельного підприємства". На основі аналізу зарубіжної та вітчизняної наукової думки досліджено та виділено найбільш поширені підходи до класифікації складових трудового потенціалу; визначено методичні підходи та методичний інструментарій оцінки ефективності використання трудового потенціалу.

Проведені теоретичні дослідження показали, що для сучасної економічної науки характерна відсутність єдиних методологічних підходів до трактування категорії трудового потенціалу та її співвідношення з іншими економічними категоріями (трудовими ресурсами, людським капіталом, людським потенціалом, кадровим потенціалом тощо). Це підтверджується різноманітністю трактувань цього поняття у розглянутих наукових доробках як вітчизняних, так і зарубіжних вчених. Із накопиченням економічних знань про сутність трудового потенціалу та заглибленням у категорію остання набуває багатогранності та гуманістичного забарвлення, виокремлюються  її структура та функціональні залежності компонент.

Проведений категоріальний аналіз показує, що трудовий потенціал є складним і динамічним соціально-економічним явищем, яке характеризує наявну та можливу кількість і якість праці, має свою структуру, властивості, що постійно перетворюються, реалізуючись у результат у вигляді багаторівневої системи з тісними взаємозв’язками між її компонентами.

Узагальнюючи трактування вчених-економістів, в дисертації зроблено висновок про те, що трудовий потенціал торговельного підприємства можна визначати як наявну та можливу кількість і якість праці, яка має свою структуру, властивості та враховує вплив специфічних функцій торгівлі на його формування й реалізацію у трудових процесах, пов’язаних з продовженням процесів виробництва у сфері обігу та зі зміною форми вартості товару.

          Оскільки трудовий потенціал є однією з головних компонент суспільного розвитку, то визначення найбільш вагомих його складових є актуальною проблемою сучасності. Трудовий потенціал формується у різних площинах – вертикальній та горизонтальній. Визначено шість основних рівнів трудового потенціалу: трудовий потенціал працівника, трудовий потенціал домогосподарства, трудовий потенціал підприємства, трудовий потенціал галузі (виду економічної діяльності), трудовий потенціал регіону і трудовий потенціал суспільства. Розглядаючи горизонтальну структуру трудового потенціалу, можна виділити його складові в таких групах: фізіологічно-психологічні, професійно-кваліфікаційні, інтелектуально-інноваційні, культурно-моральні та демографічні (рис. 1).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины